fredag 9 januari 2015

Matig köttfärspaj

Idag ska vi ha Kenneths barn här på lite käk, sedan blir det sällskapsspel.

Jag har gjort tre olika pajer, en matig köttfärspaj, en spenat- och fetaostpaj och så en lökpaj.
Har testat en ny pajdeg som känns både lite nyttig och god. Här kommer receptet.

Pajdeg:
50 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Mät upp mjöl och bakpulver, häll det i en matberedare. Tillsätt smöret i mindre bitar. Kör detta en stund i matberedaren, tillsätt därefter mjölken och kör tills pajdegen är blandad.
Kavla ut degen och lägg den i en normalstor pajform, nagga botten med en gaffel. Låt därefter degen vila 30 min i kylen. Förgrädda pajen i ca 15 min i 200 grader.
Under görs fyllningen.

Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 burk champinjoner
en halv paket bacon
2 tsk tomatpuré
1 msk kinesisk soya
salt
peppar
chilipulver
paprikapulver
2 dl creme fraiche
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs den i en stekpanna. Skala och pressa ner vitlöken i stekpannan, tillsätt färsen och stek den tills den blivit grynig.
Hacka baconet i mindre bitar, häll i den i stekpannan tillsammans med baconet. Låt detta steka ca 5 min.
Häll i tomatpurén och soyan, krydda efter behag. Häll i köttfärsröran i de förgräddade pajskalet.
Vispa ihop mjölk creme fraiche och ägget. Häll det över, rör runt lite försiktigt så att äggstanningen rinner ner i köttsfärsröran. Strö över ca 1 dl riven lagrad ost.

Grädda i 20-25 minuter i 200 grader. Servera den tillsammans med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar