fredag 13 april 2012

Chokladpavlova med apelsincurd och vispad grädde

När vi planerade vår påskfest så visste vi precis vad vi skulle bjuda på förutom vad vi skulle ha till dessert. Sedan blev det självklart - då vi skulle göra ceasardressing så fick vi en massa äggvitor över så då bestämde vi oss för att göra pavlova. Här kommer receptet:

Marängbottnar
3 äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
25 gmörk choklad, finhackad
2 tsk kakao

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig.
Blanda i maizena, den finhackade chokladen och kakaon. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 10 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en botten och seda ett varv med högre kant runt bottnarna.
Grädda 15 minuter i 150 grader, sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsincurd
1 apelsin, saften från hela samt skalet från halva frukten
saften från en lime
25 g smör
0.75 dl socker
1 äggula
1 ägg

Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda curden. Riv skal från halva apelsinen och pressa ur saften ur apelsinen och limen.
Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, apelsinsaft, limesaft och apelsinskalet. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills curden tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.

När du serverar desserten breder du på apelsincurd ca 2 tsk per maräng, klicka på vispad grädde och garnera med physalis och syltade kumquats.

Recept på de syltade kumquatsen hittar du på bloggen under safta och sylta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar