söndag 18 januari 2015

Broccolisallad med russin, solroskärnor och rödlök

Denna salladen blev jag bjuden på hemma hos en god vän. Jag tyckte nog att den verkade sådär men där hade jag fel, den är verkligen supergod. Här kommer receptet:

2 stånd färsk broccoli
1,5 dl russin
1,5 dl solroskärnor
1 msk rödvinsvinäger
0,5 dl strösocker, ev lite mer
1,5 dl majonäs
1 finhackad rödlök

Skär broccolin i mindre bitar. Blanda därefter vinäger, socker och majonäs.
Finhacka rödlöken och blanda ihop med broccolin, russin och solroskärnor. Häll sedan i detta i majonäsblandningen.
Gör gärna i ordning sallad någon timma innan den ska ätas.

fredag 9 januari 2015

Matig köttfärspaj

Idag ska vi ha Kenneths barn här på lite käk, sedan blir det sällskapsspel.

Jag har gjort tre olika pajer, en matig köttfärspaj, en spenat- och fetaostpaj och så en lökpaj.
Har testat en ny pajdeg som känns både lite nyttig och god. Här kommer receptet.

Pajdeg:
50 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Mät upp mjöl och bakpulver, häll det i en matberedare. Tillsätt smöret i mindre bitar. Kör detta en stund i matberedaren, tillsätt därefter mjölken och kör tills pajdegen är blandad.
Kavla ut degen och lägg den i en normalstor pajform, nagga botten med en gaffel. Låt därefter degen vila 30 min i kylen. Förgrädda pajen i ca 15 min i 200 grader.
Under görs fyllningen.

Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 burk champinjoner
en halv paket bacon
2 tsk tomatpuré
1 msk kinesisk soya
salt
peppar
chilipulver
paprikapulver
2 dl creme fraiche
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs den i en stekpanna. Skala och pressa ner vitlöken i stekpannan, tillsätt färsen och stek den tills den blivit grynig.
Hacka baconet i mindre bitar, häll i den i stekpannan tillsammans med baconet. Låt detta steka ca 5 min.
Häll i tomatpurén och soyan, krydda efter behag. Häll i köttfärsröran i de förgräddade pajskalet.
Vispa ihop mjölk creme fraiche och ägget. Häll det över, rör runt lite försiktigt så att äggstanningen rinner ner i köttsfärsröran. Strö över ca 1 dl riven lagrad ost.

Grädda i 20-25 minuter i 200 grader. Servera den tillsammans med en god sallad.

onsdag 7 januari 2015

Dr L Riesling

På nyår hade vi gratinerad hummer till förrätt och till det serverade vi ett vitt vin som var fantastiskt gott och prisvärt!

Vinet är årgång 2013 och alkoholhalt 10,5 %.
Bör serveras vid vid cirka 8°C. Vinet passar bra till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag eller som sällskapsdryck.
Smaken kan beskrivas som druvig med sötma, inslag av honungmelon, päron och citrus.

Vinet har artikelnummer 7218 och kostar 83 kr

måndag 5 januari 2015

Fläskfilé med täcke


Bilden visar gratängen innan den är gratinerad i ugnen.

Denna rätt blev till genom lite fantasi och kylskåpsrensning. Vi hade Kenneths barn här på middag och dem tyckte att det var väldigt gott så jag knåpar ihop ett recept här. Receptet är till ca 4-5 personer.

Ingredienser:
800 g fläskfilé
3 hg champinjoner
1 bananscharlottenlök
1 paket bacon
1 ask Philadelfiaost naturell
1,5 tsk dijonsenap
2 dl steksky
2 msk ädelost på tub
1 msk kinesisk soya

Gör så här:
Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm sneda skivor. Banka ut skivorna, salta och peppra. Stek dem hastigt på hög värme, dem ska inte bli genomstekta. Lägg över skivorna i en smord eldfast form.
Skölj champinjonerna och dela dem i ganska grova bitar, stek dem tills allt vattnet kokat bort. Skiva och lägg i löken så att den får steka med svampen. Häll detta i formen över köttet. Koka ur pannan med ca 2 dl vatten. Spara skyn.
Därefter skär du baconet i småbitar och knapersteker det. Låt det rinna av på hushållspapper.

Såsen:
Blanda stekskyn med philadelfiaosten, soyan, senapen och ädelosten. Smaka av med salt och peppar.
Så här långt kan du förbereda.

Strax innan servering gratinerar du i 250 grader i ca 10 min. Servera med t ex potatisstomp eller en potatisgratäng och en sallad.

söndag 4 januari 2015

Linas kalljästa frallor

Dessa frallor är hela familjens favorit. Degen sätts på kvällen innan, jäser i kylskåp under natten och gräddas 25 min på morgonen dagen efter.
Det blir ca 20 st.

Ingredienser:
25 g jäst
1 l kallt vatten
2 dl fint rågmjöl
1 100 g vetemjöl special
2 tsk salt

Gör så här:
Lös jästen i lite av vatten, när jästen lösts upp tillsätter du resten av vattnet, rågmjölet och vetemjöl special. Kör i assistent i ca 15 min.
Tillsätt salt och ev lite mera mjöl, degen ska vara ganska lös. Lägg över degen i en stor bunke då den jäser rejält.

Dag 2:
Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord och skär ut lagom stora frallor med en degskrapa och vänd dem i vallmofrö t ex. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 250 gr 20 - 25 minuter.

fredag 2 januari 2015

Fetaostbiffar

För första gången på drygt ett år har jag känt lust att blogga! För några dagar sedan la jag ut ett foto på fetaostbiffar och fick en fråga på receptet så här kommer det. Det blir biffar till ca 6 personer.

1 kg nötfärs
0,75 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 gul lök
2 - 3 vitlöksklyftor
ca 2 tsk soltorkad tomatcreme (Zeta)
150 gr fetaost
salt och peppar

Sås:
3 dl steksky
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 - 2 tsk tomatcreme
1/3 av fetaosten.

Börja med att blanda ströbröd och mjölk i en bunke, skala lök och vitlök riv ner dessa i ströbrödsblandningen, tillsätt tomatcremen, 2 tsk salt och 2 kryddmått peppar. Låt blandningen svälla i ca 10 min.
Under tiden skär du 2/3 av fetaosten i små kuber (ca 0,5 cm).
Tillsätt färsen och fetaosten.

Forma ganska stora biffar, försök peta in fetaosten så det är färsen som får stekytan. Stek biffarna i 10 - 15 min eller tills dem är genomstekta, lägg över dem i en eldfast form.

Sås:
Häll i 3 dl vatten och vispa ur pannan. Tillsätt grädde, mjölk, tomatcreme och fetaosten. Låt detta småkoka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Är såsen lite för lös så red den med lite majzena.

Sila av såsen och häll den över biffarna, servera med klyftpotatis och en sallad.

Första gången jag gjorde dessa biffar strimlade jag några soltorkade tomater men sedan hittade jag Zetas soltorkade tomatcreme, bifogar en bild på den.