tisdag 2 oktober 2012

Smulpaj med äpple

En god fika eller dessert - vad passar bättre än en riktigt got smulpaj med äpple. Lättlagat är det också! Detta receptet är till en pajform ca 24 cm i diameter:

Ingredienser:
4-5 äpplen
smör till formen
kanel
kardemumma
råsocker

Smuldeg:
1.5 dl mjöl
1.5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
125 g smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och lägg i en stor pajform.
Strö över kanel eller kardemumma, eller både och, och lite råsocker om äpplena är syrliga.

Smuldeg
Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke.
Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg med fingrarna.
Strö smuldegen över äpplena.
Toppa med lite mandelspån.

Grädda i cirka 20 minuter, tills äpplena är mjuka och degen fått fin färg.

Servera med vaniljglass, vaniljsås, råkräm eller lite vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar