Bilden är lånad
När mamma levde så gjorde hon dessa piroger någon gång då och då, vi älskade dem! Recept hade hon fått av sin mamma som också var finska.
Har du inget för dig denna regniga sommar så prova att göra dessa, det är lite jobb men dem är otroligt goda att hitta i frysen.
Fyllningen:
Hårdkoka 4-5 ägg.
Skala och hacka en normal stor lök, bryn den lätt. Tillsätt ca 8 hg nötfärs, låt den steka tills dess den blir grynig. Salta och peppra. Häll på lite grädde, ca 1,5 dl. Låt detta puttra en stund.
Skala och hacka äggen, blanda ner dem i köttfärsröran. Låt detta stå och svalna.
Deg:
12 dl mjöl
200 g smör
2 ägg
50 g jäst
2-3 dl grädde
Hacka ihop smöret och mjölet. Lös upp jästen i grädden, vispa sedan i äggen där och sist blandar du allt med mjölet och smöret. Har du en matberedare så är det lättast att göra degen där.
Dela degen i 3 delar, täck över de delar du inte arbetar med.
Kavla ut degen till en stor platta som ska vara ca 0,5 cm tjock, inte tunnare. Ta ut rundlar som är ca 10 cm i diameter.
Lägg ca en matsked av köttfärsfyllningen (kanske lite mer) mitt på varje rundel. Lägg i så mycket fyllning du får plats med.
Stryk vatten runt ytterkanten på rundeln, vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanten med en gaffel.
Lägg pirogerna på en bakplåtspappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg. Grädda i 10-15 min i 200 gr eller tills dess dem fått färg.
Hoppas ni tycker om pirogerna!