tisdag 11 december 2012

Janssons frestelse

Här kommer ännu en rätt som har en historia bakom sig. Rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf "Pelle" Janzon, han levde mellan 1844-1889. Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.

Svenska gastronomiska akademien har i 'Gastronomisk Kalender 1989' förklarat namnet med att en östermalmsfru, Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928).

Just denna rätt har verkligen blivit en klassiker på våra julbord.

Så här gör jag min Jansson´s:
10 - 12 potatisar
1 gul lök
1 burk hummeranjovis
3 dl vispgrädde
ströbröd
2 msk smör

Sätt på ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en eldfast form.
Skala och skiva löken, stek den mjuk utan att den tar för mycket färg.
Skala och skär potatisen i strimlor.
Varva potatisstavar, lök och anjovis. Börja och sluta med potatis.

Häll på hälften av grädden, strö över lite ströbröd och klicka över smöret.
Täck formen med aluminiumfolie och ställ i den i ugnen. Efter ca 30 min tar du bort folien och häller på resten av grädden. Höj ev värmen lite på slutet om frestelsen är för blek i färgen.
Total gräddningstid är ca 1 timma.

Vill du gör en liten Mannerströms variant så blandar du i ett par matskedar kaviar i grädden.

Ett måste på julbordet eller varför inte som kvällsmat med en knäckemacka och en kall öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar