onsdag 5 september 2012

Saffranstorsk

En del har lite svårt för saffran. Min gamla pappa sa alltid att han inte tyckte om saffran men när jag bjöd honom på denna fiskrätten så åt han med god aptit. Jag tror nog att han förknippade saffran med lussebullar........

Den här fisken är väldigt lättlagad, receptet är till 4 personer och är du inte jätteglad i saffran så minska ner lite på den mängden.

1 purjolök
2 tomater
500 g torskfilé
1 fiskbuljongtärning
1 pkt saffran
1 pkt matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
2 dl vatten
1 knippe gräslök

Börja med att skålla tomaterna, skär ett kryss på toppen av varje tomat. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten, när skalet börjar krulla sig tar du upp tomaterna. Då kan skalet lätt dras av.

Skiva purjolöken och fräs den i smör tills den mjuknar. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen och koka upp.
Stöt salt och saffran i en mortel. Tillsätt saffransblandningen, grädde och peppar till buljongen. Låt koka upp och smaka av.
Skär torsken i kuber och lägg ner i såsen, sjud sakta tills fisken är klar, ca 5 - 10 min beroende på fiskbitarnas storlek.
Tärna de skållade tomaterna vänd ner i fiskgryta. Strö över rikligt med finklippt gräslök.

Servera med ris eller pressad potatis och lite nykokta sockerärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar