fredag 31 augusti 2012

Pesto


lånad bild

Pesto är en sås som kommer från Italien. Den är god till pasta eller att bara äta till lite crostini, du kan ha den vid tillagning av lax etc.

Det här behöver du:

1 kruka basilika
ca 0,5 dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
0,75 dl rapsolja
0,75 dl olivolja
salt
lite färskpressad citron

Peston gör du enklast i en blender eller med en stavmixer.
Klipp ner basilikan i en bunke, skala vitlöksklyftorna och tillsätt dem och pinjenötterna, parmesanosten, lite salt och 2/3 av oljorna. Kör i blender eller med mixern, späd med mer olja tills du får en bra konsistens. Smaka av med lite salt och lite färskpressad citron.
Har du ruccola hemma kan du även blanda i när du mixar basilikan.

Mina recept är sällan exakta utan ungefär..........

torsdag 30 augusti 2012

Räkceviche

I helgen var vi på cykelfest och vi blev serverade en helt fantastiskt god förrätt. Receptet var hämtat ifrån tv programmet Halv åtta hos mig.
Då jag är barnsligt förtjust i avokado så har jag lagt till det i receptet samt tomat. Det här behöver du till 4 personer:

500 g färska räkor
1 granatäpple
0.5 urkärnad och hackad gurka
2 st strimlade salladslökar
1 finhackad röd chili
rivet skal från 1 lime
pressad juice från 1/2 lime
1 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk flingsalt
1 fileead tomat
1 finhackad avokado
0.5 tsk blandpeppar (rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar och grönpeppar)
4-5 droppar tabasco

Skala räkorna och blanda dessa med granatäpple, gurka, salladslök, chili, tomat, avokado och skalet från 1 lime och saften från en halv lime. 2. Stärk med 4-5 droppar tabasco och ställ in i kylskåpet i ca 30 min.
Servera rätten ex i ett litet glas med ett vitlöksbröd till. Garnera med en lime klyft.

Då rätten är lite het så passar det bra med en öl, ex Corona.

onsdag 29 augusti 2012

Mandelpotatispuré

Måste erkänna att jag ALDRIG har lagat mandelpotatispuré men nu är det dax!

Så här gjorde jag min puré:

800 g mandelpotatis
50 g smör
2 dl varm mjölk
1 äggula
1 äggula
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av. Pressa potatisen, blanda ner smör, mjölk och äggula.
Rör till ett slätt mos.

Vill du kan du smaksätta purén med lite västerbottenost. Mandelpotatispurén passar att servera både till kött och fisk.

tisdag 28 augusti 2012

Tomatsås

Här får ni ett recept på en väldigt god tomatsås!
Du kan äta den som sås till en vegtarisk pastasås eller som vi gjorde - till ravioli.
Det här receptet är lagom till 4 personer:

0,5 lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk god olivolja
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater, gärna Mutti
3 kvistar timjan
en nypa socker
salt och peppar

Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Fräs den i en lite olivolja på svag värme utan att den tar färg. Strö över sockret, häll sedan på de hela tomaterna och lägg i timjankvistarna.
Låt såsen koka på svag värme i någon timma. Mixa sedan såsen och smaka av med salt och peppar.

måndag 27 augusti 2012

En dag i köket

Igår var det en lite seg och tråkig dag, humöret var inte helt på topp - så vad skulle man göra denna gråa söndag?
Alma, Thea och jag åkte in till stan, vi hämtade Lina och flanerade runt en stund. Efter någon timma bestämde vi oss för att åka hem och laga färsk pasta - egen pasta.

Vi började med att göra pasta degen. Vi gjorde en sats på 600 g vetemjöl, 6 ägg, 1,5 msk olivolja och lite salt. Större deg än så ska man nog inte göra vid ett tillfälle, detta för att degen ska knådas för hand och det är urjobbigt.

Vi gjord en svamplasagne, ravioli med ricotta, spenat och fetaost, tagiatelle,en god tomatsås, pesto på basilika och till slut en valnötspesto.
Allt blev jättegott - jag skulle inte kunna välja och säga att en sak var bäst.

Successivt kommer jag att lägga ut följande recept:

tomatsås
pesto
valnötspesto
ravioli
svamplasagne

Vi höll nog på närmare tre timmar men både jag och Lina älskar att stöka i köket!

söndag 26 augusti 2012

Lyckad kväll!

Igår gick Läjets äldsta cykelfest av stapeln, för sextonde året i rad!

Kl 17:00 skulle vi till Segelvägen på förrätt. Där fick vi en supersmarrig räksallad, vitlöksbröd och ett gott vin.

Kl 18:10 cyklade vi vidare och blev då bjudna på middag hos Tina och Ulf. Där var det god potatisgratäng, kycklingfilé, sallad och rödvin.

Kl 20:10 kom det gäster hem till oss. Vi bjöd på kolapaj, vispad grädde och avec.

Framåt 23:30 cyklade vi ner till Bödeboa, där blev det prat med en massa trevliga människor. Faktiskt blev det en dans också.....

Måste säga att jag tycker detta är ett väldigt kul arrangemang, att träffa och lära känna så många nya människor.

Dessvärre har helgen rusat förbi, nu är det söndag och dax att förbereda för kommande vecka. Då ska det firas en 50-åring och en 60-åring.

lördag 25 augusti 2012

Cykelfest 2012

Tjohooo - idag är det lördag och årets cykelfest!
Det är andra gången som vi är deltagare på detta ståhej.

I år så har vi fått på vår lott att bjuda på dessert. Har funderat fram och tillbaka men bestämt mig för att laga en kolapaj. Till den blir det vispad grädde eller vaniljglass och en avec.

Fördelen med att ha desserten är att det är mörkt ute :) vilket gör att man inte behöver att städa ihjäl sig.

Nackdelen kan vara att vi blir sittande här hemma, vi får se.

Mellan kl 12:00 - 13:00 ska vi hämta ett kuvert, där får vi sedan namn och adress på var vi ska äta förrätt!
När förrätten är uppäten så får man nästa kuvert då får du veta var du ska äta din huvudrätt.
När huvudrätten är avslutad får vi skynda oss hem för att servera desserten.

Framåt 23-tiden bär det av ner till "böde-boa" och där är det fortsatt fest för alla deltagare!

Den som skapade detta konceptet var genialisk!

Jag berättar mer imorgon. Ha en härlig lördag!

fredag 24 augusti 2012

Färskpotatiscrème med löjrom

Det finns många recept på olika sorters cremer. Potatiscreme, blomkålscreme, jordärtskockscreme etc.
Själv tycker jag att det är väldigt gott och festligt att servera som förrätt i ett glas på fot, typ ett sherryglas. Till det här receptet för ca 8 personer så behöver du:

400 g färskpotatis
1,5 dl vispgrädde
ev 1 dl mjölk
1 msk smör
0,5 dl crème fraiche
2 msk finhackad schalottenlök
0,5 tsk salt
50 g löjrom
gräslök till garnering

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Häll på grädde och ev mjölk så att det täcker potatisen. Koka potatisen tills den är mjuk.
Låt potatisen ligga kvar i grädden, mosa den med en potatisstöt och blanda ner smör, crème fraiche och schalottenlök. Smaka av med salt.
Klicka potatiskrämen i glas, lägg på en klick löjrom och garnera med gräslök.

torsdag 23 augusti 2012

Potatisgratäng med chevré

Ett litet tips till variation är att lägga i lite chevré i din potatisgratäng. Det är väldigt gott!
Till 4 portioner behöver du ca:

800 g potatis
125 g getost
salt och peppar
3 dl mellangrädde

Sätt ugnen på 200-225°C.
Skala potatisen, skiva den tunt. Riv getosten.
Varva potatis och getost i en ugnssäker form, med ett lager getost i mitten och ett överst. Krydda med salt och peppar mellan varven.
Häll på grädden och grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter eller tills potatisen känns mjuk och ytan har fin färg.

I denna gratängen har jag uteslutit vitlöken för att den inte ska ta bort getostsmaken men det väljer du själv.

onsdag 22 augusti 2012

Jordärtskocka med grillad pilgrimsmussla, krutonger och strössel av sidfläsk

Har du inte testat att laga jordärtskocka så gör det, det är väldigt gott. Det finns många olika recept på nätet men själv tycker jag mest om en skummig jordärtskockssoppa. Tillbehören till soppan kan varieras.
Här är ett recept till 4 personer och förslag på tillbehör:

600 g jordärtskocka
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 äpple
1 tsk curry
5 dl hönsbuljong
0,5 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde

Till servering:
en halstrad pilgrimsmussla per person
krutonger
knaperstekt sidfläsk
kryddkrasse och ev lite dill

Skala jordärtskockor, lök och äpple. Finhacka löken och vitlöken. Skär skockorna och äpplet i bitar. Fräs lök, vitlök, äpple och curry i smör. Tillsätt skockor, buljong och vinet, låt koka tills skockorna är mjuka, ca 10 min. Tillsätt grädde och koka upp.
Mixa soppan och sila den genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.
Mixa soppan skummig vid servering.

Tillbehören gör du iordning innan du skummar soppan!

Gör krutongerna: Skär vitt bröd (eller surdegsbröd) i tärningar, stek dem i olivolja.
Sidfläskströssel: Hacka sidfläsk i små tärningar, stek det knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.
Halstrad pilgrimsmussla: Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem i smör 45 sek på varje sida.

Häll soppan i tallrikarna, lägg i musslan, strö på krutonger, sidfläskströssel och garnera med dill och lite kryddkrasse.

tisdag 21 augusti 2012

Ceasarsallad

Häromkvällen hade jag "tjej-träff".
Då bjöds det på Ceasarsallad, det smakade så bra. Naturligtvis finns det färdig dressing att köpa men vill du göra din egen så kommer här recept.

Så här gjorde jag min sallad till 5 personer:

5 kycklingfileér
smör att steka i
salt och peppar
5 skivor formfranska
smör
2 vitlöksklyftor
3 krukor romansallad
en scharlottenlök
1 avokado
7 körsbärstomater
hyvlad parmesanost
5 skivor parmaskinka eller kallrökt skinka

Ceasardressing:
2 äggulor
1,5 msk rödvinsvinäger
3 sardeller
0,5 liten scharlottenlök
1-2 vitlöksklyftor
1,5 msk dijonsenap
2 dl rapsolja
1,5 dl riven parmesanost
ev lite vatten

Salta och peppra kycklingen, bryn den och låt den eftersteka ca 10 min eller tills den är genomstekt. Ta upp den och låt den svalna invirad i aluminiumfolie

Kantskär formfranskan, skär brödet i tärningar. Smält ca 35 - 4o g smör i stekpannan, pressa i de 2 vitlöksklyftor, passa så att inte vitlöken bränns. Lägg i brödtärningarna och stek dem 5 - 10 min tills de får fin färg. Lägg dem sedan i en långpanna och låt dem torka i ugnen i 150 gr ca 15 min.

Lägg ut parmaskinkan på en bakplåtspapperklädd plåt, sätt in dem i 250 gr varm ugn ca 5 min, vänd någon gång och se upp så den inte bränns. När skinkan blivit hård är den klar. Låt den svalna på hushållspapper.

Dressingen:
För att göra dressingen så använd en mixer eller en blender. Lägg i äggulorna, den hackade löken och vitlöken, senap, rödvinsvinägern och sardellerna. Mixa, späd (droppa) sedan försiktigt med oljan under vispning. Tycker du att dressingen är för tjock kan du späda den med lite vatten. Tillsätt parmesanosten och smaka av.

Lägga ihop sallad:
Skölj och skär salladen grovt, skölj och skiva tomaterna, skiva löken, kycklingfilén och avokadon.
Lägg salladen i botten på ett stort fat. Blanda i tomater, avokado och skivad lök. Skär kycklingen i tunna skivor och lägg på. Smula över parmachipsen och krutongerna. Till sist hyvlar du över parmesanost
Servera dressingen i en skål till.

Egentligen ska salladen blandas med dressingen men då inte alla tycker om ceasardressing kan man ha den bredvid.

måndag 20 augusti 2012

Laxbullar med thailändsk smak


Inte den bästa bilden....

Det här rätten har lite "asiatisk" smak. Den innehåller både kokosmjölk och thailändsk currypasta. En variant på lax.
Till 4 pers behöver du:

500 g laxfilé
drygt en halv purjolök
1 tsk salt
svartpeppar
1 ägg
0,5 dl ströbröd
0,5 dl mjölk
smör att steka i

Sås:
1 burk kokosmjölk, ca 400
1 dl grädde
2,5 tsk röd currypasta
0,5 tsk salt
1 tsk gurkmeja

Skär laxen i bitar och strimla purjolöken. Mixa lax, purjolök, salt, peppar, ägg och mjölk grovt.
Forma till 8 bullar, vänd dem i ströbröd.
Stek bullarna i smör ca 3 min på varje sida.

Ta upp laxbullarna. Vispa ihop kokosmjölk, 1 dl grädde, currypasta, gurkmeja och salt i pannan. Låt det koka upp och lägg i laxbullarna och låt dem koka några minuter i såsen.
Servera med kokt basmati ris och fräst paprika.

söndag 19 augusti 2012

Ängamat

Ängamat är fär mig lite av barndomsminnen, riktigt sommarmat.
Min mamma lagade aldrig svensk ängamat, däremot gjorde hon en liknande soppa som vi kallade för "Systerkorvssoppa" - direkt översättning från finskan.
I den soppan hade man frikadeller av wienerkorv. Förr i tiden kunde man köpa rå winerkorv och då pluppades denna smeten ut i soppan. Idag går det tyvärr inte att köpa korv på det sättet.

Detta recept på Ängamat är beräknat till 4 personer:
5 färskpotatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
smör till fräsning
en näve sockerärter
0,5 purjolök
0,5 huvud spetskål
1 litet broccolihuvud
1 l hönsbuljong
2 dl grädde
0,5 bunt persilja
lite timjan
en klick smör
salt och peppar
4 äggulor

Börja med att ansa rotfrukterna och skär dem i bitar, skala och hacka löken och låt allt fräsa i smör ca 5 min utan att det tar färg.
Ansa sedan de övriga grönsakerna. Strimla kålen och snoppa sockeräterna.
Häll på buljongen över fräset, slå på grädden. Tillsätt grönsakerna efterhand som de kräver koktid men spar broccolin och purjolöken till sist. Lägg även då i timjan och persila. Smaka av med salt och peppar.

Ta soppan från värmen när grönsakerna känns färdiga och red av med äggulorna en och en, nu får inte soppan koka. Strö över lite persilja.
Servera med knäckebröd coh ost.

lördag 18 augusti 2012

Vit chokladmousse med basilika marinerade jordgubbar

Denna dessert är godast att göra på färska jordgubbar. Så passa på nu innan de tar slut. Det kanske låter skumt med basilika marinerade jordgubbar med jag lovar, det är gott!

Till 6 personer behöver du:
1 gelantinblad
150 g vit choklad
3,5 dl grädde
2 äggvitor
1 msk citronsaft
0,75 dl socker

Basilikasockerlag:
2 msk socker
3 msk vatten
1 msk citronsaft
3 msk finhackad basilika

Jordgubbsröra:
1,5 l jordgubbar
1,5 dl florsocker
skalet av en halv citron
1 msk basilika

Mousse: Lägg gelantinbladet i kallt vatten.
Hacka chokladen, koka upp 1 dl av grädden och häl den över chokladen. Rör tills chokladen smält och det är en slät kräm.
Ta upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen, rör tills gelantinet löst sig. Låt krämen svalna till rumstemperatur.
Vispa de resterande 2,5 dl grädde (inte för hårt). Vänd ner den rumsvarma chokladen.
Vispa äggvitorna med citronsaft och en tredjedel av sockret. När det blivit ett hårt skum tillsätter du resterande socker under vispning, det tar lite tid.
Vänd sedan ner marjängen i chokladmoussen, häll upp i en skål och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåp.

Basilikalagen: Koka upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt det svalna. Blanda sedan ner basilikan.

Jordgubbsröra: Rensa jordgubbarna och skär dem i fina tärningar. Smaka av med florsockret, tillsätt citronskal och basilikan. Blanda samman och låt detta stå i rumstemperatur till servering.

Servering: Lägg en rundel med jordgubbröran, platta till den. Skeda upp ett "ägg" av moussen och lägg på jordgubbsröran, droppa lite basilikasockerlag runt om. Garnera med ett basilikablad.

Moussen och sockerlagen kan göras någon dag innan servering.

fredag 17 augusti 2012

Asiatiska räkor

Detta är en variant på heta räkor! Som jag flera gånger tidigare skrivit så är jag helt tokig i räkor och kräftor.
Denna rätten brukar jag laga på frysta räkor med skal. Det här behöver du till 4 pers:

1 kg räkor med skal
1 röd paprika
1 grön paprika
100 g sockerärter
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 tsk arrowrot

Börja med att tina räkorna och skala dem.
Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar.
Strimla sockerärterna och skala och hacka vitlöken.
Fräs paprikorna i olja i en stor stekpanna eller wokpanna. Vispa ihop currypastan med kokosmjölk och arrowroten. Häll såsen över paprikorna, tillsätt sockerärterna och låt den koka någon minut. Tillsätt räkorna och låt det bli varmt, servera med ris.

torsdag 16 augusti 2012

Stekt makrill


Den röda bortre byggnaden på bilden är restaurangen.

Andra helgen i augusti tillbringade vi på Tjörn. Vi bodde i Skärhamn men åkte även runt på Tjörn, gud så vackert det är där!

På söndagen åt vi middag på Härön. Dit tar du dig med båt över ett ca 10 m brett sund, Kyrksund. Ivarjefall så käkade vi lunch på Restaurang Magasinet. Är man i Bohuslän så ska man väl äta fisk, eller hur?

Min lunch bestod av stekt makrill med vispat kaviarsmör, färskpotatis & rårörda lingon. Det var så himla gott. Makrill är en fisk som jag nästan bara köper rökt men det ska det bli ändring på.
Här hade dem panerat makrillfileér och stekt i smör. Hur kaviarsmöret görs vet jag inte men jag tror att det var vanlig kaviar, typ Kalles. Det gav lite sälta, sedan är det alltid gott med rårörda lingon, det var också lite finskuren salladslök till, se bilden

onsdag 15 augusti 2012

Getosttarte kall

Just nu är jag lite insnöad på getost.
Här är ännu ett recept som passar på en buffé eller som en förrätt.

Getosttarte
ca 15 bitar

Du behöver:
20 st saltiner kex
100 g smör
3 gelatinblad
2 dl turkisk yogurt
200 g philadelphia ost
200 g chèvreost
1,5 dl solrosfrön

Smält smöret, smula sönder kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut detta i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 min.
Smält osten och 1 dl av yogurten, tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör samman philadelphiaosten med den resterande yogurten, vispa sedan i chèvre blandningen. Häll upp i formen och låt den stelna i kylen i minst 1 timma. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna, häll dessa över tårtan.

Servera med fikonconfit och en sallad. Till salladen passar det bra med en vinägrett på citron, honung och olja.

tisdag 14 augusti 2012

Matjessill med brynt smör

I vår familj så "glömmer" vi ofta bort att äta matjessill. Vi gör det naturligtvis på midsommarafton. Vi säger alltid: ÅÅhhh vad det är gott men sen blir det inte av att vi äter det.
Häromdagen så bläddrade jag bland gamla recept och hittade då denna rätt, busenkelt och gott. Till 4 personer så behöver du:

4 hela matjessillfiléer
75 g smör
1 knippe gräslök
1 liten rödlök
färskpotatis

Koka potatisen med lite dill och salt.
Lägg ut de hela filéerna på ett uppläggningsfat eller en tallrik.
Hacka gräslök och rödlök riktigt fint och blanda samman dem. Lägg en tjockt sträng lök över sillen.
Bryn smöret i en panna tills det börjar bli brunt. Lägg upp potatisen på tallriken, skeda det brynta smöret över sillen, en liten klick gräddfil så är rätten komplett.

Själv föredrar jag Lysekils matjessill.

måndag 13 augusti 2012

Chili- och saffransaioli

Aioli är väl alltid gott, speciellt till skaldjur. Denna aioli är även god till en fisk- eller skaldjursgryta. Du behöver:

0,5 urkärnad hackad röd chilifrukt
en vitlöksklyfta
saffran
0,5 msk färskpressad lime
1 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 dl majonäs
1 krm salt
0,5 krm peppar

Mixa den urkärnade och hackade chilifrukten, saffran efter egen smak (ex 0,5 kuvert), en pressad vitlöksklyfta, limesaften, creme fraichen och majonäsen.
Krydda med salt och peppar.

söndag 12 augusti 2012

Wrap med räkor och lax

Om vi nu får någon varm skön sommarkväll så packa ner några sådana här wraps och en flaska kylt vitt vin, ta cykeln ner till havet och njut.......det gäller att passa på, snart har vi hösten här.

Det här receptet är till 2 personer, godast är det med färska räkor men det går utmärkt med fryska räkor med skal.

300 g räkor med skal
100 g kallrökt lax
1 avokado
lite citronsaft
2 salladslökar
0,5 rödlök
lite salt och peppar

Romsås:
1 dl lättcremefraice
25 g röd stenbitsrom
hackad dill
finhackad gräslök
lite vitpeppar

Skala räkorna och strimla laxen. Kärna ur avokadon och skär den i cm stora kuber. Häll på citronsaft på avokadon så att den inte mörknar. Blanda försiktigtavokadon med den strimlad salladslöken och den skivade rödlöken. Smaka av med salt och vitpeppar.

Till romsåsen blandar du samman cremefraichen och rommen, tillsätt sedan dill och finhackad gräslök efter behag.
Så här långt kan du förbereda.

Strax innan servering lägger du upp två tortillas, lägg på lite lax och fördela sedan räkor, lax och avokadosalsan över. Sist häller du på romsåsen och vik ihop bröden.
Smaklig måltid!

Du kan även ha denna röran i en baguette eller i mjuka tunnbröd, ta det du tycker om mest.

lördag 11 augusti 2012

Godaste fläskfilén

Idag har jag lagat den godaste middagen på länge! Visst är det väl så ibland att man inte får till det när man lagar middag? Även om råvarorna är bra så blir det inte hundra.
Men idag var vår middag idag var supersmarrig!
Basen i såsen idag är en av ICAs nya smaksatta creme fraicher, se bild

Det här behöver du till 4 personer:

500 g fläskfilé
3 hg färska champinjoner
smör att steka i
salt
peppar
paprikapulver
1 burk ICAs creme fraiche med senap, vitt vin och scharlottenlök

Börja med att putsa fläskfilén. Skär den i ca 2 c tjocka sneda skivor, platta ut skivorna och dela på mitten. Krydda med salt, vitpeppar och paprikapulver. Stek köttet hastigt, ca 2 min på varje sida.
Under tiden sköljer och skivar du svampen.
När köttet är klart tar du upp det och lägg därefter i svampen och bryn den. När svampen är brynt häller du på 2 dl vatten, så att pannan kokas ur. Lägg tillbaka köttet och tillsätt creme fraichen. Smaka av med mer salt, peppar och paprikapulver.

Servera med rostad potatisar och morötter, ev en sallad också.

Gott och lättlagat!

fredag 10 augusti 2012

Sommarspecial

Denna drink kom till en dag då sommaren skulle varit här men tyvärr så lyste den med sin frånvaro.
Det fanns inte mycket läsk hemma så det blev lite av varje i drinken men god blev den!

Det här behöver du:
4 cl ljus Bacardi
4 cl Passoa
10 cl apelsinjuice
5 cl sodavatten
0,5 pressad lime

Häll alla ingredienserna i ett högt glas, tillsätt så mycket krossad is som ryms i glaset............njut!

torsdag 9 augusti 2012

Bröd med lagrad ost

Detta bröd passar bra till det mesta, till en sallad, en soppa eller till kräftskivan.
Välj en god lagrad ost att ha i brödet, ex en Allerum, Prästost, Cheddar eller Svecia. Brödet är godast att äta nybakat. Tänk bara på att sätta degen i tid då det ska jäsa många timmar.

Receptet ger två bröd:
5 dl kallt vatten
25 g jäst
500 g dinkelmjöl
300 g vetemjöl special
1 msk salt
150 g lagrad ost

Blanda vatten, jäst, och salt, tillsätt mjölet successivt tills det har en bra konsistens. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig ca 10 min. Skär osten i tärningar och tillsätt den.
Låt degen jäsa i kylen över natten, minst 8 tim.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till två kransar på bakplåtspapper på en plåt med bakplåtspapper.
Klipp några snitt på ovansidan och låt jäsa ytterligare 1 tim.
Sätt ugnen på 250º. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 5 min, samtidigt som du ställer in bröden så sätt in en eldfast form med isbitar på. Den ånga som blidas ger en fin skorpa till brödet. Sänk värmen till 200º och grädda ytterligare ca 30 min.

Nästa gång tror jag att jag bakar detta brödet i baguettform då jag tyckte det blev lite för maffiga skivor.

onsdag 8 augusti 2012

Ruccolasås

Så här på sommaren så blir det mycket grillning och potatis och sås på längden och tvären. När din fantasi tar slut så testa denna kalla sås. Såsen passar också till grillad lax mm.
Den är både busenkel och god.

Här är ingredienserna:

2 vitlöksklyftor
1 påse ruccola (65 g)
2 dl lätt creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
salt och peppar

Skala vitlöken. Mixa ruccola, vitlök och creme fraichen med stavmixer eller i en liten matberedare.
Smaksätt med salt och peppar. Tycker du såsen är för tjock så rör i lite mer yoghurt eller creme fraiche.

Denna sås passar även bra på en buffé till ex marinera fläskfilé.

tisdag 7 augusti 2012

Marängrutor med vinbär

Så här dags är vinbären färdiga, ofta vet man inte riktigt vad man ska göra med dem. Själv brukar jag frysa dem hela i klasar, dessa har jag till dekoration. Sedan fryser jag även rensade vinbär, dessa brukar gå åt till smoothies.

Här är ett recept på en god kaka med maräng på. Dem är perfekta att ha i frysen när det kommer oväntade gäster, de tinar på några minuter.

Det här behöver du till ca 20 rutor:
75 g smör
1 dl socker
4 äggulor
2 dl mjöl
1,5 tsk bakbpulver
saften av en halv citron
0,25 dl mjölk

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
2 dl röda vinbär

Sätt på ugnen på 150 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper som smöras.
Börja med att röra smör och socker poröst, rör sedan i äggulorna en i taget, rör även ner citronsaften.
Vänd ner mjölet blandat med bakpulver, tillsätt mjölken sist.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. vispa ner sockret försiktigt.
Bred först ut sockerkakssmeten och sedan marängen. Strö över vinbären.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt kakat svalna och lossna den från bakplåtspappret.

Skär kakan i 20 rutor eller fler om du vill ha mindre kakor.
Servera kakan med en klick vispad grädde och garnera med en färsk vinbärsklase.

måndag 6 augusti 2012

Het mangosås

Denna sås passar bra till skaldjur men du kan även ha den till en sallad eller som en dipsås till grönsaker.

Ingredienser:
250 g fryst, tinad mango
1 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk curry
0,5 tsk paprikapulver
1 tsk tomatpuré
1 dl turkisk yoghurt
0,75 dl majonnäs
0,5 tsk salt
cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta

Mixa mango, honung, sambal oelek, curry, paprikapulver och tomatpuré med en stavmixer eller till en slät sås.
Blanda med yoghurt och majonnäs. Smaka av med salt och cayennepeppar.

söndag 5 augusti 2012

Gräddtårta med sommarens färska bär

För en vecka sedan firade vi Stefans födelsedag. Vi åt god mat, lax med vinsås och till kaffet fick vi en väldigt smarrig tårta.

Baka en "vanlig" sockerkaksbotten, fyll den med ett lager vaniljkräm, helst hemlagad och ett lager med lite grädde och jordgubbssylt.
Täck tårtan med vispad grädde, spritsa gärna lite "pluppar" ovanpå i ytterkant på tårtan. Detta för att bären inte ska trilla av. Så här långt kan du förbereda.

Innan servering lägger du på i princip vilken frukt du vill. Här på denna tårtan är det jordgubbar och blåbär. Tårtan är garnerad med lite basilikablad.

En riktigt god sommartårta!

lördag 4 augusti 2012

Getostcheesecake

Det här receptet har jag komponerat själv. Jag har utgått från ett recept på kall getosttårta.
Den här cheesecaken ska serveras ljummen gärna med lite ruccola och parmaskinka. Du kan ha den som förrätt eller på en buffé.

Pajdeg:
125 g smör
2,25 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt de kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila 30 min i kylskåp.

Getostfyllning:
200 g chevré ost
2 dl creme fraiche
200 g philadelfia ost naturell
2 ägg

Ta bort de vita höljet på chevré osten, lägg den i en kastrull tillsammans med 1 dl creme fraiche. Smält ihop detta på svag värme. Tillsätt sedan resten av creme fraichen och philadelifiaosten, rör ihop till en jämn smet. Tillsätt däreter 2 uppvispade ägg.

Sätt på ugnen på 225 grader. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda 10 min.
Ta ut pajformen och häll ostsmeten i pajskalet och grädda på 200 g i ca 25 min eller tills dess att ostsmeten har "satt sig".

Den här pajen räcker till ca 10 - 12 personer. Är ni inte så många så gör en halv sats i en mindre pajform.

fredag 3 augusti 2012

Koka havskräftor

Bor man som vi i Trälsövsläge så har man möjlighet att köpa nyfångade råa havskräftor direkt från fiskebåtarna i hamnen.
Är vi många som ska äta kräftor så brukar vi koka dem själv men om det bara är något kg vi ska ha så köper vi det hos vår bästa fiskhandlare på Läjets fisk. Han kokar supergoda kräftor med mycket dill och sälta.

Så här gör vi när vi kokar kräftor:

3 kg havskräftor
5 - 6 liter vatten
en burk Bayerskt öl
2 dl grovt salt
ett rejält knippe dillkronor
2 sockerbitar.

Mät upp vattnet i en kastrull, tillsätt salt, socker, ölen och dillen. Låt detta koka upp och sedan koka i ca 10 min. Lägg därefter i kräftorna i kastrullen. De största kräftorna i botten. Lägg på locket på kastrullen och låt det hela koka upp. Så fort det börjar att skumma och då du ser att de kokar så tar du av kastrullen från spisen.
Låt sedan detta stå tills det svalnat så pass att du kan ställa in det i kylen.

Dagen efter kan du smaka om kräftorna verkar vara lagom salta, är dem bra så häller du av spadet. Annars kan du låta dem ligga kvar tills det är dax att äta dem.

När vi äter kräftor är det tillsammans med aioli eller Läjets fisks "Heta sås", en god cheddar, gott bröd, öl och en nubbe!

Detta är verkligen en delikatess!

torsdag 2 augusti 2012

Hemlagade fisknuggets och tartarsås

Fiskpinnar är väl möjligtvis barnens favorit men prova gärna att göra dina egna "nuggets" det är faktiskt jättegott. Severa dem med pommes och en tartarsås.

Tartarsås:
1 dl majonäs
0,5 dl gräddfil
3 msk grovhackad kapris
2 msk finhackad gräslök

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål, smaka av med vitpeppar och ev lite salt.

Fisknuggets:
1 dl mjöl
2 ägg
0,5 tsk salt
1 msk dijonsenap
3 krm cayennepeppar
lite lökpulver
1 dl ströbröd
1 dl panko
500 g torskrygg
smör att steka i alt olja att fritera i

Blanda mjöl, lökpulver, cayennepeppar och salt i en djup tallrik.
Vispa ihop ägg och dijonsenap i en annan djup tallrik.
Blanda ströbröd och panko i ytterligare en tallrik.
Sätt på stekpannan, lägg i smör och låt det bli brynt, alternativt värm oljan i en kastrull, se till att ha ett lock tillhands. Temperaturen bör ligga runt 180°C.
Doppa fiskbitarna i mjölblandningen, sedan i äggsmeten och sist i ströbrödsblandningen.
Om du ska fritera så pröva med en bit bröd, den får inte bli brun förrän efter ett par minuter. Fritera bara 4-5 fiskbitar åt gången. Ta upp dem när de är gyllenbruna. Låt fisken rinna av på hushållspapper.
Själv så är jag lite mesig när det gäller att fritera så jag steker oftast min fisk.

Servera med pommes och tartarsås - lite försvenskad fish and chip.

onsdag 1 augusti 2012

Panko - asiatiskt ströbröd

Panko ströbröd är ett Japanskt luftigt ströbröd som är skuret i flingor vilket ger en helt annorlunda smak och utseende än "vanligt" ströbröd.
I många recept där man friterar står det att man ska panera i panko.
Jag har letat efter Panko i "min" matbutik utan att lyckas men när vi var i Fjällbacka så var vi i en fiskaffär och där hittade jag panko.
Panko kan du också beställa på nätet bl a på sidan Kryddlandet
Kryddlandet