söndag 19 augusti 2012

Ängamat

Ängamat är fär mig lite av barndomsminnen, riktigt sommarmat.
Min mamma lagade aldrig svensk ängamat, däremot gjorde hon en liknande soppa som vi kallade för "Systerkorvssoppa" - direkt översättning från finskan.
I den soppan hade man frikadeller av wienerkorv. Förr i tiden kunde man köpa rå winerkorv och då pluppades denna smeten ut i soppan. Idag går det tyvärr inte att köpa korv på det sättet.

Detta recept på Ängamat är beräknat till 4 personer:
5 färskpotatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
smör till fräsning
en näve sockerärter
0,5 purjolök
0,5 huvud spetskål
1 litet broccolihuvud
1 l hönsbuljong
2 dl grädde
0,5 bunt persilja
lite timjan
en klick smör
salt och peppar
4 äggulor

Börja med att ansa rotfrukterna och skär dem i bitar, skala och hacka löken och låt allt fräsa i smör ca 5 min utan att det tar färg.
Ansa sedan de övriga grönsakerna. Strimla kålen och snoppa sockeräterna.
Häll på buljongen över fräset, slå på grädden. Tillsätt grönsakerna efterhand som de kräver koktid men spar broccolin och purjolöken till sist. Lägg även då i timjan och persila. Smaka av med salt och peppar.

Ta soppan från värmen när grönsakerna känns färdiga och red av med äggulorna en och en, nu får inte soppan koka. Strö över lite persilja.
Servera med knäckebröd coh ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar