fredag 26 oktober 2012

Lasagne

Nu till helgen ska sonen få ha ett "LAN" här.....för er som undrar vad det är så kan jag berätta att man träffas med sina datorer och spelar online dataspel i ett par dygn.
Visst låter det helt sjukt!?!

Ivarjefall så kommer det 6 st stora grabbar hit ikväll. Det roliga med detta är att dem har lärt känna varandra via datorn och träffas några gånger om året och spela. Så nu idag har vi handlat en massa pålägg, bröd, fil mm för att utfodra dessa grabbar.

Ikväll ska det bli lasagne och en vitkålssallad. Vi kör en dubbel sats och till det behöver du:

Köttfärssås
1 kg nötfärs
2 hg rökt sidfläsk
2 gula lökar
2 förpackningar krossade tomater
4 vitlöksklyftor
smör att bryna färsen i
salt och svartpeppar
1 pkt lasagneplattor

Ostsås:
1 liter mjölk
150 g smör
2 dl mjöl
3-4 dl riven lagrad ost
salt och peppar

Köttfärssås
Skala och hacka löken, skär sidfläsket fint och finhacka vitlöken.
Fräs färsen i en panna med smör tills den är brynt. Fräs sedan sidfläsket, lök och vitlöken i lite smör tills det blir gyllenbrynt.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i de krossade tomaterna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt alltsammans puttra i grytan närmare en timma.

Ostsås:
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Späd med mjölken och låt allt koka upp och småputtra några minuter. Tillsätt den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

Ta en något djup ugnsform och lägg lite köttfärssås i botten, lägg på ett lager plattor i och ett lager ostsås. Varva på detta sätt tills alla plattor är slut. Avsluta med ett lager av ostsås samt strö över riven ost ovanpå.

Grädda i 30 - 40 min i ca 200 grader, täck ev med ugnsfolie om lasagnen blir för mörk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar