onsdag 14 december 2011

Mandelmusslor

Det kanske känns lite omodernt med "Mandelmusslor"? Men det är väldigt gott att hitta dem i frysen om det kommer lite oväntade gäster eller om du blir sugen på något gott Själv föredrar jag att äta dem med en klick lättvispad grädde och hjortronsylt. Så här bakar jag mina kakor.

Mandelmusslor
ca 45 st

Ingredienser:
100 g sötmandel
5 dl mjöl
200 g smör
1,5 dl socker
flytande milda/smör till formarna

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skålla, skala och mal mandeln. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma.
Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar