lördag 23 juni 2012

Pepparsås

Ofta tar fantasin slut när det gäller såser. Särskilt nu på sommaren när man grillar mycket, oftast blir det bearnissås, champinjonsås eller någon kall sås.
Har ni inte lagat pepparsås tycker jag att ni ska testa. Här kommer mitt recept (lagom för 8 pers):

Ingredienser:
1 msk smör
1-2 banan scharlottenlökar
1 msk torkad grönpeppar
1 msk rosépeppar
1 msk kalvfond
4 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1-1,5 msk konjak
salt
ev lite majzena

Skala och finhacka löken, bryn den lite försiktigt på medelvärme. Krossa pepparn lätt i en morten. Häll i pepparn i stekpannan tillsammans med löken. Låt det fräsa några minuter.
Därefter häller du på vatten, kalvfond och grädden.
Låt sedan detta stå och småputtra minst i 30 min på svag värme. Rör runt då och då.
Tillsätt creme fraiche, konjak och smaka av med salt. Låt allt koka några minuter till. Är såsen för tunn så red den lite med majzena upprört i vatten.

Om du ska ha såsen till kött du tillaga så du har steksky så tillsätt skyn till såsen - det blir ännu godar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar