tisdag 31 juli 2012

Chorizo och getost quesadillas

Ibland blir man bara sugen på något salt och kanske en öl.
Här är ett recept på ett enkelt tilltugg:

1 pkt tortilla
150 g chorizo
200 g chevré
2 msk honung

Skär chorizon i tunna sneda skivor.
Lägg chorizo, chèvre och honung och på ena halvan av varje tortilla.
Vik över den andra halvan av brödet och tryck ihop.
Pensla quesadillorna med olja och stek i stekpanna ca 1-2 minuter på varje sida, tills osten har smält.

Skär quesadillas i tårtbitar och servera med guacamole. Enkelt och gott!

måndag 30 juli 2012

Lättstuvad vitkål

Nu på sommaren är kålen som godast.
Det är verkligen supergott med stuvad kål, en maträtt vi ofta glömmer bort. Allra godast är det med spetskålen men även "vanlig" färsk vitkål är gott att stuva. Så här gör du:

750 g kål, gärna spetskål
50 g smör
1 dl mjöl
4 dl standardmjölk
2 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1,5 tsk salt
0,5 dl finhackad dill (kan uteslutas)
lite olivolja

Skär kålen i grova bitar, koka den en kort stund med salt. Häll av vattnet och låt kålen rinna av.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och blanda till en smet. Häll på mjölken och grädden. Låt detta småputtra i 10 min tills stuvningen har tjockat . Tillsätt yoghurt, salt, peppar och dillen.
Ska du inte äta stuvningen med en gång så vänta med att tillsätta kålen. Annars blandar du i den nu. Ringla över lite olivolja vid servering.

Kålen kan du servera till grillat kött, bräckt kassler eller vara tillstekt korv.

söndag 29 juli 2012

Kryddsmör till fisk

Till fisk tycker jag alltid att det är svårt med sås. Har några recept jag brukar laga och även en del kalla såser men ibland kan det bara vara gott med ett kryddsmör, särskilt bra passar det till grillad fisk. Här får du ett förslag på smör, receptet:

100 g smör
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
rivet skal av en citron
1 msk pressad citronsaft
2 msk finhackad gräslök
0,5 finhackad röd chili

Vispa alla ingredienser utan saltet till ett fluffigt smör. Blanda sedan isaltet och forma till en rulle. Förvaras i frysen eller i kylen.

Kryddsmör kan du variera i all oändlighet. Ibland är det bara gott med ett smör som innehåller rikligt med dill, citron och salt. Bara fantasin sätter gränserna.

lördag 28 juli 2012

Sillpajer

Snart så börjar det vankas kräftskivor och är man många gäster så kanske man vill servera något mer än kräftor.
Själv brukar jag ha västerbottenspajer med gula kantareller men här är en variant som passar bra att servera. Receptet ger ca 20 mini pajer:

2,5 dl mjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 gul lök
1 burk matjessill
1 dl grädde
2 ägg
salt och peppar

Börja med att blanda ihop smör och mjöl till en grynig massa (enklast i en matberedare). Tillsätt de kalla vattnet och arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila minst i 30 min.
Sätt på ugnen på 200 grader. När degen har vilat rullar du ut den och delar rullen i 20 bitar. Degen trycks sedan ut i små aluminiumformar, nagga lite med en gaffel och förgrädda dessa i 10 min i 200 grader.

Börja sedan med fyllningen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite smör.
Låt sedan sillen rinna av och hacka den i ganska små bitar, blanda ner sillen i stekpannan..
Vispa sedan i hop äggen med grädden och kryddorna. Blanda ner sillen och löken i äggstanningen.
Häll äggstanningen i pajskalen och grädda i ytterligare 15 min.

Pajerna ska serveras ljumma så lagar du dem innen så värm dem vid servering. Garnera med rikligt med finklippt gräslök.

fredag 27 juli 2012

Wallenbergare

Det finns många olika recept på Wallenbergare, i många recept är det väldigt mycket grädde.
Detta recept är enkelt och innehåller inte jättemycket grädde.

Dessa biffar lagade jag i fredags och jag gjorde potatismos på nypotatis och det blev riktigt gott. Ska du göra mos så skala potatisen riktigt.

Wallenbergare:

600 g kalvfärs
1,5 dl grädde
1 ägg
ströbröd
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Blanda ihop grädde och ägg. blanda sedan i färsen. Krydda med salt och peppar.
Forma färsen till biffar och panera dem i ströbrödet. Stek i smöret cirka 5 min på varje sida minuter på varje sida.

Servera de nystekta wallenbergarna med potatismos, lingon, gröna ärter och lite skirat smör.

torsdag 26 juli 2012

Karelska piroger


Bilden är lånad.

Dessa piroger var också vanliga i mitt hem. Dem är lite speciella och man äter dem gärna med "ägg-smör" enligt mamma. Själv brukar jag bara äta dem med en klick smör.
Receptet ger ca 20 piroger.

Börja med att koka gröten till fyllningen:
2 dl rundkorningt grötris
4 dl vatten
6 dl mjölk
1 tsk salt

Koka ris och vatten 10 minuter. Späd med mjölken, en klick smör och salt.
Koka under lock på svag värme 45 minuter eller tills riset är mjukt och allt fått grötkonsstens, späd med mer mjölk om det behövs. Låt gröten kallna.

Tips! Koka gärna gröten dagen innan.

Degen:
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
150 g fint rågmjöl
150 g vetemjöl

Knåda ihop ingredienserna till en fast deg. Dela degen i 20 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg deg "kakorna" i en hög med lite mjöl emellan så att dem inte torkar.

Utbakning:
Borsta bort mjölet på undlarna och bred på ca 2 msk av gröten. Vik upp runt kanterna lite över fyllningen. Vecka kanterna. Se bilden.

Lägg pirogerna på en bakplåtsklädd plåt. Grädda dem i mitten av ugnen i 250 grader i ca. 10-12 minuter.

Äggsmör: Koka 3 ägg och mosa ihop med 100 g smör och salt.

Pirogerna är lite speciella, degen är lite hård och seg men för mig är detta mat från min barndom och jag älskar dem!

onsdag 25 juli 2012

Rödlök i folie

Rödlök är nog min favoritlök. Här kommer ett recept på röd­lök i fo­lie­pa­ket. Det är ett gott tillbehör som passar till det mesta.
Beräkna en rödlök per person.

Ingredienser till 4 personer

4 rödlökar
0,5 msk salt
0,5 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
knappt 0,5 dl färsk timjan

Gör så här:
Skala rödlöken och dela den i fyra delar. Lägg löken på ett ark aluminiumfolie. Strö över salt, ringla över olivolja och balsamvinäger. Fördela den färska hackade timjan ovanpå.
Knyt ihop till ett paket som får ligga och puttra på grillen 20 min.

Känn doften när du öppnar paketen!!!

tisdag 24 juli 2012

Marinad till kött

Det finns många färdiga grill marinader att köpa men det är gott och roligt att göra sin egen. Här kommer ett tips

0,5 dl kikkoman soya
0,5 dl raps olja
1 dl rödvin
1 pressad vitlöksklyfta
1 rödlök

1 dl hackad basilika
1 tsk salt
nymald svartpeppar

Skala och hacka löken och vitlöken. Strimla basilikan och blanda samman allt.
Pensla på köttet och låt det ligga och dra några timmar innan grillning.
Satsen räcker till ca 6 hg kött.

måndag 23 juli 2012

Äppelkaka

Äppelkaka kan man göra på massor av olika sätt. Min mamma gjorde aldrig "vanlig" äppelkaka utan hon gjorde någon variant där man stekte skorpsmulor i smör. Sedan varvade man det med äppelmos fast den varianten gör aldrig jag. Här kommer ett av mina recept:

Äppelkaka, 8 pers
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl råsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
3 syrliga äpplen
1 tsk kanel
1/2 msk råsocker

Sätt ugnen på 175°.
Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl, bakpulver och smält smör. Rör till en jämn smet.
Häll i en smord och bröad form med löstagbar botten (28 cm). Bred ut smeten.
Skölj, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Stick ner klyftorna i smeten. Pudra över med kanel och råsocker.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 min tills den stannat i mitten. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

söndag 22 juli 2012

Grillade grönsaker

Ibland blir man lite trött på sallad på längden och tvären. Fast visst ser det gott ut med en stor härlig sallad men jag tycker ofta att det inte är någon idé att göra ett sådant fat då det bara är jag och Leif som äter sallad.

Som variant till sallad så är det gott att grilla grönsaker. Det går bra både på grillen och i ugnen.

Här kommer lite förslag men annars kan du nästa ta vad du vill:

2 rödlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 squash
3 tomater
god olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
lite pressad citron
flingsalt och nymald svartpeppar
ev mozarella eller fetaost

Skala och dela löken på mitten, skär paprikan i mindre bitar, skiva squashen och dela tomaterna.
Ringla över lite olja och blanda runt.
Har du en grillpanna (typ en wokpanna med hål) så lägg grönsakerna där eller lägg dem i en folieform. Grilla dem över glöd så de blir mjuka och får fin färg. Grilla tomaterna sist eftersom det går snabbt.
Blanda grönsaker, lite extra olivolja och vitlök, salta och peppra. Vänd gärna ner lite mozarella eller fetaost.

Dessa grillade grönsakerna passar både till kött och fiskrätter.

lördag 21 juli 2012

Fiskpaket på grillen

Så här i grilltider så har det en förmåga att bara bli kött på grillen. Så här vill jag tipsa om att grilla "allt i ett" paket på grillen. I princip kan du lägga i vad du vill.

Det här grillade vi i söndags, det där med mått får ni höfta. Det enklaste är att göra ett paket var. Låt barnen göra "sitt" paket och lägga i vad dem vill ha.

Börja med att skala och koka potatis. Den ska inte vara helt genomkokt. Detta kan du göra tidigare eller dagen innan om du vill.

Paketen:
Ta en rejäl bit ugnsfolie eller dubbel vanlig folie. Smöra arket väl.
Börjag med att lägga på den halvkokta potatisen, skiva eller tärna den - vilket du vill.
Strimla purjolök och lägg på efter smak
Lägg på fisken, jag lagade på frysta laxfileér som hade fått tina. Skär fisken i lite mindre bitar och lägg på potatisen och purjolöken.
Överst lägger du rikligt med dill, pressa över lite citronsavt och häll på lite grädde, kanske 0,5 dlLägg även på en smörklick. Salta och peppra.
Vill du kan du även ha i lite tomater eller sockerärter.

Vik ihop paketet väl, så att det inte rinner ut någon vätska.

Så här långt kan man förbereda! När ni ska äta så ta fram paketen någon halvtimma innan ni ska grilla. Lägg dem sedan på den heta grillen i ca 15 min. Kolla så att fisken är färdiggrillad.

Detta blir jättegott, alla smaker och safter stannar kvar i paketen!

fredag 20 juli 2012

Jordgubbsdaiquiri, mums!!!!

I helgen gjorde jag Jordgubbsdaiquiri ! Det var supergott!
Det är nu med färska jordgubbar vi ska passa på! Så här gjorde jag min daiquiri:
10-12 färska jordgubbar
2 dl sås på mixade jordgubbar
1 - 2 msk flytande honung
4 cl mörk rom
4 cl ljus rom
1 pressad lime
is

Börja med att pressa din lime i en blender, eller med en mixer.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa.
Häll upp i höga glas! Njut av sommarsmaken!

Receptet är till 2 drinkar.

torsdag 19 juli 2012

Råkräm

Det låter inte så gått med Råkräm, eller hur.
I helgen gjorde jag råkräm istället för vaniljsås och det var väldigt enkelt och gott.

Så här gjorde jag min kräm, receptet är till 6 port.

3 dl vispgrädde
1 ägggula
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Häll alltsammans i en bunke och vispa med elvisp till en tjock kräm.

Väldigt gott och lättlagat. Jag hade i något som jag inte minns vad det heter - det är en liten glasburk med vanilj....nåt små svarta prickar.....vet ni vad jag menar? Ska kolla upp vad det heter och återkommer.

onsdag 18 juli 2012

Blåbärspaj

Min mormor gick bort 1983, i den åldern jag var då så hade jag inte mycket tid över för henne. Detta har jag ofta tänkt på nu, hur ensam hon var.
Mormor flyttade hit från Finland 1959. Morfar dog och mormor flyttade hit till Varberg. Hon hade sin syster Ellen här också - och idag så har vi lärt känna Ellens barnbarn och barnbarns barn...tänk om mamma och mormor visste? Så roligt dem hade tyckt att det var!

I varjefall så har jag ett speciellt matminne av min mormor Mary och det var henne blåbärspaj, tyvärr har jag inte receptet men jag har försökt mig på att återskapa en liknande.
Här kommer mitt recept:

Deg:
175 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning:
250 g blåbär
1 msk potatismjöl
3 msk socker

Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör i smöret. Tryck ut degen i en pajform. Blanda försiktigt blåbären med potatismjöl och socker, lägg i pajformen.
2. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, till fin färg. Låt svalna helt och pudra med lite florsocker.

Servera med glass eller vaniljsås.

tisdag 17 juli 2012

Närproducerat

Om har semester och inte solen skiner då får man ju lust att hitta på något.....känner ni igen det: Vad ska vi göra idag då?? Det blir ofta att man åker för att shoppa, det kan bli Kungsmässan, Gekås, Ikea eller något annat.
Jag vill istället tipsa er om att ta en runda till lite olika gårdsbutiker.
-Var hittar vi dem då, säger ni?
Då vill jag tipsa om en jättebra hemsida som heter: Gårdsnära - lokalproducerat. Där kan du söka på län (även på tyska, engelska).
Välj ett län och du får fram en karta med numrerade punkter som visar olika gårdsbutiker. Klickar du på punkten så visas mer information samt ev länk till gårdsbutikens hemsida.
Vill du söka på produkt så går det, du har även ett sökfält med fritext.
Testa gärna denna länk http://www.gardsnara.se

Naturligtvis finns det många mer gårdsbutiker än vad som anges här men lite tips kan man få!

måndag 16 juli 2012

Kelda soppor

Som ni säkert förstått sedan tidigare så är jag ruskigt kräsen på färdiglagad köpt mat. Själv tror jag att det beror på att det alltid fanns hemlagad mat lagad på "riktiga" råvaror i mitt hem.

Det finns faktiskt en sorts färdiglagad mat som jag tycker om och det är Keldas soppar.
Jag har inte ätit alla sorter jag har smakat på:
Grön sparrissoppa

Thai soppa
Mild tomatsoppa
Toskansk tomatsoppa

Till lunch igår åt vi för första gången den Toskanska tomatsoppan tillsammans med lite god foccacia - soppan var verkligen SUPERGOD!

Nu har jag även sett att det finns en nyhet - en Spansk kall tomatsoppa. Återkommer när jag har testat den.

Vill man ha sopporna lite matigare så brukar jag i thaisoppa t ex lägga i skalade räkor, strimlade sockerärter och paprika. I tomatsoppan är det gott att smula i lite feta ost.

Perfekt som lunch, en paket räcker till två luncher om du har något bröd till. Billigt och gott!

söndag 15 juli 2012

Caprese

En lättlagad och god förrätt eller anti pasto är Caprese.

Caprese kan ätas både varm och kall.

Kall caprese:
Riktigt goda tomater skivas och läggs upp varvat med skivad mozarella. Klipp över färsk basilika och ringla över en fin olivolja. Strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar

Servera gärna med vitlöksbröd.

Varm caprese:
500 g små kvisttomater
2 askar minimozzarella
2 msk olivolja
rikligt med färsk basilika. Flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg tomaterna i en ugnsform.
Ringla över oljan och rosta i ugnen ca 15-20 minuter tills tomaterna får färg.
Häll av överflödig vätska och lägg försiktigt i mozzarellabollarna.
Salta och peppra och toppa med basilikablad.

lördag 14 juli 2012

Finska köttfärs piroger


Bilden är lånad

När mamma levde så gjorde hon dessa piroger någon gång då och då, vi älskade dem! Recept hade hon fått av sin mamma som också var finska.
Har du inget för dig denna regniga sommar så prova att göra dessa, det är lite jobb men dem är otroligt goda att hitta i frysen.

Fyllningen:
Hårdkoka 4-5 ägg.
Skala och hacka en normal stor lök, bryn den lätt. Tillsätt ca 8 hg nötfärs, låt den steka tills dess den blir grynig. Salta och peppra. Häll på lite grädde, ca 1,5 dl. Låt detta puttra en stund.

Skala och hacka äggen, blanda ner dem i köttfärsröran. Låt detta stå och svalna.

Deg:

12 dl mjöl
200 g smör
2 ägg
50 g jäst
2-3 dl grädde

Hacka ihop smöret och mjölet. Lös upp jästen i grädden, vispa sedan i äggen där och sist blandar du allt med mjölet och smöret. Har du en matberedare så är det lättast att göra degen där.

Dela degen i 3 delar, täck över de delar du inte arbetar med.
Kavla ut degen till en stor platta som ska vara ca 0,5 cm tjock, inte tunnare. Ta ut rundlar som är ca 10 cm i diameter.
Lägg ca en matsked av köttfärsfyllningen (kanske lite mer) mitt på varje rundel. Lägg i så mycket fyllning du får plats med.
Stryk vatten runt ytterkanten på rundeln, vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanten med en gaffel.

Lägg pirogerna på en bakplåtspappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg. Grädda i 10-15 min i 200 gr eller tills dess dem fått färg.

Hoppas ni tycker om pirogerna!

fredag 13 juli 2012

Champagne

Champange - visst bubblar det bara om namnet, känns lyxigt, fextligt, speciellt, dyrt och en hel massa andra känslor!
Ofta väljer man något mousserande vin, ett billigt bubbel men en äkta champagne är ju helt fanstastiskt gott!
Står man på Systembolaget så är det inte alltid lätt att välja vad man ska köpa, det finns alltd flera namn man känner
igen men även sorter du aldrig har hört talas om.

För någon vecka sedan var denna test i allt om mat. Bifogar länken till deras sida, kanske kan ni få något råd här!

Champangne - bäst i test 2012

torsdag 12 juli 2012

Pasta Carbonara

Visst är väl ofta det enklaste det godaste?
Pasta är hela familjens favorit och så otroligt lättlagat.

Jag kom ihåg när jag var barn och mamma hade lärt sig laga köttfärssås. Det var då stekt lök, brynt färs, salt, peppar och en skvätt grädde - ingen ketchup och det roligast av allt var att den serverades till kokt potatis! Jag tyckte det var supergott.

Här kommer ett lite roligare recept på Carbonara:
400 g spagetti
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin (kan utestlutas)
1 msk olivolja
2 dl crème fraiche
salt
1 pkt bacon
300 g körsbärstomater
1 tsk flingsalt

Garnera med lite persila och nyhyvlad parmesanost.

Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skala och hacka lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt vin och creme fraiche. Låt sjuda cirka 5 min. Smaka av med salt.
Baka tomaterna i ugnen, strö över flingsalt och ringla över lite olivolja och sätt in dem i ugnen 10 min i 200 gr.
Stek bacon krispigt och låt dem rinna av på hushållspapper.
Blanda pastan med såsen och lägg upp på fat. Strö över baconskivorna och lägg på tomaterna. Garnera med persilja, parmesanost och svartpeppar.

onsdag 11 juli 2012

Hallonmojito

Visst låter det väl gott, hallonmojito!
Till en drink behöver du:

6 färska hallon
färska myntablad
4 cl färskpressad lime
2 cl sockerlag
krossad is
4 cl vit Bacardi
sodavatten

Häll hallon, myntablad, färkpressad limesaft och sockelag i en shaker. Mortla allt till ett mos.
Fyll sedan upp glaset med massor av is och rom. Toppa med lite soda och garnera med ett par hallon och ett myntablad.

tisdag 10 juli 2012

Aromsmör - Cafe de Koloni

I förra numret av Ica:s tidning buffé fanns ett recept på ett jättegott aromsmör. Har ni inte kvar tidningen så kommer receptet här:

Café de Koloni
250 g rumsvarmt smör
1 schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
0,5 röd paprika
0,5 msk konjak
0,5 msk madeira
0,5 msk dijonsenap
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk worcestersås
0,5 msk färskpressad citronjuice
0,5 tsk kajennpeppar
2 tsk torkade örter (t ex timjan, salvia, dragon, rosmarin)
1 tsk paprikapulver
salt

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka paprikan. Fräs detta mjukt och glansigt i 1 msk av smöret (för 10 port) ca 5 minuter i en kastrull.
Häll på konjak och madeira och låt koka in. Låt svalna.
Vispa resten av smöret fluffigt, gärna med elvisp. Blanda ner lökfräs och övriga ingredienser. Smaka av med salt.
Klicka ut smöret på ett bakplåtspapper eller en bit plastfolie. Rulla ihop till en tajt rulle. Låt stelna i kylen. Skär i skivor strax före servering.

Vi hade smöret till grillad oxfilé och det var supergott!

måndag 9 juli 2012

Jordgubbscoulis

har ni lite jordgubbar över så passa på att göra lite jordgubbscoulis - den är god att hitta i frysen till vintern!

Denna goda sås passar till de flesta desserter, det här behöver du till en sats:

1 000 g jordgubbar
saften av en halv citron
180 g socker

Skölj och snoppa de mogna jordgubbarna.
Kör dem i en mixer tillsammans med citronsaft och socker.
Passera i en sil.

Förvara såsen i kylskåp eller frys in den i mindre förpackningar.

söndag 8 juli 2012

Rosé vin

Vad passar bättre en ett glas kallt rosé vin en varm sommardag!
Rosévin passar vid många olika tillfällen, som en välkomstdrink, till en förrätt, till en huvudrätt eller bara att njuta av glas rakt upp och ner.
Till er osm inte läser Allt om mat vill jag berätta att det där finns en "bäst i test" på rosé viner.
Här är länken till testen - alltid får ni några råd!

Rosevin - bäst i test 2012

lördag 7 juli 2012

Toast med kantareller


foto är min systers.

Blir så avundsjuk på min syrra som laddar upp den ena bilden efter den andra på alla kantareller hon plockat. Själv hittar jag ALDRIG några gula kantareller.
Tror att jag ska åka in till torget och se om det finns några att köta där.

För er som har tillgång till detta skogens guld vill jag säga gör några goda toast. Så här gör jag:

Finhacka en bananscharlottenlök, fräs den på medelvärme utan att den tar färg. Tillsätt rensade kantareller, höj värmen och stek dem tills all vätska kokat in. Låt dem gärna steka ytterligare en stund så att de får lite färg.
Salta och peppra häll på grädde så att det blir lagom krämigt.
Under tiden rostar du en skiva surdeg, lgg på kantarellstuvning, klipp över persilja. Till detta en kall öl!

Fantastiskt gott!!

fredag 6 juli 2012

Lite plock en varm fredag kväll

Nu är det fredag igen och jag har bara 2 veckor kvar innan det är semester. Livet de sista veckorna har varit tufft - med hela familjen ledig så ruckas alla rutiner.
Vi äter sent, dricker vin var och varannan dag och jag är uppe alldeles för länge på kvällarna.

Ikväll ska vi på lite After work. Efter det blir det att ta sig hem för att njuta av lite plock. Lite gott vitlöksbröd, tomat- och rödlökssalsa, grillad halloumi, rostad paprika, ruccola, mozarella och lite proscuttio och lite god olivoja från Abbateggio. Till detta blir det nog ett glas rosé....köpte ett rosé Zinfandel igår...återkommer med recention framöver.

Ha en härlig helg!

torsdag 5 juli 2012

Gingersparkler

En frisk läskande drink som du kan göra med eller utan alkohol, vildet du vill! Receptet är beräknat till 4 pers:

0,5 kruka färsk mynta
1 msk riven ingefära
3 msk råsocker
saften från 1 lime
frysta vindruvor
1 skivad lime
1,5 l soda
1 dl vodka (kan uteslutas)

Lägg myntablad, ingefära, råsocker och nypressad lime i en shaker. Muddla till sockret har smält.
Häll blandningen i en karaff och lägg i frysta vindruvor och skivad lime. Slå på sodavatten och vodka. Serveras iskall!

onsdag 4 juli 2012

Rabarberkräm

När jag var barn lagade mamma ofta kräm. Det är något jag själv nästan aldrig gör men visst är det gott!
Nu på sommaren passar det extra bra med lite kräm och kanske en smörgås till lunch. Här är ett recept på rabarberkräm, 4 port:

500 g rabarber
4 dl vatten
1 dl socker
1 kanelstång
2 msk potatismjöl

Skär rabarbern i 3 cm stora bitar. Lägg bitarna i en kastrull och hällpå vattnet, tillsätt socker och kanelstång, låt koka upp.
Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt dett. Koka upp krämen igen och ta den sedan från plattan.

Häll upp krämen i en skål, sockra gärna lite uppe på så adet in bildas skinn när den kallnar.

Ät krämen med lite gräddmjölk eller kanske en klick glass.

tisdag 3 juli 2012

Bearnaisefluff

Detta tillbehör "Bearnaisfluff" hittade jag i en Allt om mat. Jag har inte testat att laga den ännu men visst låter det gott?
Det här behvöer du till 4 pers:

2 äggulor
1 tsk vitbinsvinäger
0,5 + 1 dl grädde
2 msk hackad dragon
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Vispa äggulor, vinäger och 0,5 dl grädde. Värm blandningen över vattenbad och vispa tills den tjocknat- Ta krämen åt sidan och låt den kallna.
Vispa 1 dl grädde till fast skum. Vänd ner den i äggkrämen tillsammans med dragon, salt och peppar. Severa fluffen kall eller varm.

måndag 2 juli 2012

Jordgubbschips

Om du mot förmodan inte äter upp alla dina färska jordgubbar så kan du förlänga sommaren med dessa goda chips.
Du kan blanda dem i frukostfilen - där gör dem sig bäst.

Skiva jordgubbarna tunt, lägg dem på ett bakplåtspapper (lite glest) och in i ugnen på 60 gr varmluft. Där ska dem stå över natten, helst 12 tim.

Enda kruxet med detta är att det är svårt att få loss dem från bakplåtspappret :(
Låt jordgubbarna ligga varmt och lite luftigt ett par dagar. Förvara dem i mindre burkar av färgat glas. Ska stå svalt men inte kallt.

söndag 1 juli 2012

100 000 besökare!

Idag har mer än 100 000 varit inne och läst på min blogg!
Helt fantastiskt.....hoppas att ni tycker om mina recept, länkar och andra inlägg!

Har ni önskemål om något speciellt recept eller om ni vill ha lite tips om bufféer och annat så är ni välkomna att höra av er!

Aromsmör citron- och basilikasmör

Idag är det kanske inte aromsmör som behövs? Det blir väl inte mycket grillande idag men ni får spara receptet till kommande grillningar!

Detta smöret passar både till kött och fisk, särskilt då till grillad lax. Det här behöver du till 4 port:

Ingredienser:
1 stor vitlöksklyfta
blad från 1 kruka basilika
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk olivolja
150 g rumsvarmt smör
skal av 1 citron
salt
peppar

Mixa vitlöksklyftan med basilikablad, citronjuice och olivolja med stavmixer eller i en liten matberedare.
Tillsätt smöret och fortsätt mixa. Rör ner citronskal, salt och peppar.
Fördela smöret på bakplåtspapper och rulla ihop till en tajt korv. Lägg i frysen minst 30 minuter. Ta fram 30 minuter före servering och skär i skivor.