onsdag 30 november 2011

Glögg test

I Allt om mat finns årets stora glöggtest. Det är ett s k blindtest med två smakpaner.

Här kan ni få lite vägledning om ni inte vet vilken sort ni ska köpa. Bäst i test blev Blossas vinglögg Altia som är 10% och kostar 62 kr.

Bifogar här en länk så att ni kan läsa hela testet:

http://www.alltommat.se/Jul/Basta-och-samsta-gloggen-1.51176

Ljust med lite råg

...så heter ett bröd som jag tagit ifrån bloggen Pain de Martin. Blogginnehavaren Martin Johansson har blivit brödboksförfattare och har nu slutat att blogga. Bloggen finns fortfarande kvar om det är någon som vill läsa Det var denna blogg som fick mig att börja baka bröd på surdeg. Det recept som kommer här är också från ovanstående blogg.

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
100 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Blanda ihop med en träslev i en rymlig bunke, täck med plast och ställ i varmt rum över natten. Hos oss är vår klädkammare varmast så där brukar jag låta min deg stå. Degen ska vara ganska fast i konsistensen.

Dag 2, morgon
Degen från gårdagen
600 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special
30 g havssalt

Kör allt utom saltet 4 min på låg hastighet, öka sedan hastigheten och kör ytterligare 4 min. Låt degen vila 5 min, häll sedan i saltet och kör på ännu lite högre hastighet i 2 min,

Häll över degen i en väloljad plastlåda. Lägg på locket och låt degen jäsa ca 3 tim plus eller minus någon timma. Under första timman ska du vika ihop degen 2 - 3 ggr.
Om jag jobbar så låter jag degen jäsa en tim i rumstemperatur (under tiden jag viker den). Därefter ställer jag in degbunken i kylskåpet och låter den jäsa där i 8 tim.

När degen har jäst klart (till dubbel storlek)så vänder du upp den på ett rejält mjölat bord och strör på rejält med mjöl. Dela degen på längden och lyft försiktigt över den på en bakplåtpappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare 1 tim. Under tiden sätter du på ugnen på 275 gr.

Sedan in i ugnen på nedersta falsen. Efter ca 10 min sänks temperaturen till 200 gr. Grädda i ytterligare 20 - 30 min. I slutet av gräddningen kan du öppna ugnsluckan och vädra ut lite ånga.
När brödet har stått inne 35 - 40 min stänger jag av ugnen och öppnar ugnsluckan och låter brödet stå ytterligare 5 min. Ta därefter ut brödet och låt det svalna på galler.
Vill du kontrollera om brödet är klart kan du mäta hur många grader brödet är. Det ska var 98 grader när det är klart.

Tips. Om du vill att brödet ska få en fin lite knaprig skorpa kan du ställa in en form med is i ugnen.

Lycka till!

tisdag 29 november 2011

Berns - ett bröd på vetesurdeg

När jag gick surdegskursen på Kustbageriet så var just brödet Berns en av de fyra olika brödsortena som vi bakade.
För att baka detta bröd så behöver du vetesurdegsgrund.
Det finns ett recept på vetesurdeg här på bloggen, använd dig av det eller något annat. Här kommer brödreceptet

Berns
500 g vatten
250 g vetesurdeg
15 g jäst
600 g vetemjöl special
175 g halländskt stenmalet durumvete
15 g flytande honung

Häll i alla ingredienser och kör i degblandare 2 min på låg hastighet så att allt blandas. Öka därefter till hög hastighet och kör i ca 8 min.
Tillsätt sedan 25 g havssalt och kör ytterligare 6 min på hög hastighet.
Låt degen vila i 1,5 tim.

Väg degen i tre lika stora delar, runddriv och slå upp som limpa. Jäs i korg pudrad med durumvete. Verket ska vara uppåt. Du kan också låta bröden jäsa på plåt.

Jäser du i korg så låt dem jäsa upp till kanten av korgen. Vänd och snitta fem långa snitt och baka av i 250 g i nedre delen av ugnen.
För att få ånga kan du ställa in en form med isbitar i.

Matning av surdeg

Dagen före du ska baka ditt surdegsbröd tar du fram din surdeg ur kylen och blandar rätt mängd. T ex behöver du 500 gr surdeg, blandar du 250 gr vatten och 250 g vetemjöl tillsammans med den befintliga degen.
Konsistensen skall likna en våffelsmet. Låt surdegen stå i rumstemperatur över natten. Tänk på att ta en tillräckligt stor bunke då surdegen ökar sin volym flera ggr.

På detta sätt får du alltid en del surdeg över som du kan spara till nästa surdegsbak

måndag 28 november 2011

Surdeg på vete

Lite längre fram i denna veckan har jag tänkt att baka bröd på surdeg av vete. Här får du nu ett recept på en vetesurdegsgrund som är enkel att lyckas med. Så här gör du:

Dag 1, morgon
40 g ljummet vatten
30 g ekologisk naturell yougurt
250 g vetemjöl

Rör ihop allt till en jämn smet. Täck bunken med plastfilm och låt den stå på en varm plats.

Dag 3, morgon
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl

Skaka eller för smeten varje morgon och kväll. På kvällen dag 3 är surdegen klar att användas. Surdegen ska se ut som en tjockare våffelsmet

Om du inte använder din surdeg på 7 - 10 dagar så blanda i lika delar vetemjöl som ljummet vatten, typ 50 g ljummet vatten och 50 g vetemjöl. Då håller sig surdegen ett tag till. När du har "matat" din surdeg så låt den stå framme i 10 - 12 tim så att jäsningen kommer igång.

söndag 27 november 2011

Vecka 48

Nu ligger nästa veckas middagsförslag ute.Själv saknar jag inspiration, jag hatar verkligen detta väder, regn, storm, mörker........inget kul. Var är solen!

Helstekt kotlettrad

Nu är vi mätta och belåtna igen!
Vi började med en toast med hamburgerkött. Därefter åt vi helstekt kotlettrad med alla godag tillbehör som champinjoner, helstekt smålök, brysselkål, kokta morötter och till sist kålrotspudding.

Nu är frågan om man ska vila medan man smäter maten eller ska man ge sig ut och trotsa Berit

lördag 26 november 2011

Mmmmmm så mätt och trött man blev nu då!

Fina syster är här och hälsar på! Vi startade kvällen med glögg-mys på altanen, extra mysigt att sitta inne i värmen och höra vinden vina och regnet smattra!

Vi smakade på årets glögg, den var jättegod! Sedan käkade vi lite färska dadlar med getost och så lite små mumsbitar av honungstekt kavring och ädelost Till huvudrätt åt vi kreolsk fläskfilé gryta.

Nu blir det lite slappa i soffan och titta på Så mycket bättre.

Ha en härlig kväll!

Lilla jul

Min mamma var född och uppväxt i Finland. Där firar man enligt traditionen "lilla jul" på 1:a advent.

Denna tradition levde vidare genom min mormor och när hon gick bort tog mamma över traditionen. Så det är väl på sin plats att jag för detta "arv" vidare.

Mormor bjöd oftast på fläskstek med finsk kålrotspudding till. Vi hade även sås och potatis men det som var speciellt var just kålrotspuddingen.

När mamma tog över traditionen så blev det ett mindre julbord med lite olika sorters sill, garnerade ägghalvor, omelett, janssons frestelse, köttbullar och så prinskorv.

Nu har jag bestämt mig för att ta min mormors tradition och ha fläskstek med kålrotspudding. Bilder kommer under morgondagen.
Tyvärr jobbar Lina imorgon men kära syster kommer så lite "släktmiddag" blir det.

fredag 25 november 2011

Färska räkor!

Ikväll blir det smarriga färska räkor från Läjets fisk. Det är verkligen nu som räkorna är som godast!
Till våra räkor äter vi lite gott bröd, ägg, avokado och aioli.

Till våra räkor dricker vi ett gott vitt vin som heter Castillo de Molina, Sauvignon Blanc. Det är ett chilienskt vin, smaken är torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av nässlor, passionsfrukt, krusbär, kiwi och citron. (beskrivningen är tagen från Systembolagets hemsida)

Förrätts - snitt

Till helgen har jag tänkt att göra denna lilla smörgås, eller snitt, eller kanapé, eller vad du vill kalla den.

Snitt med rökt kött och syltade kumquats
10 små snittar

100 g rökt hamburgerkött eller oxinnanlår
1 knippe gräslök
100 g philadelfia ost
pepparrotsvisp
salt och nymald svarpeppar
5 skivor kavring eller lingongrova

Gör så här:
Finhacka hamburgerköttet, finhacka även gräslöken. Blanda hamburgerkött, gräslök, philadelfiaost och pepparrotsvisp efter smak, kanske en msk. Krydda försiktigt med salt och nymald svartpeppar.

Ta ut små rundlar med hjälp av ett glas eller annat mått, ca 4-5 cm i diameter. Finast blir det om du har en stansring. Lägg sedan på hamburgerröra, packa den hårt och jämna till röran så den har samma form som brödet.
Lägg på några skivor syltat kumquats och garnera med gräslök.

torsdag 24 november 2011

Fakta kumquats

För att bekanta mig mer med frukten kumquats googlade jag och fann följande information på Livsmedelverkets hemsida:

Kumquat är en citrusfrukt. Översatt från ursprungslandet Kina betyder kumquat guldapelsin. Kumquat kan växa som en buske eller ett litet träd. Frukterna är stora som valnötter och kan vara ovala eller runda. Den har ett tunt, orangefärgat skal och ett syrligt fruktkött som är uppdelat i klyftor. Kumquat korsas lätt med andra citrusarter.
Kumquat kommer ursprungligen från Kina där den fortfarande växer vild. Frukten har sedan lång tid odlats i Östasien och odlas numera även i Europa, USA, Sydamerika och Israel.
Användning: Hela frukten kan ätas naturell, med skal. Skurna i skivor passar kumquats bra som dekoration på desserter och kakor eller i fruktsallad. Skivorna kan även frysas och användas som isbitar. Kumquats kan även kokas in hela i sockerlag eller syltas och användas som kryddigt tillbehör till kött. Precis vad vi ska ha sylten till, receptet kommer imorgon.

Syltade kumquats

Kumquats har jag aldrig ätit men det ska vara väldigt gott med syltade kumquats Den här sylten behöver du om du vill laga en av mina förrätter till helgen....recept kommer imorgon.
Här är ett recept på sylten:

10 kumquats
1 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl strösocker
2 tsk balsamvinäger

Skär bort ändarna på kumquatsen. Skär frukten i tunna skivor och pilla bort känorna. Lägg sedan skivorna i en kastrull tillsammans med apelsinjuicen, socker och vinäger. Låt det småputtra tills det mesta av vätskan har kokat in, ca 10 min. Konsistensen ska vara lite seg. Låt detta kallna

Sylten förvaras i kylskåp tills dess att du ska använda den.

Om du gör dessa kumquatsen för att garnera din chokladpavlova så ska du utesluta balsamvinägern-

onsdag 23 november 2011

Ugnspannkaka

Idag skulle jag för 2:a gången i mitt liv göra ugnspannkaka och det blev verkligen "pannkaka".
Vet inte vad jag gjorde för fel men det blev en degig äcklig gega.....hela familjen tuggade i sig (tugga var väl synd att säga) man måste ha mycket sirap på säger min fina Alma.

Som tur är fick vi lite kladdkaka (som Alma bakat) till kvällskaffet - tur nu behöver man inte lägga sig med tom mage!!!

Onsdag

...ska ni äta fisk idag så står Läjets fisk på torget i Varberg fram till ca kl 13:00. Vi har varit lite slappa och köpt hem fryst torskrygg denna veckan.
På lunchen idag diskuterades mat och bl a en fiskrätt som skulle vara så god. Det är min kollega Elisabeth som hade receptet men hon sa ungefär vad det var i receptet.

Så idag gjorde jag något med liknand ingredienser. Så här gjorde jag:

Sätt på ugnen på 200 gr. Smörj en eldfast form. Lägg i fisken, (jag gjorde på 4 bitar torskrygg). Salta och peppra fisken.
Sedan blandade jag en burk lättcreme fraiche med 200 g Kavlis räkost och mycket klippt dill.
Häll blandningen över fisken och sätt in i ugnen ca 15 min. Då tog jag ut formen och hällde i räkor i lag och la över lite ost. Sedan in i ugnen 5 - 10 min igen.

Till detta hade vi potatismos och grön sparris.

Väldigt gott blev det men inte så nyttigt :(

tisdag 22 november 2011

Ädelostcheesecake med pepparkaksbotten

I helgen var det första gången jag åt pepparkakor med ädelost och det var verkligen gott!
Det måste ju gå utmärkt att göra en cheesecake tänkte jag och googlade mig fram till ett recept men jag är lite klen när det gäller ädelosten så att jag kommer att ädra receptet en del. Min varinat är då:

175 g pepparkakor
75 g smör
300 g ädelost
100 g creme fraiche
100 g naturell philadelfia ost
2 gelantinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält smöret, mixa pepparkakor i matberedare och blanda. Fördela "degen" i en bakpappersklädd form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Mixa ädelosten, philadelifian och crème fraichen. Krama vattnet ur gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner gelatinet i ostmixen och fördela på pepparkaksbotten.
Ställ i kylen i minst 2 timmar för att stelna.

Vid servering kan du pudra på lite kanel och ev strö över lite pumpafrön. OBS Jag har ännu inte provlagat detta så ev blir det någon ändring på receptet

måndag 21 november 2011

Kålrotspudding

Kålrotspudding eller kålrotslåda är en finsk maträtt som man äter som tillbehör till kotletter eller fläskstek. Jag tror också att kålrotslådan har en speciell plats på de finska julbordet.

Receptet kommer från min mamma som i sin tur fått det från sin mamma.
Jag lagar puddingarna idag för att förbereda till middagen på 1:a advent.
Det här behöver du:

Kålrotspudding
2,5 kg kålrötter
3ägg
1,5 dl grädde
0,5 - 1 dl ljus sirap
skorpmjöl
salt och peppar
aluminiumformar

Skala och skär kålrötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i ca 1 timma. Häll av vattnet och passera kålrötterna.
Blanda i 2 stora skedar skorpmjöl, häll sedan i sirap efter behag. Någon dl tror jag, det ska smaka lite sött. Blanda därefter i 3 ägg och 1,5 dl grädde. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Häll denna röran i smorda aluminiumformar, strö över skorpmjöl och hyvla på en skiva smör. Nu ska kålrotspuddingen "mogna" i ugnen

Grädda 2 tim i 150 grader.

Av detta receptet blir det flera formar. Frys dem och använd som grönsak till olika fläskkötts middagar.

Årets första glögg

...blev vi bjudna på igår kväll.
Det var Anna och Fredde som undrade om vi ville komma över på lite glögg. Jag tror att det var "vanlig" saftglögg som var spetsad med alkohol, väldigt gott. Vi fick nybakade lussekatter och pepparkakor med ädelost.
Det var premiär för min del - det där med ädelost på pepparkakorna men det var väldans smarrigt!

Nu blir det till att jobba hela långa dagen och ikväll blir det lättlagat - spagetti och köttfärsås.

Ha en bra måndag allihopa!

söndag 20 november 2011

Glögg

En vecka kvar till 1:a advent och snart är det dax att smaka på årets glögg, det ska bli gott. Konstigt att det alltid är lika gott de första gångerna man dricker den. Efter ett tag tröttnar ivarjefall jag.

Vi brukar alltid testa Blossas årgångsglögg. 2011 års starkvinsglögg Arabica beskrivs så här på deras hemsida:

13N54’20.11”89W43’33” Mellanamerika. Högsommar. Temperatur: 32°C. Luftfuktighet: 87%. Vidsträckta plantager vilar i skuggan på kaffeodlingen Finca Las Delicias, El Salvador. Arabicaträd sträcker sig mot solen. Samtidigt i Sydeuropa: Eftermiddag. Lätt bris. Solmogna druvor slumrar i tunga klasar på vinodlingarnas sluttningar. Tre sorter väljs omsorgsfullt ut för att förädlas och färdas långt bort. Sverige. Temperatur: -10°C. Rimfrost. I den nordliga midvintern sker det omtumlande mötet; två vita viner bryter av mot den rundade Arabicasmaken, medan det tredje förstärker kaffets karaktär. En ny upptäckt. En förening av mörkrostad elegans och Blossa starkvinsglögg.

Vad jag har kommit fram till genom att googla är att första årsglöggen kom 2003 smaken var då Pomerans. Det är lika spännande varje år att se årets smak!

Så här har det sett ut genom åren:

2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron & armangac
2006 Lingon & enbär
2007 Havtorn & kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran
2011 Arabica

Vecka 47

Nu ligger matsedeln för veckan ute

lördag 19 november 2011

Fylld parmalindad kycklingfilé med hasselbackspotatis

Idag har varit en grå och trist dag. Mitt humör har varit lågt......känns lite bättre nu. är jag är i den sinnesstämningen så lockar ingenting! Var i stan och på Kvantum för att handla. Vad sjuttan köper man när inget lockar, ok tänkte det får väl bli kycklingfilé igen.

På väg hem från stan körde jag inom Sushi Minami och köpte 8 olika sushi till förrätt, familjen ska ta mig tusan lära sig att äta detta!

Ivarjefall så har kreativiteten flödat i köket. Det verkar blir väldigt gott dessutom.
Vill du testa att laga mitt egna recept så behöver du det här till 4 pers:

4 kycklingfileér
4 färska champinjoner
1 schalottenlök
färsk persilja
5 - 10 skivor kallrökt skinka
smör till stekning
2 dl grädde
1 dl creme fraich
kalvfond
dijonsenap

Gör så här:
Putsa kycklingfiléerna, salta och peppra dem. Bryn köttet och låt de eftersteka 5 min.
Under tiden gör du fyllningen. Skala och finhacka löken, finhacka champinjonerna, hacka en halv kruka persilja och skär 2 skivor av skinkan i små tärningar. Låt detta fräsa i lite smör i en kastrull, det ska bli lite brynt. Låt denna röran svalna, blanda sedan i 2 msk creme fraiche och 2 tsk dijonsenap.

Skär sedan en ficka i varje filé, stoppa i en rejäl klick av fyllning. Vira runt en stor eller två mindre skivor skinka om varje filé. Lägg dem sedan med skink skarven nedåt i en smord form.

För att göra såsen häller du i 2 dl vatten i stekpannan, häll i en msk kalvfond, grädden, 1 msk dijonsenap och resterande creme fraiche.

När det är 15 min kvar av stektiden för potatisen ställer du in formen med kycklingen. Låt steka i ca 10 min. Så att fileérna är genomstekta och skinkan lite knaprig. Sista 5 minuterna häller jag över såsen och låter allt bli varmt.

MUMS!!!

Dadlar

Som ni märkt så skriver jag om sådans som jag är nyfiken på och det är bland annat ofta råvaror. Var saker kommer ifrån, hur de behandlas, näringsvärde etc.

När jag nu skrivit lite tilltugg om dadlar så tycker jag att det passar med lite fakta om dadlar.

Dadelpalmen trivs i ett torrt, subtropiskt klimat. Palmerna kan bli upp till 20 m höga. Blommor och frukter utvecklas högst upp i bladkronan, på långa ax som vid skörd kan väga 25 kg. Dadelpalmen kan bära frukt året runt. Frukterna är som regel ljusbruna eller svarta. Frukten är avlång och brukar vara cirka 4 cm lång, med blankt sprött skal. Fruktköttet är gulbrunt, det ”smälter” i munnen och smaken är aromatisk och söt även om färska dadlar inte alls är lika söta som de torkade. Varje dadel innehåller en hård kärna.
Dadeln är rik på vitamin A, flera B-vitaminer, kalcium och järn. Innehållet av kalium och niacin är också hög. Energi- och sockerhalt i torkat fruktkött är mycket hög. Kärnan innehåller protein och dadelfröolja. Dadeln är egentligen ett bär.
Dadeln är en mycket gammal kulturväxt som länge odlats i ökenbältet i Afrika och Asien. Pressad dadel i form av dadelkakor har tjänat som viktig färdkost för karavantåg genom öknarna.
Det är lite oklart var dadeln ursprungligen kommer ifrån, känt är att den odlats i Indien i 8 000 år. Idag odlas dadlar främst i Nordafrikas och Mellanösterns ökenområden.

fredag 18 november 2011

Mera tilltugg....

....fyllda dadlar är också ett gott tilltugg som du kan göra i många olika varianter.
Jag brukar göra två olika varianter:

Variant 1:

Chevré fyllda dadlar. Så här gör du:

Köp goda helst kärnfria dadlar. En bit chevré ost delas i mindre bitar.
Skär ett snitt i dadeln, stoppa i en liten bit chevré och tilltugget är klart.
Enkelt eller hur!

Variant 2:

Färska dadlar och en paket bacon är de enda ingredienser du behöver. Dela baconskivorna tvärs över. Rulla in en dadel i varje bacon skiva, fäst med tandpetare. Stek dem sedan så att baconet blir lite knaprigt. Eller lägg dem i en eldfast form och stek dem 5 - 6 min i 200 gr varm ugn.
Sött och salt blir en god kombination!

torsdag 17 november 2011

Grova frallor med solrosfrön

Till dessa frallor använder du dig av rågsurdegen som finns under etiketten Bröd. Receptet ger ca 16 frallor. Det här behöver du:

450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
700 g vetemjöl special
75 g grovt rågmjöl
15 g sirap
20 g havssalt

Blanda ihop alla ingredierna utom saltet. Kör på låg hastighet i hushållsassistenten ca 2 min. Kör sedan degen på hög hastighet i ca 8 min. Tillsätt därefter saltet och kör ytterligare 3 min.

Låt degen vila i bunken 30 min.
Forma sedan en lång rulle och skär sedan den i 16 bitar. Vänd bullarna med snittsidan i solrosfrön.
Lägg sedan bullarna på en plåt och låt dem jäsa i 2 tim i rumstemperatur eller i kylen under natten.

Sätt på ugnen på 250 grader. Har bullarna jäst i kylen så ta fram dem samtidigt som du sätter på ugnen så dem blir rumstempererade, skulle dem inte kännas färdigjästa så låt dem stå framme ca 30 min innan du bakar dem.

Grädda sedan i ugnen 12 - 15 min. Låt frallorna svalna på galler.

Sultan russin och andra russin

Dessa små gulaktiga russin finns och köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Här är lite allmän fakta om russin:

Vanliga russin soltorkas och kommer från den gröna druvan Thompson Seedless.
Illgula russin är i regel Thompson Seedless där svavel tillsätts för att behålla färgen. De är mycket syrliga och passar i kakor, ris och salta rätter.
Sultanarussin var ursprungligen namnet på ett speciellt russin från Turkiet, men idag används ofta denna benämning på gula och ljusbruna russin.
Avlånga gröna russin, kishmish, är i regel från Iran. För att den gröna färgen ska bibehållas skördas de ofta omogna och torkas i mörka, svala lokaler. De är mindre söta och örtigare i smaken än vanliga russin och passar därför bra i salta rätter eller som snacks. Dessutom är de vackra och läckra i frukostyoghurten.

Visste ni att det fanns så många olika varianter?

onsdag 16 november 2011

Tilltugg till glöggen

Till helgen har jag tänkt att vi ska provsmaka på årets glögg.
Det finns många små goda tilltugg till glöggen och jag har tänkt dela med mig av mina favoriter.

Dagens recept har jag hittat på själv (nästan), ivarjefall hur jag tror att den gjordes.
Vi fick den som tilltugg förra året på Christmas Black & White på restaurang 57 grader Nord.

Det här behöver du:
kavring
kvibille gräddädelost
creme fraich
sultan russin (gula russin
flytande honung
lite smör

Några timmar innan du ska ha tilltugget kan du lägga sultanrussinen i lite flytande honung så att dem marineras i honungen.

Skär bort kanterna på brödet, bred på ett tunt lager honung. Stek brödskivorna tills ytan känns lite rostad. När bördet är klart tar du upp det och låter det svalna
Under tiden kan du mosa ädelosten och blanda den med creme fraiche, ca 2/3 ost och 1/3 creme fraiche.

Skär sedan brödet i tärningar, ca 1,5 x 1,5 cm stora. Spritsa eller klicka på osten och lägg till sist på ett sultan russin.

Supergott!

Mammas mjuka pepparkaka

I vår familj är barnen "periodare". Under flera veckor i streck vill man ha youghurt till frukost och så helt plötsligt så står det gammal youghurt i kylen.

Ni som känner mig vet att jag älskar att dona i köket, så också idag. Då var det lämpligt att ta vara på youghurten innan bäst före datum passerat.
Så då blir det Mammas mjuka pepparkaka. Så här gjorde hon den:

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1,5 dl gräddfil
1 tsk nejlika
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör

Alla ingredienserna läggs i en bunke och vispas några minuter med elvisp. Häll därefter smeten i en smord form.

Grädda 50 min i 175 gr

tisdag 15 november 2011

Ris

Idag ska vi ha Basmati ris till vår kyckling wok. Mina tankar gav sig iväg, är jasminris och basmati olika sorters ris eller är de behandlade på olika vis????

På Wikepedia kan du läsa en hel del om ris, här har jag sammanfattat en del:

Ris (Oryza sativa) en ett sädesslag i rissläktet, vars frukter, riskornen är stapelföda för hälften av jordens befolkning. Risplantan är en ettårig, 1 meter hög stråväxt med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa.
Ris har under mycket lång tid använts av människan. Det äldsta odlade ris man hittills hittat är daterat till 13 000 år f.Kr. och kommer från Sydkorea. Tidigare har man hittat odlat ris i Sydkina från 10 000-9 000 f.Kr.
Man delar upp riset i olika sorter beroende på dess form. De olika namnen man sedan ger riset beror oftast på hur man har behandlat det. Vitt ris är polerat; det vill säga att man förutom att ha skalat riset också har polerat bort silverhinnan. Detta får till följd att mycket av risets näringsämnen, proteiner och vitaminer försvinner. En teknik för att få vitt ris och samtidigt behålla risets nyttiga egenskaper är att ångtrycksskala riskornet, detta kallas parboiled. Denna process innebär att en del av silverhinnans näringsämnen, proteiner och vitaminer ångas in i kärnan och blir kvar i riskornet även efter att riset skalats och polerats.
Ris delas upp i olika kvalitéer beroende på hur hela riskornen är. En låg andel trasiga korn innebär att riset har hög kvalitet.

Litet rislexikon:
Råris är skalat ris som har silverhinnan kvar. Fullkornsris är en form av råris, som behandlats för att göra koktiden kortare. Det som skiljer fullkorns- och råris från vitt ris är att endast det yttersta av skalet runt riskornet tagits bort, vilket gör det mer fiberrikt. Det används som vanligt ris och klibbar inte.
Jasminris kommer från Thailand. Den aromatiska jasminsmaken finns naturligt i riset. Basmatiris är en liten långkornig rissort, berömd för sin nötliknande doft och utsökta smak. Namnet Basmati betyder "väldoftande" på hindi. Basmatiris har odlats traditionellt i Indien och Pakistan i över 8 000 år. Det kan bara skördas en gång om året och lagras sedan för att få rätt smak. Basmati odlas nu också i sydvästra USA, med namn som texmati och kasmati, men deras kvalitet når inte riktigt upp till originalet. Basmati finns i en brun och en vit variant, där den bruna är mer näringsrik.

Detta var dagens fakta

måndag 14 november 2011

Spannarpadopp

Idag blir det rimmat fläsk och löksås hos oss. Min pappa sa aldrig löksås utan alltid Spannarpadopp eller kanske Spannappadopp?!?! Vet faktiskt inte vad det heter egentligen.
Har försökt att googla för att hitta historien till detta men utan att lyckas. Är det någon av Er mina läsare som vet? Skriv då till mig!!

Har hittat en gammal kokbok på nätet: Iduns kokbok från 1911. Tyvärr så finns där varken löksås eller Spannarpadopp med.

Surdeg på råg

Tänkte ge er recept på rågsurdeg - denna surdeg behöver ni om ni vill baka mina frukostfrallor med solrosfrön. Det tar 4 dagar innan surdegen är klar. Så här gör du:

Dag 1 morgonen
Blanda 60 g fint rågmjöl med 120 g vatten i en burk, täck med lock.

Dag 1 kvällen
"Mata" surdegen med 60 g fint rågmjöl och 60 g vatten, blanda runt och täck med lock. Förvara burken i rumstemperatur.

Dag 2 morgonen
"Mata" surdegen med ytterligare 60 g fint rågmjöl och 60 g vatte, blanda runt och täck med lock.
Om din surdeg har kommit igång så att det bubblar i den kan du nu förvara den i kylen. Har den inte kommit igång så tillsätt 1 tsk naturell yoghurt och låt den stå kvar i rumstemperatur.

Dag 3 morgonen
Mata surdegen igen med 60 g fint rågmjöl och 60 g vatten, rör om och täck med lock, ställ in i kylen.

Dag 4
Nu ska surdegen vara klar att användas. När du tagit av surdegen eller om du inte använder den så förvarar du den i kylen och matar den någon gång per vecka.

När surdegen är klar och har rätt konsistens ska den se ut som en tjock våffelsmet, så är den för tunn så lägg i lite mer mjöl eller tvärtom.

Lycka till

söndag 13 november 2011

Vecka 46

Ny vecka kräver ny planering. Hos oss på Sjöborrevägen är veckomatsedeln klar. Den ligger utlagd om någon vill ha tips på vardagsmat.

Ha en härlig vecka!

Fars dag

Godmiddag, idag är det Fars dag och vi har firat honom med ett paket bestående av två fina T-shirts.

Det har även hunnits med att sättas två degar. Deg nummer ett är utbakad och jäser nu två timmar innan gräddning. Det är frallor på bl a rågsurdeg. Deg nummer två jäser i bunken 1,5 tim sedan ska den vikas, rundslås och läggas i korgar för ytterligare jäsning
Det brödet heter Berns och receptet kommer från brödkursen.
Tänkte återkomma med recepten lite senare i veckan.

Middag till far idag blir grillspett och en potatisgratäng. Så här gör jag min gratäng:
1 kg potatis
2 morötter
1 stor purjolök
3 vitlöksklyftor
2 - 3 dl grädde
smör
salt och peppar,

Sätt på ugnen på 225 gr. Skölj och skiva purjolöken och stek den i lite smör så att den mjuknar.
Smörj en eldfast form. Skala och skiva potatis och morötterna, skala även vitlöken.
Lägg hälften av potatisskivor i botten av formen, salta och peppra. Pressa över vitlöken, lägg på morötter och purjolöken. Täck med resterande potatis skivor och lite mera salt och peppar
klicka sedan på lite smörklickar och täck formen med folie. Ställ in i ugnen. Ta av folien efter 45 min och häll på grädden. Låt stå ytterligare 15 min eller tills potatisen är mjuka.

På våra grillspett har vi fläskfile skivor som jag penslat med grillolja, vi har små hela svampar, smålökar, paprika och baconlindade korvbitar. Dessa spett grillar vi inomhus i ugnen idag. Vill du hellre grilla utomhus så går det bra.

lördag 12 november 2011

Mandelmassa

Det finns en mängd olika färdigtillverkade mandelmassor i handeln. Inte speciellt goda. Det som vi ofta tycker gör en semla extra god är just mandelmassan.

På Kustbageriet köper man sin mandelmassa ifrån en leverantör: Valdengårdens Äkta Mandelmassa & Marsipan. Deras mandelmassa är gjord av äkta spansk mandel! Titta gärna in på deras hemsida: www.valden.se/om-familjen-valden/

Mandelmassa är mald mandel ihoprört med florsocker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med frön från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Då kan bittermandelolja vara tillsatt för att upprätthålla en mandelsmak. Resultatet av denna utspädning är vanligen att massan inte är lika fast i konsistensen som originalet. Fram till 2003 var det krav på att en produkt som kallas "mandelmassa" måste innehålla minst 50 % mandel. Numera finns det inte längre någon tvingande regel för mängden mandel vilket gör att vissa tillverkare väljer att ha mer socker i massan. Därför får man som konsument se till att läsa innehållsdeklarationen för att försäkra sig om att få "äkta" mandelmassa. Mandelmassa är inte detsamma som marsipan. Hämtat på Wikepedia

fredag 11 november 2011

Champinjofyllda Rödtungsrullader med konjakssås

Idag har jag varit hos bästa fiskhandlaren på Läjets fisk (Mats)och köpt helt ny fileéad sjötunga! Det går inte att klaga på den råvaran.

Receptet är taget ur en kokbok som heter Stora Fisk skolan och är utgiven av Allt om Mat. Kock är Görn Helleblad.

Den här supergoda rätten heter Champinjonfyllda rötungsrullader med konjaksås. Idag blev extra lyx när vi gjorde receptet på äkta sjötungsfileér. Det här behöver du till 4 pers:

Ca 7 hg filé av röd, berg- eller sjötunga
0,5 tsk salt
3 dl fiskbuljong
5 msk konjak
5 - 6 dl grädde
1 ask kryddkrasse
salt och peppar
2 stänk tabasco.

Till fyllningen:
1 burk champinjonkräm 180 g
3 msk finhackad scharlottenlök
1 msk konjak
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Smörj en låg form eller en traktörpanna med lite smör. Koka upp fiskbuljongen. Lägg ut fileérna på arbetsbänken och salta lätt.
Blanda champinjonkrämen med den finhackade löken, kryddorna och konjaken. Bred ut fyllningen jämt fördelat på fileérna. Rulla ihop dem och lägg dem i den smörade formen eller traktörpannan med skarven nedåt.

Häll på buljongen och 5 msk konjak och låt fisken sjuda i 10 - 15 min. Enklast är att tillaga dem i ugnen. Ta upp fiskfileérna.Lägg dem på ett fat och täck med folie så att dem inte kallnar. Låt fiskbuljongen koka ihop tills det återstår ca 1 dl. Häll i grädden, smaka av med kryddor och tabasco.

Häll såsen över fisken och låt allt bli riktigt varmt!

Denna rätt är absolut godast med kokt ris hur tokigt det än låter.

Nu är vi mätta och trötta efter all mat och vin - och rörande överens om att detta är bland det godaste vi vet!!! So long!

Saffran

Världens dyraste krydda!!! Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Nu förstår man varför priset är så högt!

Saffran består av mer än 150 doft- och aromämnen. Saffran har odlats i mer än 3 000 år men redan för 4 000 år sedan använde man den för att bota mer än 90 olika sjukdomar. I Europa blev saffran vanligare under medeltiden, och användes som färgmedel och krydda. Det tidigaste belägget för saffran i svensk (kosthållning är från 1328. I början på 1900-talet användes saffran mycket mindre i Sverige än tidigare i medicinen men ingick ändå i tre blandningar för medicinskt ändamål: aloedroppar med saffran, Roséns bröstdroppar och opiumvin. Drogen ansågs ha upplivande verkan.

Varje år produceras omkring 3 000 ton saffran och Ian står för den största produktionen följd av Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien.

Saffran skördas i slutet av september och början av oktober. Märkena klipps och torkas försiktigt. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna. I lågprissaffran ingår hela pistillen och inte bara dess märke och blir därmed av sekunda kvalitet.

Faktan jag presenterar är hämtad på Wikepedia

För att återgå till Kustbageriet så kan jag informera om att dem bakar sina lussebröd på äkta saffran. De köper in torkade stift/ståndarsträngar och lägger dem i en blandning bl a konjak. Vi fick lukta och smaka, det var fantastiskt gott!

När jag surfade runt hittade jag denna länk - verkar lite intressant. Kanske gör jag en beställning....

Bifogar länken till er borgebykryddgard.jetshop.se/saffran--vanilj-c-132-7.aspx

Räkcheesecake

Om ni ska ha gäster eller buffé vill jag tipsa er om en god cheesecake!

200 g kavring
75 g smör
3 - 4 hg skalade räkor
1 rödlök
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
200 g philadelfia ost
1 knippe dill
1 bunt gräslök
4 gelantinblad
skalet av en halv riven citron
salt och peppar

Gör så här: Kör brödet i en mixer. Smält smöret och blanda det med de mixade brödet. Tryck ut detta i botten på en form med avtagbar botten (24 cm diameter)

Skala och grovhacka räkorna, spara några till garnering. Skala löken, finhacka sedan löken, gräslöken och dillen. Tvätta och riv citronen.

Blanda sedan ihop creme fraice, gräddfil och philadelfia osten.

Lägg gelantinbladen i kallt vatten 5 min. Krama sedan ur dem och låt dem smälta i en kastrull på svag värme. Droppa försiktigt i de smälta gelantinet i gräddfilsblandningen. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna, smaka av med salt och peppar.

Häll sedan denna blandningen i formen över brödet och låt stå kallt i minst 3 timmar.

Vill du variera denna cheesecake så kan du byta ut räkorna mot 200 g god matjessill. Då kan du ta med lite sillspad i gräddfilsblandningen. Smaklig spis!

torsdag 10 november 2011

Pepparkaksbak, saffran och mandelmassa


bilden är hämtad på Nordic Sugars hemsida

För en dryg vecka sedan var jag på bakkurs på Kustbageriet. Några av oss som var där hade många frågor till Niklas.......

Säljer ni pepparkaksdeg?
Har ni mycket kryddor i era pepparkakor?
Vad är det för sirap?
Var köper man den?
Vad är det för saffran i lussekatterna?
Blanda ni saffran med konjak?
Hur långt räcker den hinken?
Gör ni mandelmassan till era semlor själva?
Var köper ni den ni använder?

Frågorna haglade fram och Niklas svarde tålmodigt.

Och nu tänker jag berätta lite för er om hans svar och vad jag kommit fram till genom att googla. Dagens inlägg kommer främst att handla om pepparkakorna.

I Kustbageriets pepparkakor är det mycket kryddor och svart sirap, riktigt smör och riktig grädde.

Svart sirap var för oss alla en nyhet! Vi fick smaka på sirapen och den smakade lite av lakrits och vi fick veta att den inte finns att köpa i handeln för oss "vanliga" hemmabakare.
Det MÅSTE ju gå att hitta den och köpa den via nätet tänkte jag. Men tyvärr, har läst på många sidor men tyvärr.
Så här skriver man på Dansukkers hemsida: Svart sirap är en industri- och bageri produkt som säljs i hinkar och inte i konsumentförpackningar.
Så var det med de!

Imorgon tänker jag berätta lite om saffran, välkommen åter!

onsdag 9 november 2011

14 års kalas

Även om man är 14 år så är det kul att bli uppvaktad. Jag har en nyklippt fin förväntansfull gosse här hemma.

Så trots att det bara är onsdag så kör vi en tre rätters middag.

Förrätt blir: Matjessill på potatissbädd, serverad med krämig äggröra, gräslök, kavringsströssel och brynt smör
Huvudrätt: Rotsakspytt, helstekt ryggbiff och fläskfilé med glaserad lök, trattkantarellsås och Bea till den som så önskar
Dessert blir: Crème brûlée, en kula vaniljglass, färska hallon och blåbär

Det låter väl helt ok?

20 000 besökare

Igår passerade jag 20 000 besökare på min blogg! Det är helt otroligt att jag haft så många besökare på 3 mån. I genomsnitt är det cirka 200 besökare per dag.

På Hitta recept ligger min blogg på plats 164 av drygt 650 bloggar. Hur de mäter vet jag inte men deras genomsnitt visar 714 besökare per vecka och den blogg som ligger som nummer ett har 67 100 besök per vecka......så jag har en bit kvar :))

Till er som brukar läsa min blogg så vill jag berätta att ni på ett enkelt sätt kan följa min blogg.
Allra längst ner till höger på bloggens startsida kan ni markera att ni vill följa bloggen. Det går även på ett enkelt sätt att prenumerera på inlägg.

Skriv gärna inlägg om ni önskar något särskilt recept eller annat råd!

tisdag 8 november 2011

Oxfilé

Tydligen ska man inte vara sugen på oxfilé en tisdag i Varberg. Gud vad irriterande....som sagt så ska vi fira sonen imorgon. Han vill ha oxfilé till middag men det gick inte.

Började med att åka till Årnäs, där var det stängt på tisdagar. Körde sedan till Hajen, där fanns brasiliansk oxfilé men jag köper bara svenskt kött! Ok tänkte jag, Coop är ett säkert kort - kommer dit efter kl 18.00 och då har styckmästaren gott hem.

Min tanke var att göra helstekt oxfilé och förbereda idag men jag fick tänka om. Nu blir det lite av varje, helstekt ryggbiff och ett par fläskfileér men det blir nog gott ändå.

Hur kan det vara tillåtet att importera kött ifrån andra sidan jordklotet! Miljön kan man ivarjefall inte tänka på.

Flyg från Brasilien till Sverige tar med direktflyg åtminstone 12 timmar. Avståndet är 10 240 km på undrar hur mycket flygbränsle det sträckan går åt på den sträckan?!?!?

Crème brûlée

....detta är Theos favorit dessert. Den ska förberedas idag för vi ska fira våtra 14 åring imorgon (en dag tidigt). Det finns ett hur många recept som helst. Mitt recept har jag tagit ifrån Ica:s hemsida. Oftast lagar jag efter Linas recept men idag ska jag prova detta. http://http://www.ica.se/Recept/creme-brlee-596472/

Fast jag ska låta min smet vila över natten, dels för att jag tror att desserten blir bättre men också för att det är skönt att ha förberett sig.

måndag 7 november 2011

Julskinkan

Som den matnörd jag är så prenumererar jag naturligtvis på Allt om Mat och idag fick jag numret JULSPECIAL. Här fanns massa goda grejor, allt ifrån tilltugg till glöggen till griljering av skinka.

Just det här med att griljera skinka är ju för mig till 100% senap och ströbröd som gäller.

Kanske är det lite tidigt att skriva om skinkan men jag tyckte det var lite intressant med alla olika tillagningssätt.

Kan undra hur många i Sveriges avlånga land som vågar sig på att testa alla moderna varianter som finns? Vem vill riskera att skinkan inte kommer att smaka som "vanligt"? Här kommer ett axplock av varianter, är det någon av er mina läsare som provat någon annorlunda griljering? Skriv då gärna till mig.

Senaps- och clementin- griljerad skinka
Griljering med aprikoser
Griljering med körsbärsmarmelad,paprikapulver och rödvinsvinäger
Örtgriljerad skinka
Kryddgriljerad skinka
Apelsingriljerad skinka
Citrusgriljerad skinka
Salvia, honung, vitlök, clementin och senapsgriljerad skinka
Ingefärsgriljerad skinka
Glansgriljerad skinka
Mandelgriljerad skinka
Ernst griljerade skinka med senap och rosmarin
Lyxgriljerad skinka
Basilika och dijonsenapsgriljerad skinka
Apelsin och kanelgriljerad skinka
Pepparkaksgriljerad skinka
Calvados och senapsgriljerad skinka
Valnötsgriljerad skinka
Lemon curd och ingefärs griljerad skinka

Det finns helt säkert lika många varianter till! Även kokningen av skinka varierar från ugnsbakad, kokt, kokt i cider, kokt i cocacola, kokt i öl mm.

Tacka vet jag rimmad ugnsbakad julskinka med vanlig hederlig senapsgriljering (PG:S senap).

VISST ÄR JAG TRÅKIG :)

Köttbullens historia

Måndag igen och idag ska Leif få laga middag, köttbullar blir det. Han är faktiskt riktigt bra på att göra köttbullar. På skoj brukar barnen ge maten poäng, typ du får 5 poäng av 10. Senast Leif lagade detta fick han 11 poäng av 10, inget dåligt betyg!

Jag har googlat lite för att få veta lite om köttbullens historia, det här hittade jag på Wikipedia:

Köttbullar förekommer i olika former i många länder. Köttbullen introducerades på 1700-talet, tillsammans med kaffe och kåldolmar, efter Karl XII:s återkomst från Osmanska riket.
Kajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök.
Stora kokboken 1944 tar med en mängd olika recept för köttbullar. De flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Här finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.
På 1700- och 1800-talen var dock frikadeller vanligare än köttbullar.

Visst är vår mathistoria intressant?

söndag 6 november 2011

Pasta med kycklingfilé, svamp, solt tomat...

Idag gör vi en smarrig pasta. Det här behöver du om till 4 pers:

4 kycklingfileér
200 g skogschampinjoner
3 soltorkade tomater
2 banan scharlottenlökar
1 bunt grön sparris
75 g haricot verts
100 g färsk spenat
75 hg parma eller proscuttio
smör att steka i
salt och peppar
steksky
2 dl grädde

Strimla kycklingfilén i tunna skivor. Bryn köttet och krydda med salt och peppar, när det är klart lägger du över i en annan kastrull.
Skala och klyfta löken. Skölj och skiva svampen, strimla de soltorkade tomaterna. Skala och dela sparrisen i bitar.
Fräs svampen, när den blivit lite brynt lägger du i löken. När det är klart häller du det i samma kastrull som köttet.
Resten av grönsakerna fräser du i smör par minuter. Vänd i 100 g färsk spenat i slutet. Lägg upp sparrisen, spenaten och haricot vertsen i en skål. Lägg parman eller proscuttion på bakplåtspapper och på ett galler. Sätt in i ugnen 5 - 10 min på 225 g (dem ska bli spröda).
Häll i 2 dl vatten i stekpannan, koka ur pannan och häll över köttet i kastrullen. Tillsätt grädden och låt detta småkoka 5 - 10 min, smaka av med salt och peppar. Precis före servering lägger du i sparrisen, bönorna och spenaten

Till detta äter vi en bred tagiatelle, hyvlad parmesan och rostade pinjenötter

Vecka 45

...nu var lovet över för denna gången och vi får se framemot i första hand advent. Jag tycker väldigt mycket om julen och denna årstid då vi tänder massa ljus.

På torsdag fyller Theo 14 år, jag tror att vi ska fira honom på fredag och han får lov att bestämma vad vi ska ha för middag. Till dessert vill han ha Creme Brule och sedan vill han ha en god stor köttbit, klyftpotatis och bea - det ska vi nog kunna fixa till honom.

För övrigt blir veckan en färs, en ris, en soppa. en fisk och så nåt kött på fredag.Pastan hoppar jag över då vi ska ha pasta med kycklingfilé idag. Det receptet kan jag dela med mig senare i em.

lördag 5 november 2011

Linas fläskfilégratäng

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så bjöd Lina och Stefan oss på middag igår. Vi fick en väldigt god fläskfilégratäng och pressad potatis. Ska försöka ska ett recept till er. Det här behöver ni till 6 pers.

800 g fläskfile 2 pkt bacon
300 g skogschampinjoner
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
1 bit Kvibille gräddädelost
2 dl rödvin
färsk timjan
färsk persilja
200 g färsk spenat
2- 3 msk dijon senap
4 dl vispgrädde
kalvfond
smör att steka i

Gör så här:

Putsa fläskfileérna och skär dem i sneda ca 2 cm tjocka skivor, platta till dem lite med handen och krydda dem med salt och peppar. Bryn köttet och låt de eftersteka ca 5 min. Lägg över köttet i en eldfast form. Koka ur stekpannan med 2 dl vatten, spara skyn. Klipp därefter baconet i bitar och knaperstek det. Låt sedan baconet torka till på hushållspapper. Häll ut stekfettet. Skölj och dela champinjonerna i ganska grova bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala och vitlöken. Lägg i en klick smör i stekpannan, bryn svampen och löken, pressa även i vitlöken, häll sedan det över köttet. Nu ska vi göra såsen. Häll i stekskyn i pannan och späd rödvinet. Låt detta koka i ca 15 min. Häll sedan på grädden och smula i ädelosten, låt koka upp. Tillsätt lite kalvfond och senapen. Låt detta puttra på svag värme. Under tiden hackar du örterna och häll sedan i dem i såsen. Smaka av med salt och peppar kanske ev lite mera senap. Häll såsen över köttet och sätt in i ugnen under tiden du gör iordning grönsakerna.

Till detta hade vi smörfrästa grönsaker. 200 g haricot verts och 200 g spenat. Skär av ändarna från bönorna och låt dessa fräsa i 5 min, precis innan servering vänder du i spenaten.

Ta ut formen och häll över grönsakerna, servera med pressad potatis

Upptagen

De sista dagarna har jag varit så upptagen så att jag har försakat min blogg :(. Håller på att försöka hitta nya hem åt mina katter och igår flyttade Margit. Om en halvtimma kommer en kvinna för att titta på Agnes, får hoppas att dom båda kommer att fatta tycke för varandra.

För övrigt så har Leif och jag haft en mysig dag på stan Det var inte mycket folk som ägnade sig åt shopping men vi fick köpt en julklapp till Alma och en födelsedagspresent till Theo som fyller år på torsdag.

Vi unnade oss också en god lunch på Grappa. På lördagar har dem "After square" som är typ after work. Då är det bra priser. Leif käkade en Ceasarsallad och jag åt en grillad benfri kotlett med rostad potatis. Det var mumsigt.

För övrigt så ska Leif stå för matlagningen ikväll, det blir fiskgratäng idag istället då Lina bjöd och lagade middag åt oss igår.

fredag 4 november 2011

Hallonspecial

Ikväll ska vi umgås med Lina och Stefan, vi ska skåla för henne och hennes tentamen idag och hoppas på att det gick bra! Sedan blir det nog lite sorgsett i familjen när Margit hämtas. Gud vad sorgligt men det finns tyvärr inte något alternativ.

Har tänkt att testa mig fram till en drink som förhoppningsvis blir god. Så här har jag tänkt att göra: innehåll per drink

4 cl Absolut Vodka
1 dl frysta hallon
1 msk råsocker
1,5 - 2 dl Cinzano Asti
is

Muddla de frysta hallonen med råsockret, häll på vodkan och fyll upp glaset med Cinzano Asti.

Jag återkommer med recensioner framåt kvällen. Ha en härlig helg!

Drinken blev riktigt god - det var krut i den.....

Fläskfilé med Boursin

Här kommer ett tips på en god helgrätt.
Denna rätt är en rätt som jag lagade för första gången på 80-talet. Receptet hittade jag i en veckotidning. Med åren har jag modifierat receptet. Det här behöver du till 4 personer:

600 g fläskfilé
300 g färska champinjoner
1 pkt Boursin vitlöksost
2 msk smör
2 dl grädde
salt och peppar

Putsa fläskfilén, krydda med salt och peppar, bryn filén hel. Lägg köttet i aluminiumfolie och sedan in i ugnen ca 15 min i 200 grader. Koka ur stekpannan med ca 1,5 dl vatten, ta vara på skyn den ska vi ha till såsen senare. Under tiden sköljer du och skivar svampen, bryn svampen och krydda med salt och peppar. När svampen är brynt späder du med stekskyn och grädden, red såsen med lite majzena och smaka av med salt och peppar. Mosa i 2 msk smör med Boursin osten.

Nu är alla del momenten klara.
Smörj en eldfast form. Skär fläskfileérna i sneda knappt cm tjocka skivor, lägg dem i formen. Det gör inget om filén inte är riktigt genomstekt för rätten ska in i ugnen igen. Häll över champinjonsåsen och överst klickar du på Boursin osten. Gratinera i 225 grader ca 10 min.

Servera med rostad potatis, en god sallad och lite rött.
I ursprungsreceptet var det inte någon grädde men jag tyckte att det blev litet torrt.

torsdag 3 november 2011

Curry

I föregående inlägg, min fläskköttsgryta använder jag mig av curry.

Tänkte ge er lite fakta om curry.

Curry är ett ord som används för att beteckna en stor mängd varierande asiatiska maträtter. Det gemensamma för de rätter som kallas curry är att de vanligtvis är kraftigt kryddade, samt att de oftast är såsbaserade. Curry, har i Sverige även blivit benämningen på en kryddblandning som är en variant av garam masala. Det finns en mängd olika varianter.

Kryddblandningen ska alltid innehålla gurkmeja, som ger curryn den orangegula färgen. Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin anses nästintill obligatoriska.

Gryta med svamp, lök, paprika, curry och fläskkött

Om ni är sugna på en enkel och god gryta så får ni här mitt recept på en god vardagsgryta.

Till denna gryta kan du använda dig av en fläskstek, benfri kotlettad, grytbitar eller fläskkött i skivor. Idag kommer jag att använda mej av en benfri kotlettrad.

Ingredienser:
600 g fläskött
1 gul lök
200 g färska champinjoner
1 röd paprika
smör
kinesisk soya
1 dl grädde
curry
salt och peppar

Gör så här:
Skala och hacka löken, skär paprikan i strimlor, skölj och skiva champinjonerna. Skär köttet i 2 x 2 cm stora kuber (eller strimla köttskivorna.
Börja med att bryna lök och paprika, häll sedan över det i en kastrull. Stek svampen och häll sedan över den bland löken och paprikan. Bryn köttet, salta, peppra och pudra på med curry. När köttet är brynt häller du över det bland grönsakerna. Koka ur stekpannan med 2 dl vatten och häll sedan skyn i kastrullen. Ev behöver du lite mera vatten, det ska nästan täck köttet, häll även i lite kinesisk soya. Låt detta koka i ca 1 timma eller tills köttet känns mört. Häll i 1 dl grädde och smaka av med mera salt, peppar och curry. Blir såsen för tunn så red den med lite majzena mjöl blandat i vatten.

Servera med kokt ris

onsdag 2 november 2011

Tacos

Det blir inte laxpudding hör idag. Barnen har höstlov och vi har lovat Theo att han ska få ha lan här hemma. Så nu är övervåning ommöblerad och fyra dataplatser iordningsställda i Theos rum. Klockan 18:00 kommer Simon,Linus och Gustav. Gustav kommer från Göteborg och killarna har aldrig förut träffats i verkligheten men "känt" varandra via Skype och diverse dataspel.

Så för att vara säker på att killarna gillar käket kör vi på Tacos ikväll. Till det blir det gurka, majs, tomat, paprika,riven ost, gräddfil, tacosås, guacemole, nacho chips och tortillias, till det ett par liter coca cola. Tanken är att lanet ska vara i 48 tim och vi vuxna ska försöka få till en överenskommelse om att dem måste sova ivarjefall imorgon fm.

Tror inte att laxpuddingen hade gått hem hos killarna så vi tar den en annan dag.

tisdag 1 november 2011

Brödkurs

Om du älskar att baka bröd, främst surdegsbröd så kan jag varmt rekommendera Kustbageriets brödkurser!

Kursledare och ägare till Kustbageriet är Niklas Gustafsson. Han är egentligen kock i grunden men hamnade successivt mer in i bageribranschen. Kustbageriet har funnits i ca 2,5 år. Sitt bröd bakar de på ekologiskt mjöl från Limabacka kvarn. De är också återförsäljare av detta mjöl.

Vi var 10 deltagare på kursen. Niklas startade med att berätta lite om sig själv.

Därefter delades vi in i tre grupper. Varje grupp fick sätta en sorts deg.
I min grupp satte vi deg till ett bröd som heter Berns och är gjort på vetesurdeg, vetemjöl special och halländskt stenmalet durumvete.
En grupp satte deg till Valnötsbröd, det är gjort på rågsurdeg, vetemjöl special och rågmjöl.
Tredje gruppen satte en deg till ett bröd som heter Halländskt lantvete, det gjordes på vetesurdeg. halländskt lantvete och hallänskt lantvete med stenmalet fullkorn.

Under den tid dessa degar jäste fick vi baka Levain av deg som Niklas satt tidigare idag. När degarna var färdigjästa fick vi alla baka ut av de olika degarna. Vi fick lära oss skillnaden på en slak och en styv deg, om hur en deg ska vara när den är lagom jäst och vad som kännetecknar en överjäst deg. Vi lärde oss också att "runddriva" en deg, det såg ur enkelt ut när Niklas gjorde det. Men det var inte lika enkelt som det såg ut. När vi hade runddrivit degarna fick de ligga och vila ett tag, därefter lades degen i jäskorgar och fick stå på jäsning.
Vi fikade mellan jäsningar och hade möjligheter att ställa frågor.
Till sist gräddades bröden och vi fick med oss rejält med bröd hem av alla fyra sorterna.

Vi fick också med oss en rågsurdeg och en vetesurdeg, samt instruktioner om hur vi hanterar vår surdeg. Vi fick även ett litet häfte med recept på samtliga deger, även Levainen.

Fantastiskt kul!!! Till Niklas vill jag säga: Tack för en supertrevlig kväll!


Här ser du våra fina Berns bröd

Förväntan!

Idag är det dax för surdegskurs på Kustbageriet här i Varberg. Det ska verkligen bli kul och jag har stor förväntan. Kursen är mellan kl 16:00 - 21:00.

Om jag orkar berättar jag mer ikväll.

Dammsugare

Igår gjorde vi dammsugare, väldigt enkelt att göra. Om man bortser från den smälta chokladen, för det blir allt lite söl när man håller på med den.
Det finns massor av olika recept. Då vi inte hade några kaksmulor blev recptet så här:

200 g marsipan, finns färdiga färgade att köpa
100 g mörk choklad

Fyllning:
50 g smör, rumstempererat
0,75 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 dl havregryn
1 msk kakao
2 msk kaffe
några droppar arraksessens

Färga eventuellt marsipanen med hushållsfärg.
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en smet. Låt smeten stå ca 10 min i kylen. Dela marsipanen i två bitar och kavla ut varje bit till en ca 7 x 40 cm stor platta. Enklast görs det mellan två ark plastfolie.
Rulla två rullar av smeten och lägg dem på marsipanplattorna. Rulla ihop marsipanlängderna. Skär rullarna i ca 3 cm långa bitar.
Smält chokladen i vattenbad. Doppa ändarna på bitarna i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper. Låt kallna. Förvara ”dammsugarna” i en lufttät låda i kylen.

Har du kaksmulor så blir det ännu godare. Byt i såfall ut havregrynen med lika mängd kaksmulor.