fredag 3 augusti 2012

Koka havskräftor

Bor man som vi i Trälsövsläge så har man möjlighet att köpa nyfångade råa havskräftor direkt från fiskebåtarna i hamnen.
Är vi många som ska äta kräftor så brukar vi koka dem själv men om det bara är något kg vi ska ha så köper vi det hos vår bästa fiskhandlare på Läjets fisk. Han kokar supergoda kräftor med mycket dill och sälta.

Så här gör vi när vi kokar kräftor:

3 kg havskräftor
5 - 6 liter vatten
en burk Bayerskt öl
2 dl grovt salt
ett rejält knippe dillkronor
2 sockerbitar.

Mät upp vattnet i en kastrull, tillsätt salt, socker, ölen och dillen. Låt detta koka upp och sedan koka i ca 10 min. Lägg därefter i kräftorna i kastrullen. De största kräftorna i botten. Lägg på locket på kastrullen och låt det hela koka upp. Så fort det börjar att skumma och då du ser att de kokar så tar du av kastrullen från spisen.
Låt sedan detta stå tills det svalnat så pass att du kan ställa in det i kylen.

Dagen efter kan du smaka om kräftorna verkar vara lagom salta, är dem bra så häller du av spadet. Annars kan du låta dem ligga kvar tills det är dax att äta dem.

När vi äter kräftor är det tillsammans med aioli eller Läjets fisks "Heta sås", en god cheddar, gott bröd, öl och en nubbe!

Detta är verkligen en delikatess!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar