onsdag 7 december 2011

Pappas leverkorv

När min pappa drev sitt Beles Charketuri & Skeppsfurnering så var han känd för att ha stans godaste leverkorv. Ett par år innan pappa gick bort gjorde han korv med mig och med Lina så att vi skulle kunna föra denna tradition vidare.

Förra året orkade vi inte med att göra korven men i år har jag tänkt försöka. Det här behöver du till ca 6 korvar:

1 grislever, vikt ca 1,5 kg 0,6 kg späck

Gör så här: Skölj levern i kallt vatten, skär bort de stora vita senorna. Skär sedan levern i ca 2 cm breda strimlor. Lägg levern i en bunke. Koka upp vatten och häll det över levern, blanda runt och häll sedan av vattnet.

Montera köttkvarnen på hushållsassistenten. Mal levern varvat med späcket.

Montera blandaren på assistenten. Lägg i smeten , tillsätt 1 tsk vitpeppar, salt och kryddpeppar.

Lägg fjälsterna i kallt vatten, fyll sedan ca 1 dl av vattnet i fjälstret och pressa det genom hela tarmen. Detta gör du för att få bort ev luftbubblor.

Montera kvarnen utan malskivan men sätt på pipen som är avsedd för korvstoppning För på hela fjälstret på pipen och börja sedan att stoppa korven. Knyt den sedan i lagom stora korvar. Så här långt förbereder du. Ska du inte ha korven nu så frys den.

Tillagning av korven: Lägg korven i en kastrull, täck med vatten. Sjuk sedan korven i ca 45 min. Den får INTE koka utan bör ha en temperatur på 80 grader. När korven har kallnat lägger du den i saltlake.

1 kommentar:

  1. Riktig jul med riktig leverkorv, mums med rödbetor till!
    Syster

    SvaraRadera