lördag 29 september 2012

Semifreddo med kanderad mandel, choklad och apelsin

Det där med desserter är inte min bästa gren.
Ofta tycker jag att det blir för mäktigt men denna desserten var verkligen i min smak. Övriga familjen var lite mer kritiska, Alma tyckte att den smakade för mycket apelsin, Theo gillar inte sött och Leif kunde inte säga varför den inte var i hans smak men gillar apelsin och choklad så testa!.

Här får ni ivarjefall receptet. Till 6 personer behöver du följande:

Semifreddo:
4 ägg
0,5 dl ljust muscovadosocker
5 dl grädde
100 g kanderade mandlar
50 g mörk 70% choklad
10 maränger
skalet av 1-1,5 apelsiner

Garnering:
50 g kanderade mandlar
50 g mörk 70% choklad
6-8 maränger

Gör så här:
Börja med kandera mandeln. Smält 3 msk strösocker i en kastrull. När sockret börjar bli gyllenbrunt lägger du i mandeln. Rör runt tills mandlarna är sockriga och det börjar knäppa i dem. Häll upp dem för att svalna på ett bakplåtspapper.

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med muscovadosocker tills det blir pösigt.Vispa grädden fast.

Vänd ner de vispade äggvitorna i den pösiga äggsmeten. Vänd till sist i grädden.
Grovhacka mandel och choklad, krossa marängerna och riv apelsinen. Blanda även ner detta i smeten.

Häll smeten i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Klä formen med plastfolie. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Vid servering, stjälp upp semifreddon på ett fat, strö över garneringen och servera. Verkligen supersmarrigt!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar