onsdag 31 oktober 2012

Pavlova med lemoncurd


bilden är lånad.

Tänkte passa på att lägga ut ett recept på pavlova med lemoncurd om du nu gjorde min curd förra veckan?

Det här behöver du till en pavlova:
4 äggvitor
2 dl socker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättiksprit (12%)

Sätt på ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, fortsätt sedan att vispa ännu längre. Tills dess att smeten blir glansig, tillsätt sedan maizenamjölet och ättikspriten, rör om väl.

Smöra och mjöla ett bakplåtspapper, bred ut smeten i en så jämn cirkel som möjligt. Vill du kan du rita en cirkel i mjölet som mall.
Grädda i 1 timma och 15 min, stäng sedan av ugnen och låt botten stå kvar i ugnen helst över natten.

Lägg upp din marängbotten på ett fat, bred över ett lager lemoncurd och därefter 2 -3 dl vispad grädde. Garnera med färska bär, t ex hallon och blåbär. Garnera med flagad mandel och pudra på lite florsocker överest. Mums

tisdag 30 oktober 2012

Mandolin

Vet ni vad en mandolin är?
Mandolin kan vara olika saker bl a ett musikinstrument men jag syftar på ett superbra köksredskap!

Just denna mandolinen är till för att skiva. Det kan vara potatis till en gratäng eller potatiskaka men du kan också ha den till att skiva gurka, paprika, purjo, morötter eller vad du vill.
Det går fort att riva och det blir fina tunna skivor.

Så har du ingen så skaffa en, du kommer inte att ångra dig, akta bara dina fingrar för den är ruskigt vass!

måndag 29 oktober 2012

Pimentos

Ska du göra en buffé eller lite tapas, då tycker jag att du sak göra egna pimentos, lätt som en plätt.

Du kan göra på mer eller mindre paprikor - gör efter hur många ni är som ska äta. Här kommer en sats:

4 röda paprikor
1 hel vitlök
2 kvistar rosmarin
ev lite basilika
3 dl god olivolja

Sätt på ugnen på 250 grader. Dela paprikorna i halvor och ta bort kärnhusen. Lägg dem tillsammans med den hela vitlöken på en plåt. Sätt in den i ugnen och låt dem vara inne i mellan 20 - 30 min. Skalet på paprikorna ska vara nästan helt svart. Låt dem svalna
Ta bort skalet på paprikorna och skala vitlöksklyftorna.
Dela paprikorna i breda strimlor. varva paprika vitlök och örter i en glasburk, strö på lite flingsalt. Häll på olivolja så det täcker.
Låt pimenton "mogna" i kylskåp ca 1 vecka innan ni äter dem.

n del av er kanske tänker att pimento är en stark chilifrukt och det kan det vara men det är också det portugisiska ordet på vanlig paprika.

söndag 28 oktober 2012

Amerikanska pannkakor

Tyvärr så har jag inte varit i USA men det kanske blir någon gång. Därifrån kommer detta recept som får sig att vattna i munnen. Kanske till brunch imorgon?

Receptet är en enklare variant av amerikanska pannkakor. Det här behöver du till 2 personer:

1 ägg
2 dl filmjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
2 msk smör

Vispa samman ägget och filmjölken. Tillsätt de torra ingredienserna. Smält matfettet och vispa eller rör ner det i smeten.
Smeten ska vara tjock.

Hetta upp en plättlagg eller liten stekpanna och smörj den första laggen. Klicka ut ganska rikligt med smet i hålen. Grädda tjocka plättar på svag värme. Servera med lönnsirap.

lördag 27 oktober 2012

Seg kladdkaka

Seg kladdkaka - här får du en variant på kladdkaka. Den innehåller lite farinsocker som ger en lite segare konsistens. Det här behöver du:

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
0.5 dl neutral matolja
2.5 dl mjöl
4 msk god kakao
2 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk god 70% choklad

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker poröst, rör ner smör och olja i äggsmeten.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, salt och vänd ner i smeten.
Häll smeten i formen och strö över grovt krossade chokladbitar.

Grädda kakan i cirka 30 minuter. Pudra med florsocker och servera med lättvispad grädde.

fredag 26 oktober 2012

Lasagne

Nu till helgen ska sonen få ha ett "LAN" här.....för er som undrar vad det är så kan jag berätta att man träffas med sina datorer och spelar online dataspel i ett par dygn.
Visst låter det helt sjukt!?!

Ivarjefall så kommer det 6 st stora grabbar hit ikväll. Det roliga med detta är att dem har lärt känna varandra via datorn och träffas några gånger om året och spela. Så nu idag har vi handlat en massa pålägg, bröd, fil mm för att utfodra dessa grabbar.

Ikväll ska det bli lasagne och en vitkålssallad. Vi kör en dubbel sats och till det behöver du:

Köttfärssås
1 kg nötfärs
2 hg rökt sidfläsk
2 gula lökar
2 förpackningar krossade tomater
4 vitlöksklyftor
smör att bryna färsen i
salt och svartpeppar
1 pkt lasagneplattor

Ostsås:
1 liter mjölk
150 g smör
2 dl mjöl
3-4 dl riven lagrad ost
salt och peppar

Köttfärssås
Skala och hacka löken, skär sidfläsket fint och finhacka vitlöken.
Fräs färsen i en panna med smör tills den är brynt. Fräs sedan sidfläsket, lök och vitlöken i lite smör tills det blir gyllenbrynt.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i de krossade tomaterna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt alltsammans puttra i grytan närmare en timma.

Ostsås:
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Späd med mjölken och låt allt koka upp och småputtra några minuter. Tillsätt den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Ta en något djup ugnsform och lägg lite köttfärssås i botten, lägg på ett lager plattor i och ett lager ostsås. Varva på detta sätt tills alla plattor är slut. Avsluta med ett lager av ostsås samt strö över riven ost ovanpå.

Grädda i 30 - 40 min i ca 200 grader, täck ev med ugnsfolie om lasagnen blir för mörk.

torsdag 25 oktober 2012

Lemon curd

Vill man så kan man köpa "färdiglagad" lemon curd i mataffären men det är enkelt, godare och roligt att ha sin egen hemmagjorda curd.
Curden kan du ha i en tårta, i en semifreddo, till scones - den är tom god att ha på rostat bröd.

Det här behöver du till en sats lemon curd:
2 ägg
2 dl socker
saften av 2 citroner
75 g smör

Vispa ägg och socker i en tjockbottnad kastrull.
Tvätta citronerna och riv skalet av en citron. Tillsätt saften av citronerna + citronskal och vispa ytterligare någon minut. Rör ner smöret som skurits i småbitar.
Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm. Obs den får inte koka Rör kraftigt hela tiden.

Häll upp lemon curden i en väl rengjord glasburk och förslut.
Den håller sig ett par veckor i kyl.

Lemon curden är god att blanda med lite vispad grädde och ha i en tårta.

onsdag 24 oktober 2012

Champinjonsoppa med sherry

Denna soppa smakar verkligen champinjoner, lite onyttig är den men grädde är dessvärre en smakhöjare. Det här behöver du till 4 portioner.

1 burk champinjonkräm
3 msk mjöl
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
200 g färska champinjoner
1 msk smör
2 dl grädde
salt
cayennepeppar
lite sherry

Gör så här:
Blanda champinjonkräm, mjöl, vatten och buljongtärningar i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka ca 5 minuter.
Skiva champinjonerna och fräs dem i smör. Lägg dem i soppan. Tillsätt grädden. Smaksätt med salt, peppar och sherry. Värm och servera med en lite nybakat bröd.

tisdag 23 oktober 2012

Krispig mandellax med potatis

Det var faktiskt ett bra tag sedan vi hade lax till middag. Det här receptet har jag inte provlagat men jag hittade det på Allt om mat:s hemsida. Visst ser det gott ut.
Bifogar här länken till receptet!

Krispig mandellax

måndag 22 oktober 2012

Cannelloni med kassler och ost

Pasta är alltid uppskattat hemma hos oss. Sedan är det väl lite si och så med fantasin.
Häromdagen testade jag ett nytt recept, det blev godkänt.

Det här behöver du till 4 personer:
1 stor purjolök
4 hg kassler
250 g lasagneplattor, färska
1 msk smör
2 dl crème fraiche
2 msk senap
150 g stark ost, gärna cheddar

Skölj och strimla purjolöken. Stek den mjuk i smör utan att den tar färg.
Sätt på ugnen på 225°. Skär kasslern i tunna strimlor och blanda den med purjon.

Lägg ut lasagneplattorna och fördela purjo- och kasslerblandningen på plattorna och rulla ihop dem. Smörj en ugnssäker form och lägg rullarna tätt i den. Koka upp 2,5 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning, blanda ner crème fraiche och senap. Koka upp och blanda ner hälften av den rivna osten.

Häll den varma såsen samt resten av osten över cannellonirullarna i formen och gratinera i nedre halvan av ugnen ca 20 min.

Servera med en god sallad.

Vill du göra cannelloni med någon annan fyllning så ta vad ni tycker om.

fredag 19 oktober 2012

Katrinplommonsufflé

Denna dessert väcker barndomsminnen hos mig! När mormor levde så lagade hon ibland en dessert med mosade katrinplommon och vispad grädde, vad det mer var i vet jag inte och något recept har jag inte heller.

Förra helgen hade vi Lina och Stefan hemma på middag och då fick jag för mig att göra en sufflé till desserLt och det blev en katrinplommon sufflé och den var supergod.

Det här behövs till 4 personer:

16 kärnfria katrinplommon
10 hackade mandlar
skalet av en halv citron
1 msk konjak
0,5 del socker
4 äggvitor

Lägg katrinplommonen i blöt i vatten i ca 10 min. Ta upp dem och hacka dem i småbitar. Hacka mandeln och riv citronen. Lägg detta i en plommonen, citronen och mandeln i en liten skål, häll på konjaken.
Så här långt kan du förbereda.

Smöra 4 portionsformar eller en större eldfast skål (inte vid) sockra skålen invändigt.
Sätt på ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sedan ner sockret, lite i taget. Tillsätt sedan katrinplommonblandningen under vispning.
Fördela smeten i formarna, platta till med en stekspade så blandningen är kant i kant med skålen.

Grärra i 15 - 20 min mitt i ugnen. Öppna inte luckan under gräddningen.

Servera suffleérna nylagade och gärna med en klick vispad grädde, jättegott!!!

Inte det bästa fotot men ni ser så fint suffleérna stigit!

torsdag 18 oktober 2012

Rödvinsbrässerad långkokt högrev

I söndags hade vi en riktigt god söndagsmiddag.
Långkokt högrev, väldigt lättlagat bara man är hemma för det tar sin tid. Så här gjorde jag:

1,5 kg högrev i bit
2 morötter
1 stor lök
2 lagerblad
0,5 dl kinesisk soya
4 - 5 dl rövin

Sätt på ugnen på 125 grader.
Smörj en eldfast form, formen ska inte vara för stor utan köttet ska ligga lite trångt. Smörj formen, salta och peppra köttet, lägg ner det i formen. Lägg även i de ansade grönsakerna.
Häll på soyan och vinet, täck formen med aluminiumfolie.
Ställ i ugnen och baka i ca 8 timmar.

Ta sedan upp köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie.
Sila bort grönsakerna och låt skyn koka ihop tills det återstår ca 3 dl. Tillsätt 1,5 dl grädde, salt och peppar samt red såsen.

Servera med lite goda kokta grönsaker och en potatiskaka.

onsdag 17 oktober 2012

Ostar och vin

Visst är det gott med lite ostar, kex, fikonmarmelad och ett sött vin!
Om ni har tänkt att lyxa till det någon kväll så testa detta söta röda vin.

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella - det passar både till desserter och ostar.

Så här lyder beskrivningen på Systembolagets hemsida:

Smak: Mycket söt, kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin, mintchoklad, blåbär och örter.

Doft:Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, blåbär, lakrits och mintchoklad.

Råvaror:70% corvina, 15% corvinone och 15% rondinella.

Användning:Serveras vid cirka 18°C till smakrika ostar, eller till pajer med bär.

Flaskan innehåller 37,5 cl och den kostar 149 kr

tisdag 16 oktober 2012

Variant av blomkålssoppa

Nu så här på hösten är det gott med en rykande het soppa och ett god macka till.
Här är ett recept på en blomkålssoppa.

Till 4 portioner behöver du:
500 g blomkål
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
lite citronsaft
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Gör så här:
Dela blomkålen i mindre bitar. Fräs blomkål, lök och vitlök i en gryta utan att det tar färg. Häll på vitt vin och reducera till hälften. Tillsätt buljong och grädde.
Koka ca 20 minuter. Mixa soppan och sila eventuellt igenom den i en finmaskig sil. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Servera ett gott bröd till soppan!

måndag 15 oktober 2012

Tunnbrödsrullar med kallrökt lax

Dessa rullarna är goda som tilltugg till ett glas bubbel eller som en liten tapas.

Det här behöver du:
2 tunnbröd
200-300 g rökt lax
100 g lagrad ost
0,5 tub pepparrotsvisp
1 dl crème fraiche
1 knippa dill
vitpeppar

Gör så här:
Blanda pepparrotsvisp och crème fraiche, bred på brödet, lägg på laxen och hyvla över ost. Grovhacka dillen och fördela den ovanpå. Peppra, rulla ihop och skär upp i bitar.

Väldigt lättlagat!

söndag 14 oktober 2012

Lakrits

Vad säger ni om lakrits som krydda?
Usch och fy säger säkert många - jag är en av dem som inte är någon lakrits älskare.
Just nu är det ganska trendigt att använda lakrits som smaksättare i olika typer av maträtter.

På Systembolagets hemsida hittade jag denna länken.
Läs och lär: Krydda med lakrits


Bilden ovan visar Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) är en art i familjen ärtväxter. Växten växer naturligt från östra och södra Europa till östra Asien. Arten odlas i till exempel Frankrike och Tyskland.
Växten har meterlånga och förhållandevis tjocka rötter. Roten används främst som smaksättare i läkemedel och godis, samt andra produkter som till exempel tuggtobak. Torkade lakritsrötter finns att köpa i hälsokostaffärer.

lördag 13 oktober 2012

Vit chokladkaka med bär

Denna dessert tycker jag är godast med blåbär men du kan även ha andra bär. Det här behövs till en kaka för ca 10 personer:

100 g smör
100 g + 50 g vit choklad
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
citronskal
1 msk pressad citron
2,5 dl mjöl
3 dl bär
florsocker

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält smöret, ta av kastrullen från värmen. Bryt 100 g choklad i bitar och smält den i smöret.
Blanda i socker, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Tillsätt citronskal och citronsaft samt mjölet. Blanda snabbt ihop till en smet.

Häll smeten i en smord form med löstagabar kant, ca 24 cm i diameter. Hacka 50 g choklad. Strö på choklad och blåbär.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Pudra över lite florsocker, servera med lite vispad grädde eller vaniljglass.

fredag 12 oktober 2012

Smoothie

På Wikepedia står det så här om smoothie:

Det är en kall och oftast söt dryck som består av frysta eller färska frukter, bär eller grönsaker. Smoothien kan jämföras med milkshake, men till skillnad från en milkshake innehåller en smoothie sällan glass eller mjölk, utan istället yoghurt, och har därför en något tjockare konsistens. En smoothie serveras väl kyld, därför används ofta frysta frukter eller bär, annars används ofta krossad is.
Ordet kommer från engelskans smooth, som betyder len, slät!

Har man bara yoghurt hemma så är det lätt att blanda till. Testa dig fram med olika frukter och bär. Jag tar ofta lite av varje.

Till 2 stora glas tar jag ca:

4 dl yoghurt naturell (eller ev vaniljyoghurt)
1 banan
1 näve hallon
några jordgubbar
lite pressad lime eller citron
ev lite honung

Testa dig fram och ta vad du tycker är gott, oftast är frukten så söt att du inte behöver tillsätta något socker eller någon honung.

torsdag 11 oktober 2012

Minipajer med anjovis och kapris

Visst är det väl gott med minipajer? Det kan vara som en förrätt eller på en buffé.
Här är ett recept med anjovis i - även om man inte är så förtjust i anjovis så testa. Anjovisen ger bara en god sälta. Det här behöver du till ca 20 pajer:

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
0,25 dl mjölk

Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
125 g ansjovisfiléer
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl kapris
1 - 2 dl riven lagrad ost
salt och peppar

Gör så här:
Börja med pajdegen. Blanda smör, mjöl och salt till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt mjölken. Arbeta snabbt samman till en deg. Lägg in den i plastfolie och låt den ligga halvtimma i kylen.
Gör en lång rulle av degen, dela den sedan 20 bitar. Tryck ut degen i muffinsformar av aluminium.
Nagga botten med en gaffel. Ställ in formarna i kylen i minst 30 minuter. Pajskalen behöver inte förbakas.

Fyllning:
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Sila av ansjovisen och grovhacka den. Vispa ihop äggen med grädde och mjölk, smaka av med salt och peppar.
Fördela lök, ansjovis, kapris och ost i pajskalen. Häll över äggstanningen.

Grädda i 200° ca 25 minuter.

onsdag 10 oktober 2012

Passito

I helgen åt vi en fantastisk middag på Restaurang Barrique.
Till vår dessert fick vi ett vin som hette Ben Ryé Passito di Pantelleria, Donafugata.

Detta vin är tillverkat enligt en metod som heter passito.
Efter druvskörden låter man druvorna torka något på speciella mattor. Druvsaften blir därmed mer koncentrerad och man får också klart mindre vin per druva eftersom mycket av vätskan redan avdunstat innan jäsningen.
Metoden används framförallt i Veneto i nordöstra Italien men förekommer experimentellt även i andra regioner.

Har ni lärt er något nytt nu? Det har jag!!! Kanske skulle man gå en vinkurs!

tisdag 9 oktober 2012

Restaurang Barrique

Denna helgen har jag och Lina varit på en weekend i Göteborg.
Vi åkte upp i lördags fm med tåget, sedan tog vi oss till hotell Rubinen på avenyn. Vi fick ställa in våra väskor och sedan började vår shopping.
Lina hittade en ny favoritaffär...G-star precis intill Kopparmärra. Vilken fin affär och vilken fantastisk personal! Som sagt, vi gjorde stan fram till kl 16:00 sedan fick vi vila oss en stund, duscha och fräscha till oss.
Kl 20:15 hade vi bokat bord på Restaurang Barrique, en helt underbar upplevelse! Fantastisk mat, fantastiska viner och fantastisk personal! Det fanns inte något att klaga på - inte ens priset!
Vi bestämde oss för en siciliansk tema meny. Den bestod av fyra rätter med ett vinpaket till.
Först fick vi en liten amuse-bouche (aptitretare. Det var en variant av brandad (mos och rökt fisk), serverad med en liten citronmajonäs.

Vi fick in ett fat med hembakad foccacia, hembakat rågbröd och knäckebröd, till detta tre skålar med minioliver, vispat brynt smör och en färskost smaksatt med soltorkade tomater och vitlök.

Första rätten var: Vitello di tonnato med soltorkade tomater, friterad kapris och parmesanflakes. Till detta drack vi ett vitt vin: 2011 Claudio Bianco, Nordic Sea Winery

Huvudrätt var: Rödvinsbrässerade högrev med svamplasagne och smörad oxsky. Till huvudrätten drack vi: 2009 Regaleali Rosso, Tasca D`Almerita
Som tredje rätt serverades tre ostar och en lök- och tomatmarmelad. Vinet som serverades till var lite av portvinskaraktär och hette: 2005 Sikélios Etna Rosso, Scilio Vini

Denna middag avslutades med en ljuvlig dessert: Sorbet på Domorichoklad med mjölkchokladmousse och saltkanderade nötter. Till desserten drack vi ett underbart gott dessertvin: 2008 Ben Ryé Passito di Pantelleria, Donafugata
Denna middagen slog det mesta! Så denna restaurang kan vi varmt rekommendera!
Titta gärna in på deras hemsida: Barrique












måndag 8 oktober 2012

Pasta med räkor, vitlök och tomat

Här får du ett recept på en snabblagad vardagspasta. Naturligtvis kan du lägga i kräftstjärtar istället för räkor, det väljer du själv.
Receptet är till 4 personer:

400 g pasta
3 - 4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 röd chili
12 körsbärstomater
400 g skalade räkor eller kräftstjärtar
100 g hackad spenat
salt och peppar
lite pressad citronsaft.

Gör så här:
Koka pastan efter anvisningarna på förpackningen.
Skala, hacka och fräs under tiden vitlök i olivoljan i en stekpanna tills den börjar mjukna.
Kärna ur och hacka chilin och tillsätt den, låt allt fräsa någon minut. Lägg sedan i tomaterna och koka ihop tills hälften av vätskan försvunnit.
Vänd ner pastan i stekpannan och låt den bli varm. Vänd sedan ner räkorna och spenaten och smaka av med salt och peppar.
Pressa även över lite citronsaft och sedan är det klart att servera.

söndag 7 oktober 2012

Oktober

Hur många är det som säger:

Åh, jag älskar oktober - visst är det en av årets finaste månader?!?

Jag tror faktiskt aldrig jag har hört någon säga det.
Däremot om man tänker på mat och råvaror så är det en fin månad.

Hösten är väl ändå den godaste med sitt stora utbud av frukt och bär, grönsaker och rotfrukter, lök och kål, svamp mm.

Det finns svamp i skogen - nästan obegränsat med trattkantareller.
Det finns säkert någon du kan få äpplen av - dem kan du koka mos på.
Kanske finns någon som har trädgården full med päron - att göra marmelad på

Vi borde bli bättre på att ta vara på allt naturen har att erbjuda.
Ta nu vara på denna dagen! Hoppas jag väcker lite lust och inspiration!

lördag 6 oktober 2012

Portergryta

Denna gryta har jag lagat av fransyska men om du har möjlighet att få tag i vilt, såsom rådjur så går det alldeles utmärkt.

600 g fransyska
33 cl porter
5 dl vatten
1 lö
2 morötter
100 g rotselleri
några vitpepparkorn
1,5 tsk salt
6 katrinplommon

Katrinplommonsås
1 msk smör
1 msk mjöl
4 dl buljong med katrinplommonen (de du kokte köttet i)
2 dl grädde
2 dl hackade katrinplommon
salt och vitpeppar

Gör så här:
Skär köttet i 2 x 2 cm stora tärningar, lägg det i en kastrull. Häll på porter och vatten tills köttet täcks, salta och låt koka upp, skumma.
Skala och skiva lök, rotfrukter, lägg i det i grytan. Lägg även i plommon i köttgrytan, tillsätt kryddorna. Låt koka tills köttet känns mört, ca 45 min. Ta upp kött, lök och rotfrukter.
Till såsen, smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Häll i buljongen med katrinplommonen. Tillsätt grädde och koka ihop till en simmig sås.
Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt de finhackade katrinplommonen. Servera grytan med kokt potatis och lite haricot vertes.

Detta blir en riktigt höstig smarrig söndagsmiddag!

fredag 5 oktober 2012

Vaniljmarinerade bär med gräddyoghurt

Visst är väl ofta det enklaste det godaste?
Den här desserten är verkligen lättlagad. Du kan använda dig av princip vilka frukter eller bär som helst, ta det du tycker om.
Här får du receptet på en marinad som räcker till ca 4 personer eller 1,5 liter frukt.

Vaniljmarinad:
0,5 vaniljstång
1 dl socker
1 dl vatten
saften från 1 lime.

Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg stång och frön med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret har lösts upp.
Låt marinaden kallna. Ta upp vaniljstången och kasta den.

Exempel på frukter och bär: Du kan ha en liter jordgubbar, 2 dl hallon, 1 dl blåbär, 2 nektariner. Frukten kärnas ur och delas i mindre bitar, bären rensas. Blanda bären och häll över marinaden ca 15 min innan du ska servera din dessert. Till dina marinerade bär/frukter kan du ha glass eller en gräddyoghurt, lite limesocker till är också gott.

Gräddyoghurt:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl turkiskt yoghurt
2 msk florsocker

Vispa grädden, yoghurt och florsocker tills det blir fluffigt.

Limesocker:
Tvätta och riv limen, blanda skalet med strösocker.

torsdag 4 oktober 2012

Potatis- och broccolisoppa

Under vinterhalvåret så försöker jag att ha soppa till middag en dag i veckan. Hela familjen älskar soppa.
Just idag så var det meningen att det skulle bli en helt vanlig enkel broccolisoppa men det fanns inte tillräckligt med broccoli hemma - så i med potatis....ni vet väl Att man tager vad man haver! Och soppan blev väldigt god.

Det här behövs till 4 portioner:

400 g broccoli
4 potatis
1 lök
1 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 dl creme fraiche
salt och peppar

Skala och hacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken och fräs den i några minuter utan att den får färg.
Häll sedan i 1 liter vatten och buljongtärningarna. Skala och skiva potatisarna, lägg i dem i buljongen och koka 5 min. Lägg därefter i den frysta (eller färska) broccolin och låt soppan koka cirka 5 minuter till.
Ta av kastrullen från värmen, mixa soppan ev sparar du lite broccoli om du vill ha bitar i soppan. Tillsätt creme fraichen, låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med ett gott bröd.

onsdag 3 oktober 2012

Yoghurtbaguetter

När jag handlar köper jag oftast hem jäst, ganska ofta hamnar den dessvärre i soppåsen, känner ni igen detta?

Sedan är jag också en hamster - jag handlar och handlar och trycker in i frysen så nu är det dax att äta ur den, det känner ni väl inte igen?

Häromdagen lagade jag broccolisoppa och tänkte att med hembakat gott bröd blir detta en bra middag. Här får ni mitt recept:

2 dl vatten
25 g jäst
3 dl naturell yoghurt
2 tsk salt
1 l vetemjöl, vetemjöl special eller dinkelsikt. Blanda gärna olika sorter
1 tsk socker

Gör så här:
Blanda ut jästen i lite av vattnet (ljummet).
Tillsätt resten av vattnet, yoghurt, salt, socker och 10-11 dl av mjölet.
Arbeta degen väl, gärna 10 minuter. Lång tid ger godare och segare bröd. Låt degen jäsa i minst 1 timma.
Knåda degen på mjölat bakbord. Skär degen i 4 lika stora bitar. Baka ut baguetterna genom att rulla ut längder och sedan tvinna dem lite. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter på plåten.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.

Det blir 3 - 4 baguette beroende på hur stora du gör dem.

tisdag 2 oktober 2012

Smulpaj med äpple

En god fika eller dessert - vad passar bättre än en riktigt got smulpaj med äpple. Lättlagat är det också! Detta receptet är till en pajform ca 24 cm i diameter:

Ingredienser:
4-5 äpplen
smör till formen
kanel
kardemumma
råsocker

Smuldeg:
1.5 dl mjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
125 g smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg i en stor pajform.
Strö över kanel eller kardemumma, eller både och, och lite råsocker om äpplena är syrliga.

Smuldeg
Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke.
Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg med fingrarna.
Strö smuldegen över äpplena.
Toppa med lite mandelspån.

Grädda i cirka 20 minuter, tills äpplena är mjuka och degen fått fin färg.

Servera med vaniljglass, vaniljsås, råkräm eller lite vispad grädde.

måndag 1 oktober 2012

Årets glögg 2012

Nu när mörkret kommer släpps också Årets glögg från Blossa 2012.
Smaken är av citrus och ingefära, i år är det 10:året som det släppts en årgångsglöggen.

I år har glöggen smaker från Östasien. Smaken är en kombination av yuzu (en japansk citrusfrukt) och ingefära.
Glöggen finns i Systembolagets beställningssortiment från 14 septemberoch i år kostar den 94 kr.

Bifogar även en bild på en yuzu, smaken på frukten ska vara som en blandning av citron och lime: