tisdag 11 september 2012

Clafoutis med plommon

Denna helgen har vi haft lite kalas för Leif som fyllde år tidigare i veckan. Till dessert lagade jag en Clafoutis som är en fransk fruktkaka. Väldigt gott och lättlagatat.

Receptet nedan är avsett till en springform (24 cm diameter).

5 plommon
4 ägg
140 g florsocker
1 citron
100 g smör
1,5 dl grädde
1 dl vetemjöl
0,5 tsk sal
5 g ny stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
100 g sötmandel

Börja med att halvera och kärna ur plommonen. Stek dem sedan med snittytan ner någon minut.
Vispa ägg och florsocker pösigt. Tvätta citronen och riv den. Rör sedan ner citronskalet, rumstempererat smör och grädden.
Tillsätt därefter den malda sötmandeln, mjölet, saltet, kardemumman och vaniljsockret. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smörad form, lägg i plommonen med snittytan uppåt.
Grädda i 180 grader i ca 30-35 minuter.

Vid servering pudras kakan med florsocker, servera kakan ljummen med vispad grädde, glass eller råkräm.

Till min kaka serverade jag råkräm, det smakade jättebra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar