lördag 14 januari 2012

Smarrig mandeltårta

Kanske vill ni ha något gott till dessert i helge? Denna mandeltårta med kolakräm är supertgod! Lite söt så den kräver vispad grädde. Så häg gör du:

Tårtbottnar
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kolakräm
4 äggulor
0,5 dl sirap
1 dl socker
1 msk kakao
0,5 dl vispgrädde
150 g smör

Tårtbottnar:
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna hårda och blanda försiktigt med mandelmassan. Bred ut blandningen till 2 runda bottnar ca 24 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Du kan behöva 2 plåtar men grädda då en botten i taget mitt i ugnen ca 20 min till en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna lite och vänd dem upp och ner så går bakpapperet att lossa. Låt båda bottnarna kallna.<å>Kolakräm:
Blanda äggulor, sirap, socker, kakao och vispgrädde i en kastrull. Värm under vispning på medelvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör ner smöret i bitar och låt det smälta. Låt krämen kallna i kyl.

Bred kolakrämen på en botten. Lägg på den andra och täck med kräm. Rosta flagad mandel i torr stekpanna och strö ovanpå tårtan.
Servera med vispad grädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar