lördag 19 januari 2013

Helstekt entrecote

Idag ska vi äta helstekt entrecote - gott och lättlagat, sköter sig nästan själv.

Entrecote finns ofta till extrapris, jag köpte 1 kg för 149 kr. Så här lagar jag min entrecote till 4 personer.

1 kg entrecote
2 klyftor vitlök
lite persilja
1 kvist rosmarin
flingsalt
nymald svartpeppar
smör att bryna köttet i

Sätt ugnen på 125 grader.
Bryn köttet och lägg därefter över det i en eldfast form.
Hacka vitlöken och örterna och gnid in det i köttet, salta och peppra.
Sätt en stektermometer i köttet och stek i ugnen till önskad innertemperatur.
Runt köttet la jag lite hela smålökar och färska champinjoner.

När köttet är klart låt det vila i 10 minuter innan servering.

Skiva köttet i tunna skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.

Häll över skyn i en kastrull, tillsätt lite grädde och låt detta koka upp. Red med lite majzena och smaka av med salt och peppar. Servera med lite rostade rotfrukter eller en rotsakspytt.

Medium/rare = 56 grader
Medium = 60 grader
Well done = 66 grader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar