lördag 3 mars 2012

Kalljästa frallor

Finns det något godare än nybakade frallor till frukost. Här är ett recept som du kan sätta kvällen innan. Den långa jäsningstiden gör brödet extra gott. Det här behöver du till ca 10 frallor:

10 g jäst
5 dl kallt vatten
7 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl special
1 msk salt

Gör så här:
Rör ut jästen i de kalla vattnet. Häll i mjölet tillsammans med salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 8 tim i rumstemperatur.
När degen jäst klart skrapar du ut den på en väl mjölad arbetsbänk.
Dra ut degen till en avlång platta ca 10 x 50 cm och skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och låt jäsa på en bakpappersklädd plåt. Strö över lite mjöl.
Sätt på ugnen på 275 grader, låt dem jäsa 30 min på plåten. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Sätt in bröden i ugnen - samtidigt slänger du på lite is på plåten så att ånga bildas.
Sänk ugnen till 250 grader, grädda bröden ca 15 min eller tills de fått fin färg. Låt bröden svalna på galler.

Om du vill ha frukt eller nötter i bröden blandar du i det samtidigt som lägger i saltet och mjölet. Vill du ha bröden på en buffe kan du t ex ha i lite strimlade soltorkade tomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar