tisdag 20 december 2011

Lingon- och vodkasill

Denna sill finns av tradition på vårt julbord. Den är frisk, god och vacker (om man nu kan säga att mat är vackert.

I år använder jag mig av färdig urvattnad inläggningssill s k 5-minuterssill. Detta receptet är till 4 fileér. Då vi har 3 - 4 olika sorters sill så gör jag inte så mycket utav varje sort.

1, 2, 3-lag:
1 del 12% ättikssprit, 1 dl
2 delar socker, 2 dl
3 delar vatten, 3 dl

Koka upp lagen med en liten skivad morot, halv gul lök, 1 lagerblad och ca 5 kryddpepparkorn (krossade) och kyl sedan lagen.
Skölj av sillen och klipp den i lagom stora bitar. Sila lagen och häll över hälften av lagen. Låt den stå ett dygn.

Dag 2:
Häll av den gamla lagen och häll i den du har kvar från gårdagen. Lägg i 1 dl frysta lingon, ca 1 msk vodka och några kryddpepparkorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar