lördag 31 december 2011

Ett riktigt Gott slut!!!

Till alla mina trogna läsare vill jag önska ett riktigt GOTT NYTT ÅR. Hoppas att er kväll blir fylld av god mat, drinkar, vänner och en god champagne!!!!

Vi hörs och ses nästa år!

Min kväll kan snart börja, bara ett par små insatser till behövs i köket och så en dusch och lite make up.

Nyårs - Fördrink

Ofta när vi bjuder på en fördrink så består den av gin och Schweppes Russian water. Den är jättegod men känns inte så speciellt festlig. Så till nyår ska vi prova något nytt. Det blir en drink som heter:

Ragnar
Ingredienser till 1 drink

6 cl Absolut kurant
2 cl färskpressad lime
fruktsoda
1 limeklyfta
is

Drinken serveras i ett högt glas.

Dessvärre fick jag inte tag i någon Absolut Kurant då det var en beställningsvara på systembolaget. Så jag får improvisera och har provat mig fram till detta:

6 cl Absolut Vodka
2 cl outspädd svartvinbärssaft
2 cl lime
fruktsoda
krossad is

Häll först i saften, sedan krossad is, därefter häller du i vodkan och limesaften. Fyll upp glaset med fruktsoda.

Nektarintartelett med lime & kardemummakräm

Detta recept har jag tagit ifrån boken Mingelfest. Receptet ger 24 st tarteletter

Ingredienser:2 smördegsplattor
1 äggula
1 nektarin
25 g smör
ca 1 dl mandelflagor

Lime och kardemummakräm
1 dl creme fraiche
1 msk florsocker
skalet av en halv lime
0,5 tsk malen kardemumma

Värm ugnen till 225 gr.
Skala nektarinen och skär den i tunna skivor.

Kavla ut smördegsplattorna något, pensla med den uppvispade äggulan. Ta ut små rundlar eller skär små fyrkanter.

Fördela nektarinskivorna på smördegen, pensla med det smälta smöret och strö över mandelflagorna.
Grädda ca 10 min och låt dem svalna något innan du serverar dem.

Krämen - vispa ihop ingredienserna och lägg en klick på varje tartelett. Garnera med lite citronmeliss.

Kärmen kan du göra klar dagen innan men tarteletterna är godast om de serveras nygräddade.

fredag 30 december 2011

Citronmuffins

Som en av mina fyra desserter i min "symfoni" kommer att vara en citronmuffins med topping. Muffinsen är gjorda i mini formar - ett mellanting mellan en ischokladform och en liten muffinsform, ca 3 cm i diameter. Receptet är till ca 40 st, beroende på vilka formar du använder. Använder du normal stora muffinsformar så blir det cirka 20 st.

Citronmuffins

125 g smör
1,5 dl socker
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
2 ägg
1 dl filmjöl
1 citron, både skalet och saften

Glasyr:
200 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
0,5 citron, rivet skal

Sätt på ugnen på 225 gr. Ställ upp formarna på en plåt.
Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, fortsätt med att tillsätta filmjölken, citronsaft och citronskal.
Klicka i smeten i formarna och grädda i ca 10 min, beroende på vilken storlek du gör.
Ska du inte ha muffisen den dagen du bakar dem så frys dem.

Gör sedan glasyren samma dag du ska servera muffinsen. Rör ihop ingredienserna och bred över glasyren på muffinsen.

Mina blev små ganska ca 3 cm i diameter så jag tänker servera 2 till varje person.

Är ni inte så många personer så gör bara en halv sats.

Hallonmousse

Denna dessert tänker jag servera i ett vacker sherry glas. Receptet är till 12 glas så jag gör en halv sats.
Receptet här är en hel sats

Hallonmousse
1 gelantinblad
2 dl bär, helst färska
3 - 4 msk florsocker
0,5 vanlijstång
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl grädde

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
Mosa bären med florsockret och sila blandningen för att få bort hallonkärnorna.
Värm lite av bärmoset i en kastrull, tillsätt det urkramade gelatinbladet och rör tills det löser sig. Ta av kastrullen från värmen och rör i resterande bärmos.
Vispa grädden med florsocker och blanda grädden försiktigt med bärmoset. Spritsa moset i flasen och ställ in i kylen minst i 2 timmar.

Vid servering garnera med lite citronmeliss

Vill du göra moussen på något annat bär så går det bra

torsdag 29 december 2011

Just

....nu har jag haft 998 besökare på min blogg idag om en litens stund går jag över 1 000 sträcket!!! Detta hade jag aldrig ens drömt om, så roligt!!

Björnbärs eller blåbärspannacotta med vit choklad

Det här receptet ger ca 3 dl pannacotta så om ni är fler bör ni ändra receptet. då jag tänkt göra flera desserter så gör jag dem små och serverar dem i glas. Så min portion i detta receptet är bara 0,5 dl. Sedan kan jag inte riktigt bestämma mig för om jag ska göra den på björnbär eller på blåbär.

Blåbärspannacotta med vit choklad
1 - 1,5 gelantinblad beroende på hur saftiga bär du använder
0,5 blåbär eller björnbär, färska eller frysta
2,5 dl grädde
0,25 dl socker
0,5 vaniljstång
bär till dekoration

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i en kastrull. Häll i grädde och socker och låt blandningen sjuda några minuter.
Ta av kastrullen från plattan, ta upp gelantinbladet och krama ur det och vispa ner i gräddblandningen.
Mixa 0,5 dl bär och blanda ner i gräddkrämen.
Häll upp krämen i små glas (6 st i detta recept). Glöm inte att lämna ca 1 cm för den vita chokladkrämen.
Ställ in i kylskåpet. Efter ca 1 timma är det dax att göra iordning den vita chokladkrämen.

Vit chokladkräm
0,5 dl grädde
25 g vit choklad

Värm grädden och lägg i den hackade chokladen, rör tills chokladen smält.
Låt krämen svalna något och fördela sedan krämen över pannacottan i glasen. Ställ in i kylen igen och låt det stå ytterligare 3 timmar.

Toppa varje pannacotta med ett bär vid servering.

Nyårs dessert - en symfoni av läckerheter

Lite likt denna bild har jag tänkt att min dessert ska se ut - en symfoni av läckerheter. Vackert och gott, både för ögat och gommen.
Har tänkt servera fyra olika små desserter.

Björnbärspannacotta med vit choklad
Hallonmousse
Citronmuffins med topping
Nektrarintartalett med lime & kardemummakräm

Vad tror ni om detta? Det borde vara något gästerna tycker om?

Bilden ovan är hämtad från recept.nu som i sin tur tagit den från systrarna Eisenmans kokbok Mingelmat

Hörde på tv igår kväll att Herman Lindqvist sa att en god middag utan dessert är som en vacker kvinna utan ögon....visst ligger det något i det.

onsdag 28 december 2011

Nyårs huvudrätt

Äntligen har jag bestämt mig! Det blir Helstekt oxfilé med rödvin- & vitlökssky, timjanskum och en potatis- och grönsakskaka. Detta recept är nytt för mig men det känns suveränt!

Recepten har jag hittat på Allt om Mat:s hemsida. Här är länken till köttet och såsen:

http://www.alltommat.se/recept/Helstekt-oxfile-med-rodvin---vitlokssky-timjanskum-1005

och här är länken till Potatis- och grönsakskakan: http://www.alltommat.se/recept/Potatis--och-gronsakskaka-med-smak-av-tryffel-2247

Visst ser det gott ut?

Gratinerad hummer

Om någon av er har ätit gratinerad hummer på Johns Place här i Varberg så vill jag säga att min smakar lite som den.

Gratinerad hummer
Det här behöver du till 6 personer:
3 humrar
3 dl creme fraiche
4 skivor formfranska
2 dl riven västerbottenost
1 msk örtpasta Herbes de Provance eller färska örter som persilja, timjan och lite vitlök

Börja med att klyva humrarna och ta ut köttet. Skala klorna så försiktigt du kan, går det så kan man garnera med skalet från klorna. Hacka hummerköttet i cm stora bitar. Skär även brödet i små tärningar, riv osten och tillsätt creme fraichen och rör ihop detta. Har du tillgång till örtpastan så tillsätt den nu. Om inte så hacka i persilja, timjan och pressa i knappt en vitlöksklyfta. Tillsätt inte all osten på en gång utan smaka av röran och känn vad du tycker verkar lagom. Fyll hummerskalen med denna röran och lägg dem på en plåt eller i en eldfast form. Så här långt kan du förbereda.

Sätt på ugnen på 250 grader och gratinera humrarna högt upp. När de fått lite färg efter ca 5 - 10 min tar du ut dem. Servera med en grönsallad med citronvinägrett och ett glas gott vitt vin.

tisdag 27 december 2011

Nyårs förrätt

Sedan tre år tillbaka så har vi haft gratinerad hummer till förrätt. Det är fantastiskt gott, vi gör vår på fryst kanadensisk hummer. Hade man varit helt ekonomiskt oberoende så hade jag säkert köpt en svensk fin hummer. Fast jag tror faktiskt inte att man känner skillnaden i just denna rätten. Hade den serverats färsk så går det förstås inte att jämföra.

Till nyår har jag också tänkt att servera en mellanrätt. Det blir Linas skaldjursceviche. Receptet finns redan här på bloggen. Sök under förrätt, skaldjur eller festrätter

Bruschetta med halloumi

Nu börjar jag bli lite halv trött på all julmat så till kvällsmat igår blev något helt annat. En bruschetta med halloumi, mums.

Så här gjorde jag:
Gnid in ett par skivor levain eller ciabatta med en vitlöksklyfta. Stek brödet in en god olivolja. Jag använde mig av den fina olja jag fått av Calle och Kristina på Olivoljebolaget http://www.olivoljebolaget.se/

Därefter la jag på en skiva knaperstekt proscuttio och ett par skivor stekt halloumi. Till detta hade jag goda skivade körsbärstomater och strimlad basilika. Så ett glas rött till. Supersmarrigt!

måndag 26 december 2011

Nyårs dessert

Nu har jag börjat min planering inför nyår!
Vi är åtminstone 4 vuxna och två barn, vet inte om jag kanske ska bjuda hem någon mer, vi får se.

I somras när vi var i Köpenhamn och vår Take That konsert blev inställd så gick vi till restaurang Peder Oxe och käkade. Stefan köpte då in denna dessert:

Jag har tänkt mig något likanande fast kanske tre eller fyra olika minidesseter. En är jag säker på. Blåbärspannacotta med vit choklad, sedan blir det förmodligen en jordgubbsmousse, ev något litet med choklad och så någon liten mini tartalette. Vad tror ni om det?

Recepten kommer jag att lägga upp ett åt gången.

Fantastisk kokbok

Av Lina fick jag en helt fantastiskt kokbok som dessutom blivit vald till 2011 års bästa kokbok. Den heter Systrarna Eisenmans MINGELMAT. 505 snittar, snack och smårätter. Systrarna bodde i USA som barn, mamman var svenska och pappan amerikansk. Det kom från skilda bakgrunder med traditioner och vanor men de gemensamma var att de ordnade de mest fantastiska tillställningar. Kanske var de här deras nyfikenhet och längtan som ledde till deras intresse.

Boken är helt otroligt inspirerande så mycket vackra små konstverk.....min dessert till nyårsafton kommer jag garanterat att hämta här!

söndag 25 december 2011

Juldagen

Någon traditionell juldagsmiddag brukar vi inte ha nu för tiden. När mamma och pappa levde åt vi ofta lutfisk på juldagen men det var nog bara dem som gillade fisken. Vi andra nöjde oss med vit sås och potatis.

Idag åt vi "brunch" på rester från igår såsom lite olika sillsorter, omelett med räkstuvning, köttbullar och köttbullar. Så vi har hållt oss mätta hela dagen men nu står middagen i ugnen. Idag blir det ett eget påhittat recept.

En benfri kotlettrad på ca 800 g är grunden. Jag skar en djup skåra i den och bankade ut den till en stor rektangulär platta. Kryddade med salt och vitpeppar, sedan la jag i soltorkade tomater, färsk persilja, krossad vitlök och 3 skivor kallrökt skinka. Därefter rullade jag ihop köttet till en rulle. Har brynt den i stekpannan och nu ska den stå i ugnen i 175 grader i ca 1,5 tim. Till det ska vi äta en sallad och lite goda hasselbackspotatis. Det luktar redan gott så om drygt en timma när allt är klart så är vi nog superhungriga!

Vecka 52

Denna veckan blir det en paus från veckomatsedeln. Jag tror att vi har mat över som räcker till middag ett par dagar!.

Hoppas ni alla har haft en fin jul och God fortsättning..........återkommer snart med lite nyårsplanering

lördag 24 december 2011

Mätta och belåtna

Nu har lugnet lägrat sig i familjen. Alla paket är öppnade, i år kändes det som om det var många ovanligt bra julklappar. Det var jeans, innetofflor, mobiler, böcker, gitarr, pläd, mössor många bra saker.

Julbordet är också avklarat, väldigt smarrigt och vi känner så tillfreds nu.....funderar på om vi ska gå på midnattsmässa eller ej.

JULAFTON

En riktigt GOD JUL vill jag önska Er alla mina läsare!

Om ett par timmar ska vi äta årets mysigaste frukost....nybakat surdegsbröd med god julskinka och PG:s senap, mums. Barnen är glada och förväntansfulla!

Vid lunch kommer Lina och Stefan, så härligt att ha alla sina kära hos sig!. På eftermiddagen kommer syster Anita och hennes son Jonas.

Nu ska det göras en omelett med dill och räkstuvning, en janssons frestelse, äggen ska kokas, skalas och garneras, räkorna ska skalas, all mat ska läggas upp vackert, bordet ska dukas och juldrinken ska förberedas.

Om tiden räcker till så kommer lite fina matbilder under kvällen

Ha en härlig jul och njut, idag ska vi inte stressa!

fredag 23 december 2011

Förberedelser och glöggmys

Har ägnat hela dagen åt att förbereda inför julafton.
Leverkorven är kokt och ligger i sin saltlake. Skinkan står i ugnen, den kommer även att griljeras under kvällen. Revbenspjällen är tillagade och brödet är nygräddat.

Jag kan redan nu känna hur mätt jag kommer att vara på julafton - man vill kunna äta mer av allt det goda!.

Storhandling på Coop är också avklarad. Imorgon är det fredag.......dan före dopparedagen och vi är redo för julen!

Under sen eftermiddagen har vi lite "glögg-mys" med våra grannar. Lite chevréfyllda dadlar, små honungsstekta kavringbitar med ädelostcreme, pepparkakor med mera ädelost och så godis i massor. Vinglögg till oss vuxna och julmust till barnen!

Ha en härlig uppesittarkväll!!!

Sista julgodiset

Nu har vi gjort julens sista godis! När jag var och klippte mig häromdagen fick jag smaka på en väldigt god kola. Det var Kristina på salong Huvudsaken som bakat den.

Idag hade jag lite tid över och Lina var här så vi gjorde kolan. Vi googlade fram ett recept och här kommer det:

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
0,5 dl turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad (minst 70%)
flingsalt

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Väldigt smarrigt!

Ris á la Malta

I år behöver inte jag laga ris á la malta utan det gör Lina. Hon fixar säkert någon god saftsås till.
Jag gick och funderade på hur det kom sig att vi äter det till jul och hur länge vi gjort de. Jag googlade och på Wikipedia fann jag följande info:

Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med östaten Malta att göra. Den består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker. Den dekoreras ibland med konserverade mandarinklyftor eller liknande.
En variant på rätten kallas Apelsinris. Förutom ovanstående blandar man i koncentrerad apelsinjuice och/eller skurna apelsinbitar. Ibland utesluts vaniljsockret.
Riset kan serveras naturellt, med nötter, saftsoppa, sylt, äppelmos eller en söt bärkompott (av till exempel körsbär eller aprikos).

Risalamande - Den danska motsvarigheten Risalamande uppstod kring år 1900. Det ryktas om att den kom till när risgrynsgröt blivit en folklig dansk maträtt och överklassen ville förfina denna genom att blanda i ingredienserna grädde, mandel och vanilj. Risalamande innehåller inga apelsiner, utan hackade eller flisade mandlar och bittermandelolja. Den serveras med varm körsbärssås.
I Danmark serveras den traditionellt som efterrätt på julafton, och då lägger man även en hel mandel i rätten. Den som hittar mandeln får en present kallad mandelgåva, som ofta består av godis.

Visst är det väl kul att veta lite om bakgrunden till vissa av våra traditionella maträtter.

torsdag 22 december 2011

Juldrink!

Om ni vill ha någon god jul inspirerad drink så rekommenderar jag följande:

1 liter god apelsinjuice, typ Tropicana
1 flaska Gamay'Fizz (rött mousserande vin)
sockerlag

Sockerlagen kokas så här:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1,5 påse glöggkryddor

Koka upp och låt detta koka i 5 min, ställ åt sidan, låt kryddorna ligga kvar tills lagen har svalnat.

Häll ihop juice, mousserande vin och sockerlag. Servera med en apelsinskiva och mycket is.

Med smak av jul!

Julmust

Visst är det väl gott med julmust?

Lite historia:
Att julmust är en svensk jultradition har nog inte undgått många. Julmust skapades för första gången 1910 av Harry Roberts som tillsammans med sin pappa grundade företaget Roberts AB i Örebro. De ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl, och därför finner man, precis som i öl, malt och humle i julmust. Det som skapar julmustens mycket speciella smak är den komplexa kryddblandningen.
Julmustens kryddblandning är så hemlig att endast en person känner till receptet, han heter Göran Roberts. Göran Roberts är fjärde generationens ägare av företaget och det är han som personligen blandar samman de extrakt som sedan säljs till bryggerierna. Att de olika leverantörernas drycker smakar olika beror på att de alla använder olika extrakt och sötningsmedel. Det var under 1920-talet som julmusten fick sitt nuvarande namn.

I Sverige dricks det ungefär 60 000 000 liter must varje år, det är nästa sju liter per person. Drygt 45 000 000 liter av den must som dricks, dricks under december, detta svarar till halva läskförsäljningen i december.

På Allt om Mats hemsida har man idag en test av julmust. Bifogar här länken

http://www.alltommat.se/Jul/Arets-basta-julmust-2011-1.51214

onsdag 21 december 2011

Julledighet

Nu har jag påbörjat min julledighet - känns så skönt och roligt att få vara hemma och förbereda inför jul.
Ikväll ska jag koka leverkorv och lägga den i saltlake. Leif ska göra revbenspjäll och så ska jag baka bröd.

Vi hade gemensam julfika på jobbet igår, kul! Vi fick en fin jultårta, godis, clementiner, kaffe och julmust till den som önskade det. Alla var glada och nöjda. Vi fick också en liten julklapp, en trekantig ask Toblerone.

Variant på ischoklad

Idag har jag gjort ischoklad. Då våra barn inte är så förtjusta i mörk choklad så brukar jag göra ischoklad av både ljus och mörk blockchoklad. Idag gjorde jag dessutom en väldigt lyckad vuxenvariant på ischoklad.

Ingredienser:
150 g ljus blockhocklad
150 g mörk blockchoklad
150 g cocosfett
0,5 - 1 msk punsch

Gör så här:
bryt chokladen i bitar, skär cocosfettet i bitar. Lägg detta tillsammans i en bringare. Smält chokladen och fettet i vattenbad, rör runt så att det blandar sig ordentligt.
Under tiden sätter du ut små formar på en plåt, ca 70 st.
När allt är smält och väl blandat hälls chokladen försiktigt i formarna. När du gjort hälften av formarna blandar du i punsch Häll upp i det resterande formarna. Ställ dessa kallt tills chokladen stelnat.

På detta sätt får du både en vuxenvariant och en barnvariant.

tisdag 20 december 2011

Lingon- och vodkasill

Denna sill finns av tradition på vårt julbord. Den är frisk, god och vacker (om man nu kan säga att mat är vackert.

I år använder jag mig av färdig urvattnad inläggningssill s k 5-minuterssill. Detta receptet är till 4 fileér. Då vi har 3 - 4 olika sorters sill så gör jag inte så mycket utav varje sort.

1, 2, 3-lag:
1 del 12% ättikssprit, 1 dl
2 delar socker, 2 dl
3 delar vatten, 3 dl

Koka upp lagen med en liten skivad morot, halv gul lök, 1 lagerblad och ca 5 kryddpepparkorn (krossade) och kyl sedan lagen.
Skölj av sillen och klipp den i lagom stora bitar. Sila lagen och häll över hälften av lagen. Låt den stå ett dygn.

Dag 2:
Häll av den gamla lagen och häll i den du har kvar från gårdagen. Lägg i 1 dl frysta lingon, ca 1 msk vodka och några kryddpepparkorn.

Senapssill

Just senapssill är inte min egen favorit men Leif och Stefan gillar den så för deras skull har vi lite av denna sort också. Receptet är på 1 förp 5 minuterssill, ca 400 g men du kan också göra den på strömming.

Förlag:
3 dl vatten
1 dl 12% ättiksprit
2 msk socker
1 msk salt

Senapssås:
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl rapsolja
0,5 dl creme fraiche
2 msk strösocker
2 msk farinsocker
2 msk Slottssenap
1 msk Dijonsenap
1 msk grädde
0,5 msk majonäs
1 nypa salt
1 - 2 knippen finhackad dill

Gör så här:
Skär sillen i lagom portionsstora bitar, blanda ihop ingredienserna till lagen och låt sillen ligga i lagen över natten.
På morgonen nästa dag blandas alla ingredienserna ihop till senapssåsen utom dillen, den lägger du i sist.
Häll av sillen, låt den rinna av väl. Vänd ner sillen och blanda runt. Ställ sillen kallt - efter 1 dygn är den klar

måndag 19 december 2011

Rekord!!!

TACK alla mina läsare - igår spräcktes en magisk gräns! Då var det mer än 611 personer som besökte min blogg!!! Superkul!

Skriv gärna någon kommentar till mig, något du saknar eller vill läsa mer om? Alla kommentarer mottages tacksamt!

Inlagda rödbetor

Det finns många olika recept på inlagda rödbetor. Så här brukar jag göra.

Ingredienser:
1 kg rödbetor

Inläggninslag:
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
3 cm pepparrot
3 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
1 lagerblad
1 krm salt

Gör så här:
Tvättar rödbetorna noga. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten. Koka dem i ca 30 min, tills dem känns mjuka.
Under tiden kokar du upp inläggningslagen, rör tills sockret löst sig. Se till så att lagen håller sig varm.
Skala och tärna pepparroten.

När rödbetorna är mjuka heller du av kokvattnet, skölj dem sedan i kallt vatten. Skala dem och ev skiva dem eller lägg in rödbetorna hela.
Lägg rödbetorna i varma väl rengjorda glasburkar, häll på den varma lagen och lägg i några tärninag peppparrot. Sätt på locket fast lagen och rödbetorna är varma. Rödbetorna är klara att äta efter 4-5 dagar.

Vill du så dubbla receptet, då vi enbart äter rödbetor till vår leverkorv så räcker denna mängd till oss.

Vecka 51

Usch, nu är det så mycket julstök så jag har helt kommit av mig i veckoplaneringen. Kommande vecka är ganska "full". Imorgon är det avslutning på Theos simning. På tisdag ska vi till Thuressons i Glommen för att hämta vår skinka, onsdag då är det klippning och färgning, torsdag handling inför julhelgen och på fredag blir det till att laga mat.

Ivarjefall så har jag lagt upp en matsedel om någon behöver förslag. Ha en bra vecka!

söndag 18 december 2011

Olivoljebolaget

Visst låter det spännande - Olivoljebolaget!
Bakom detta namn står Calle och Kristina Widmark. För snart två år sedan blev dem ägare till ett hus med ca 30 tillhörande olivträd. Där har dem nu för andra året skördat och pressat sin "egen" olivolja. Huset ligger i byn Abbateggio i regionen Abruzzo.

Idag hade jag förmånen att få provsmaka olja samt höra dem berätta om hela processen, väldigt intressant! Att prova olivolja var en speciell teknik att smaka mot främre övre delen av gommen och samtidigt suga in lite luft. Vi smakade på tre olika olivoljor. En olja från förra årets säsong och sedan Madonna Dell'Elcina som kommer från utvalda småjordbrukare i och runt Abbateggio. Den tredje oljan är familjen Widmarks egen, helt fascinerande!

Calle och Kristina berättar med stor entusiasm om sin odling. Skörden av deras 30 träd blev i år 420 kg handplockade oliver. Oliverna skördades av 6 personer under en dag, på kvällen rensar man dem och inom 24 timmar är oliverna pressade i de lokala presseriet. Av dessa 420 kg oliver blev det 50 liter olja. Oliverna är av sorten Levandos som är ett lokalt namn för en olivsort med hög kvalite som ger god smak och får benämnas som extra virgine då de fria fettsyrorna är mycket låga. Odlingen sker helt utan bekämpningsmedel.

Titta gärna in på deras fina hemsida och läs mera http://www.olivoljebolaget.se

Deras "egen" olja heter Ventisei. Den är lite grön i färgen och smakade väldigt gott....lite kryddigt, örtigt......fantastiskt gott. Tänk att tillverka sin egen olja!

Tusen tack Calle och Kristina, jag känner mig hedrad som får ta del av er fina goda olja! Sedan vill jag bara säga att om ni är i Abbateggio och känner er ensamna så hör av er - jag kommer direkt!

Mera julgodis

....till jul brukar vi också göra rischoklad. Det här receptet använder vi oss av.

100 g kokosfett
100 g mörk blockchoklad
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker 1 ägg
8 dl Vårgårda ris

Gör så här: Smält kokosfett och chokladen på svag värme. Låt det sedan svalna och rör sedan i florsockret och ägget. Sist blandas riset ner.
Klicka ut smeten i små muffinsformar. Förvara i kylskåp

Vad är då Vårgårda ris gjort utav? Det är runkornigt ris, skalat och rostat

lördag 17 december 2011

Julgodis

Idag ska vi göra årets julgodis. Det blir en chokladkola, ischoklad och knäck. Tänkte dela med mig av mina recept, idag får ni receptet på min kola

Mjuk chokladkola
ca 65 st

50 g smör
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad (70% choklad).

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt, grädde, socker och sirap. Låt detta koka upp utan lock, rör om då och då. Koka cirka 25 min, kolasmeten ska vara 124 gr då den är klar. När kolan uppnått denna temperaturen tas kastrullen av från värmen. Hacka chokladen och rör ner den i smeten, rör tills chokladen smält.
Häll upp kolasmeten i en form klädd med smörpapper ( 20 x 20 cm).
Låt kolan kallna och skär den i bitar. Förvaras i kylskåp.

På bilden ser ni min nykokta kola innan jag klippt den i bitar.

fredag 16 december 2011

Tacopaj

Min dotters svärmor Maria lagar en väldigt god tacopaj. Kan vara gott som variation till vanliga tacos. Receptet är avsedd för en pajform som är ca 24 cm i diameter

Pajbotten:
50 g smör
4 dl mjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Blanda ihop dessa ingredienser till en deg som trycks ut i en pajform. Degen ska inte förgräddas.

Fyllningen:
600 g nötfärs
1 påse taco kryddblandning
1 dl vatten
1 gul lök
2 tomater
2 dl creme fraiche
4 msk majonäs
riven ost

Bryn färsen, häll därefter i tacokryddblandningen och vattnet. Låt detta puttra 5 min.

Häll färsröran på degen i pajformen. Skiva tomat och lök, lägg detta på färsen. Blanda majonäsen med creme fraichen och bred på överst. Strö över rikligt med riven ost.

Grädda i 250 gr cirka 10 - 15 min.

Servera med en god sallad.

Årets sista AW

Fredag och idag blir det årets sista After work. Vi ska gå till den nyöppnade puben Black pearl.

http://www.blackpearlab.se/ visst ser det mysigt ut Visst passar det bra att avsluta arbetsåret såhär? Speciellt just idag då vi har avslutat årets stressigaste lönekörning!

Ha en härlig helg!

torsdag 15 december 2011

Julbord på Maja´s

I lördags var vi tillsammans med våra goda vänner Thomas och Kristina på Maja´s och åt deras julbord. Det var lite annorlunda på så sätt att man hade delat in julbordet i tre delar:

Hav, här fanns det jag älskar mest, det kalla. Där fanns ägghalvor, rökt lax, gravad lax, några små delikatesser i form av kuber med någon anjovis och ört creme, där fanns 8 olika sorters sill, ceviche i små glas, lax på spett med olivolja, inlagd strömming, Janssons frestelse mm. Detta var supergott!

Land, här fanns mycket olika anrättningar av lamm. Det fanns skivat hjortinnanlår, lammsadel, revbenspjäll, skinka, grönkål, boef bourgignon, paella, julkorv, stekta hemgjorda korvar, köttbullar av lamm, inlagda rödbetor, morötter och syltad pumpa.

Himmel, här fanns alla goda desserter. 5 olika hemlagade praliner, variant på creme brule, jordgubbssorbet, pannacotta, ostar, olika sorters sylt och kex.

Efter allt detta var man supermätt.

Vad var bra då? Jo att det dukades fram i olika omgångar. Detta gjorde att man inte kastade i sig maten. Allt var också väldigt fräscht och servicen var jättebra.

Mindre bra? Att det var en väldigt hög ljudnivå i lokalen. Vi var fyra personer och vi fick "ropa" till varandra.

Struvor

Vackert spröda struvor är traditionell kaka att baka till jul. Till struvorna behövs ett speciellt struvjärn som finns i lite olika former. Struvjärnet skall hettas upp i friteringsoljan innan det doppas. Smeten påminner om pannkakssmet.

Struvor
1 ägg
1 tsk socker
1 dl mjölk
1 dl mjöl

Vispa ihop alla ingredienserna och låt degen stå och svälla ett tag innan du gör struvorna.

Fritering: Hetta upp 5 dl majsolja till 180°. Hetta upp struvjärnet i oljan, låt oljan rinna av järnet och doppa snabbt ner järnet i smeten precis upp till järnets kant. Sänk ner i friteringsoljan och fritera ca 1/2 min tills struvan fått en ljusbrun färg. Ta upp struvan och lossa den försiktigt med en gaffel. Lägg struvorna att rinna av på ett galler. Vänd dem i socker när de svalnat något.

onsdag 14 december 2011

Rödbetsgravad lax


Laxen ser du i högra översta hörnet

I påskas gravade jag lax enligt följande recept. Laxen blev supergod och framförallt var den så himla vacker! Det här behöver du:

1 kg laxfilé med skinn
1 dl strösocker
0,5 dl havssalt
2 färska rödbetor
2 tsk hel vitpeppar
3 msk vodka

Så här gör du:
Börja några dagar innan och frys din färska lax i åtminstone 3 dygn. När du ska påbörja gravningen tinar du upp laxen. Dra ut alla ben. Lägg laxen med skinnsidan ner på ett fat.
Gnid in laxen med sockret och saltet. Skala och skiva rödbetorna och lägg dem på laxen. Krossa pepparkornen i en mortel och strö dem över fisken, stänk sedan över vodkan.
Täck fisken först med plastfolie och stoppa sedan in den i en plastpåse. Lägg den sedan påsen med fisken på ett fat och skinnsidan upp.
Låt laxen gravas i 2 - 3 dygn i kylskåp.

Vid servering skrapar du bort rödbetena och skär sedan laxen i tunna skivor.

Dan före dopparedagen

Julafton kallas även dopparedagen det vill säga den dag då man doppar i grytan. Detta är en uteslutande svensk beteckning på julafton. Seden att samlas kring en gryta med det spad man kokat skinkan i, även om vissa använder varm buljong eller köttsoppa i vilken man doppar bröd kan delvis vara en kvarleva från gamla hedniska offermåltider, men har också praktiska orsaker. Under de sista julförberedelserna fanns det inte så mycket tid att laga vardagsmat och det bröd som ännu fanns till hands mitt på julaftonsdagen var sannolikt både torrt och hårt. Det gick snabbt och praktiskt att mjuka upp brödet genom att doppa det i spadet från skinkkoket så att inget skulle förgås. Den medeltida julfastan förbjöd kött, men på det här sättet kunde man ändå få lite köttsmak i munnen. Seden lever kvar i maträtten dopp i grytan. Ur Wikipedia

Det finns många traditioner kring jul och vad man äter. I vår familj har vi alltid doppat i grytan på julafton fram tills för två år sedan då pappa dog. Det var han, Anita och Leif som doppade någon skiva.
De sista 2 åren har vi skapat en egen tradition, vi äter skinksmörgås och risgrynsgröt på dagen. På kvällen när tomten har varit här så äter vi vårt julbord.

Julbordet består av löksill, senapssill, lingon- vodka sill, pappasill, gravad lax, matjessill med brynt smör och färskpotatis, ägghalvor med en räka, cheddar, rökt korv, leverkorv och rödbetor, janssons frestelse, omelett, prinskorv, köttbulla, skinka och grönkål. Den som orkar kan få en dessert - ris á la Malta och saftsås.

Tror ni att vi blir mätta?

Mandelmusslor

Det kanske känns lite omodernt med "Mandelmusslor"? Men det är väldigt gott att hitta dem i frysen om det kommer lite oväntade gäster eller om du blir sugen på något gott Själv föredrar jag att äta dem med en klick lättvispad grädde och hjortronsylt. Så här bakar jag mina kakor.

Mandelmusslor
ca 45 st

Ingredienser:
100 g sötmandel
5 dl mjöl
200 g smör
1,5 dl socker
flytande milda/smör till formarna

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla, skala och mal mandeln. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.

tisdag 13 december 2011

Löksill

De flesta av min jul-recept kommer ifrån pappa. Det är väl av honom jag fått mitt matintresse!
Detta är hans recept på löksill. Så här gjorde han till 2 burkar inläggningssill:

Urvattnad sill
strösocker
24%-ig ättika
rödlök
kryddpeppar.

Vattna ur sillen enligt instruktionen på förpackningen. Koka sedan en sockerlag av 5 dl vatten och 3 dl socker. Låt lagen koka i 10 min.
När den har svalnat tillsätter du knappt 1 dl 24%-ig ättika. Klipp sillen i lagom stora bitar. Varva sill, skivad rödlök och kryddpepparo burkar. Smaka av lagen och tillsätt ev mer ättika. Häll över lagen och stäng med lock. Förvara sillen i kylskåp.

Timjanbiffar blev ädelostbiffar

Denna veckan hade jag skrivit att vi skulle äta timjanbiffar på tisdag. Nu blev det så att jag i söndags lagade tre middagar för att förbereda inför denna hektiska veckan.
Hur som helst så gjorde jag en egen variant.

Ädelostbiffar
4 port

600 g nötfärs
en gul lök
1 vitlöksklyfta
ädelost på tub
ströbröd
vatten
salt och peppar
smör

Gör så här:
Blötlägg drygt en 0,5 dl ströbröd med 1,5 dl vatten. Riv den gula löken och pressa i vitlöken i ströbrödet. Tillsätt nötfärsen, salt och peppar.
Rulla 4 stora bullar, gör ett hål med fingret och tryck ner ett par cm ädelost. Nyp igen bullen så att osten täcks.

Sätt på stekpannan, lägg i en klick smör och låt det bli lite brunt. Platta ut dina köttfärsbullar till biffar ca 3 cm tjocka. Bryn dem på båda sidor och låt dem sedan steka ytterligare ca 15 min.

Sås: Ta upp biffarna. Tillsätt 2 dl vatten och koka ur pannan, häll i ca 2 dl grädde och kläm i lite ädelost. Smaka av med salt och peppar. Tycker du såsen är för tunn så red den lite. Lägg i biffarna i såsen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med rostad potatis och en sallad.

måndag 12 december 2011

Räkor i het sås

Idag blir det räkor i het sås. Så här lagar jag denna rätt:

Ingredienser:
800 g räkor med skal
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
150 g skogschampinjoner
en burk krossade tomater
1 burk creme fraiche saffran och tomat
tomatpure
salt och cayennepeppar

Gör så här:
Börja med strimla purjolöken och hacka paprikorna, skölj och dela svampen.

Fräs svampen i en stekpanna, när vätskan kokat bort häller du i övriga grönsaker. tillsätt ca 1 msk tomatpuré och de krossade tomaterna. Låt detta småkoka under tiden du skalar räkorna. Tillsätt sedan creme fraichen och krydda med salt och peppar.

Koka ris eller pasta till 4 personer När riset/pastan är klar lägger du i de skalade räkorna i såsen och låter allt bli genomvarmt. Sedan är det klart att servera

söndag 11 december 2011

Recension av Arlas thaipanna

För första gången har jag blivit utvald att testa en produkt, spännande!

I "min" mataffär hittade jag thai-pannan bland de övriga "pannorna". Det jag reagerade på var att den stod där helt anonymt utan någon reklam som presenterade denna nya produkt. Dessutom var förpackningens färger liknande den ganska nya Arla Creme fraichen getost, honung och rosmarin.

Så här använde jag mig av produkten:
2 kycklingfiléer strimlades och frästes i en stekapanna. Där efter tillsatte jag hackad röd, gul och grön paprika, en halv strimlad purjolök och färska små broccolibuketter, detta fick fräsa 5 minuter. Därefter tillsatte jag grädden och kryddblandingen.
Medvetet undvek jag att tillsätta fler kryddor då jag verkligen ville känna smaken av thaipannan.
Allt fick koka upp och serverades med äggnudlar.

Det blev väldigt gott! Hela familjen åt med god aptit.

En perfekt produkt då du får alla smakerna med dig i förpackningen. Bra att köpa hem och ha hemma för att på ett snabbt och enkelt sätt kunna laga en smakrik middag! Har redan planerat att nästa gång använda Thai pannan till räkor.

Vecka 50

Planeringen inför denna veckan känns osäker. Kommande vecka är fullsmockad med aktiviteter så som lusse promenad måndag kväll, mentorsträff i rådhuset samma kväll. Simning på tisdag kväll, lucia sim på onsdag, dansavslutning på torsdag kväll.
Dessutom har vi årets körigaset vecka på jobbet och Theo har två prov vi ska plugga till......

Veckomatsedel kommer att planeras men det finns risk för avvikelser såsom köp-mat.

lördag 10 december 2011

Test av Arla Thaipanna

För första gången så har jag anmält mig för att bli testpilot av en produkt. Har ofta sett att man söker deltagare men mer har det inte blivit.
Nu har jag blivit utvald....produkten jag ska testa är Arlas Thaipanna.

Vår familj är väldigt förtjusta i asiatisk mat.

Mitt första intryck är att det verkar vara väldigt lättlagat, du behöver inte ha en massa olika ingredienser.
Recensionen kommer imorgon.

Minipajer

Häromdagen gjorde jag minipajer. Det låter kanske ambitiöst men är enkelt och roligt att servera. Är också gott att hitta dessa gobitarna i frysen om man blir sugen på något. Här är mitt recept:

Mini ostpajer ca 20 st

Ingredienser:
125 g smör
3 dl mjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 dl riven god lagrad ost, ex Allerum
ett knippe gräslök
3 ägg
1,5 dl grädde
2 dl mjölk
nymald svartpeppar

Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 gr. Har du en matberedare så gör du enklast degen där. Lägg i mjölet och tillsätt smöret i tärningar. Kör tills det blir grynigt, tillsätt 2 msk kallt vatten och blanda snabbt ihop. Nu ska degen vila minst 30 min i kylen.

Riv osten och hacka gräslöken. Blanda äggen men mjölk och grädde.
När degen vilat rullar du små kulor. Tryck ut kulorna i små aluminium formar (typ muffins). Ställ formarna på en plåt och nagga med en gaffel. Grädda i 10 min i 225 gr.

När pajerna är förgräddade strör du i gräslök och lägger i lagrad ost. Häll sedan över äggstanning, så mycket du får plats med. Grädda i 200 gr i ca 25 min. Klart!

Pajerna håller sig flera dagar i kylen. Annars fryser du dem och tar upp vid behov.

fredag 9 december 2011

Gäster

Ikväll ska vi ha gäster - då det är fredag och man jobbar hela dagen så känns det viktigt att ha någon lättlagad mat. Vi bjuder på färska räkor, varmrökt lax, rökt lax, aioli, avokado, ägg, miniostpajer, romsås och ev en sås verte. Till

Till detta ska vi dricka en god Riesling. Dr L är ett riesling från Mosel-Saar-Ruwer och så här beskrivs smaken på Systembolagets hemsida:

Halvtorr, mycket frisk, druvig smak, inslag av honung, gråpäron och mandarin. Serveras vid cirka 8°C till fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska inslag eller som sällskapsdryck. Vinet är gott och har ett bra pris: 79 kr

Min tur!

Idag var det min tur att bjuda på fredagskaka. Själv tycker jag att det är sådär halvgott med köpt kaffebröd så jag har valt att baka. Har känt mig nyfiken på att baka något med pepparkakskryddor och ev lingongrädde. Så jag har letat recept och till slut fann jag precis det jag ville ha:

Pepparkaksrulltårta med lingongrädde
en rulle

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk nejlika
3 tsk kanel
knappt 1 tsk bikarbonat
3 msk filmjölk eller yogurt

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1,25 dl lingonsylt

Sätt på ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ner dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ner filmjölken eller yogurthen.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 7 min.
Sockra kakan och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Lägg på en fuktig handduk och låt kaka svalan.

Under tiden kakan svalnar vispar du grädden, blanda sedan i lingonsylten. Bred lingongrädden på kakan när den kallnat. Rulla ihop och lägg i frysen.
Ta fram den cirka en halvtimma innan du ska äta den

torsdag 8 december 2011

Timjankyckling med dijonsenap

Denna maträtt står på matsedeln imorgon men kanske vill du handla idag för att förbereda för morgondagen:

Kycklingfilé i dijonsenap

Ingredienser för 4 port:
4 kycklingfiléer
1 msk smör
1/2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
3 tsk dijon senap
1 tsk timjan
salt och svartpeppar
1 msk mjöl
3 dl matlagningsgrädde

Gör så här: Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Bryn dem i smör på båda sidor. Vispa samman vatten, grädde, smulad buljongtärning, senap, timjan och vetemjöl. Häll det i pannan. Koka kycklingen i såsen under lock, ca 10 min. Strö ev. över färsk timjan. Servera med kokt ris och en sallad.

onsdag 7 december 2011

Pappas leverkorv

När min pappa drev sitt Beles Charketuri & Skeppsfurnering så var han känd för att ha stans godaste leverkorv. Ett par år innan pappa gick bort gjorde han korv med mig och med Lina så att vi skulle kunna föra denna tradition vidare.

Förra året orkade vi inte med att göra korven men i år har jag tänkt försöka. Det här behöver du till ca 6 korvar:

1 grislever, vikt ca 1,5 kg 0,6 kg späck

Gör så här: Skölj levern i kallt vatten, skär bort de stora vita senorna. Skär sedan levern i ca 2 cm breda strimlor. Lägg levern i en bunke. Koka upp vatten och häll det över levern, blanda runt och häll sedan av vattnet.

Montera köttkvarnen på hushållsassistenten. Mal levern varvat med späcket.

Montera blandaren på assistenten. Lägg i smeten , tillsätt 1 tsk vitpeppar, salt och kryddpeppar.

Lägg fjälsterna i kallt vatten, fyll sedan ca 1 dl av vattnet i fjälstret och pressa det genom hela tarmen. Detta gör du för att få bort ev luftbubblor.

Montera kvarnen utan malskivan men sätt på pipen som är avsedd för korvstoppning För på hela fjälstret på pipen och börja sedan att stoppa korven. Knyt den sedan i lagom stora korvar. Så här långt förbereder du. Ska du inte ha korven nu så frys den.

Tillagning av korven: Lägg korven i en kastrull, täck med vatten. Sjuk sedan korven i ca 45 min. Den får INTE koka utan bör ha en temperatur på 80 grader. När korven har kallnat lägger du den i saltlake.

tisdag 6 december 2011

Pepparkakor

Nu för tiden så bakar jag inte annat än skurna pepparkakor. När barnen var små brukade vi baka pepparkakor men oftast så tröttnade ungarna och man stod där själv med hela degen.

Det finns massor av olika tillverkare av pepparkakor. Hos oss köper vi oftas Mor Annas pepparkakor men flera av mina kollegon prata om Nyåkers - att det är de godaste.

På Allt om Mat hittade jag denna testen. Här kanske ni kan hitta någon sort som kan vara värd att testa.

http://www.alltommat.se/Jul/Arets-test-av-pepparkakor-1.51184

måndag 5 december 2011

Makaronilåda med kassler

Ibland är det svårt att få tiden att räcka till. Då är denna rätt enkel och snabblagad, kanske inte världens nyttigast men det är ju inte köpta helfabrikat heller.

Så här gör jag till 4 pers:
makaroner
kassler
purjolök
lagrad ost
mjölk
en klick smör
salt och peppar

Sätt på ugnen på 225 gr
Koka makaroner till fyra personer. När dem är klara häller du dem i en smord eldfast form. Strimla och fräs ca 400 g kasselr, häll dem sedan över makaronerna. Strimla purjolök och strö över kasslern.
Gör sedan en ostsås. Smält ca 50 g smör och vispa i ca 50 g mjöl, späd med ca 4 dl mjölk och lägg i 1 dl riven lagrad ost. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha såsen tunnare så späd med mer mjölk.
Häll såsen över den makaronilåda. Strö över riven ost och gratinera 15 min eller tills gratängen börjat att få lite färg. Servera med en god sallad.

Lina

I lördags kväll var vi Lina och Stefan. Det är alltid lika mysigt att träffa dem! Och vi ska inte tala om maten, supergod tre rätters middag.

Lina har tänkt på min blogg och har faktiskt skrivit ner recepten och även fotat. Bilder och recept kommer så småningom. Så här såg menyn ut:

Fördrink: Cosmopolitan
Förrätt: Gratinerad hummer med en liten sallad till detta drack vi en god Riesling
Huvudrätt: Ört och parmafylld fläskfilé med en getostrisotto till detta drack vi Selvarossa
Dessert:Chokladbavaroise med hemgjord fikonglass

Det var otroligt gott! Behöver jag säga att vi var mätta efter detta?

Tusen tack fina Lina och Stefan

söndag 4 december 2011

Vecka 49

Som ni kanske redas har sett så finns kommande veckas matsedel upplagd.
Receptet på min makaronilåda kommer imorgon.
När det gäller veckans fiskmiddag så ligger länken till receptet också här på bloggen.
Receptet på fredagens kycklingrätt kommer på fredag.

Ha en härlig vecka, hur det ska gå i detta dystra väder :(

Honye rye

Det allra första surdegsbrödet jag bakade var just Honye rye.
Ideén till att just leta fram det receptet var för att jag och syrran köpte ett bröd på bageriet Steinbrenner & Nyberg (i saluhallen) som

Ingredienser till 2 limpor:
300 g vatten
2 msk fast honung
35 g surdeg av råg
180 g vetemjöl special
180 g rågsikt
50 g grovt rågmjöl
15 g jäst
2 tsk salt

Gör så här:Häll samtliga ingredienser i matberedare och kör på låg hastighet i 2 min. Höj sedan till över medelhastighet och kör ca 10 min till.
Låt sedan degen vila 90 min under bakduk. Dela degen i två delar och runddriv den med händerna. Låt degen vila i 10 min.
Vik och rulla ut två avlånga limpor. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och skär ett snitt på längden,
Låt bröden jäsa i 60 - 90 min, tills dem är dubbelt så stora.

sätt in ignen i 250 g varm ugn, duscha dem lite med vatten. Sänk värmen efter 10 min och grädda ytterligare 25 - 30 min. Total baktid ca 40 min.

lördag 3 december 2011

Pappas köttkorv

Sedan pappa dog för drygt 2 år sedan har jag inte ätit någon köttkorv. Kräsen som jag är har jag insett att vill jag ha köttkorv så måste jag laga den själv. Detta var något som mamma och pappa gjorde i december varje år. Så fick jag och Anita några korvar var. När den var slut så fick vi vänta och längta efter att mamma och pappa skulle göra en ny laddning.

Pappa hann lära oss göra korven. Några riktiga recept fanns inte utan allt är återskapat ur hans minne. Av den här satsen blir det cirka 15 köttkorvar.

Dessa ingredienser behöver du:
2 kg nötfärs
1 kg fläskfärs
0,5 kg späck
potatismjöl
3 gula lökar
2 - 3 stora kokta potatisar
5 m fjälster av nöt
salt och peppar

Montera köttkvarnen på hushållsassistenten. Mal alla ingredienser varvat med varann.

Montera blandaren på assistenten. Lägg i smeten, tillsätt ca 1,5 msk vitpeppar, salt och kryddpeppar. Lös upp 2 dl potatismjöl med ca 2 dl vatten, blanda därefter ned detta i smeten. Späd med ytterligare 2 - 4 dl vatten tills det blir en lagom konsistens.

Lägg fjälsterna i kallt vatten. Fyll sedan ca 1 dl vatten i fjälstret och pressa det igenom hela tarmen.

Montera kvarnen utan skivan men med pipen som är avsedd för korvstoppning. Trä sedan på hela fjälstret på pipen och börja att stoppa korven. Knyt den sedan i lagom stora korvar. Nu är korven klar och kan förvaras i frysen tills du vill äta den. När du ska tillaga den gör du såhär:

Lägg den upptinade korven i en rymlig kastrull. täck med vatten. Lägg i ca 3 - 4 kryddpepparkorn, lagerblad, en lök skuren i klyftor och salt. Sjud i ca 25 min. Obs. korven får inte koka för då spricker den.

fredag 2 december 2011

Fredagskaka

På mitt jobb har vi fredags-kaka, veckans fika höjdpunkt. Idag var den ovanligt bra!
Det var min arbetskamrat Gerd som bakat. Kakan kallas för Sverige kaka. Har ni inte receptet innan så får ni den här.
Gott och enkelt att baka!

Ingredienser
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 ägg
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
4 msk vaniljsocker
125 gr smör
1 dl mjölk

Gör så här:
Smörj och ströa en rund sockerkaksform (ca 11/2 - 2 liter).
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och häll det i ägg/sockerblandningen. Häll i det kokande vattnet och rör om.
Grädda genast i ca 45 min i 175 grader.

Låt svalna. Dela kakan i två delar.

Fyllning: Lägg vaniljsocker, smör och mjölk i en kastrull. Koka tills det tjocknar (ca 2 min.)
Bred på fyllningen på den avsvalnade kakan. Lägg på överdelen och pudra lite florsocker uppepå.

Det finns många olika recept på denna kakan - detta brukar jag använda.

torsdag 1 december 2011

Revbenspjäll á la German

Detta recept har Leif fått av en före detta filippinsk kollega. Du ska använda dig av färska tjockskurna revben INTE rimmade.
För att få tag i dessa inför julen bör du köpa dem i början av december. För närmare jul finns det bara rimmade rev att köpa.
Reven kokas i en marinad men ser när dem är klara inte ut som kokta rev utan som grillade.

Receptet här är marinad till 1 kg kött:

90 g kinesisk mushrooms soya
25 g rödvinsvinäger
2 st lagerblad
1 st vitlöksklyfta
svartpeppar
0,5 dl vatten

Skär köttet i mindre bitar och skär bort synligt fett.
Blanda ihop marinaden och lägg i reven. Blanda runt väl och låt detta stå och dra i en halvtimma
Låt reven ligga kvar i marinaden och koka dem i ca 1 timma eller tills de är så mört att benen lossnar.

Den som vill ha lite hetare rev kryddar lite extra.

1 dec

...gud vad tiden rusar iväg, nästan bara tre veckor kvar till jul!
Imorgon är det disco för klass 0-2 först och senare för klass 3-5 och vi är klassföräldrar! Det blir korv och bröd, godis, läsk, tomteskum och naturligtvis dansstop!

Så vi får vara utan fredagsmys och idol :(

Kvällen kommer att tillbringas med att poppa micropopcorn.....vi ska nog poppa en 90 paket - risk för att micron blir överhettad!

Ha en härlig torsdag!