tisdag 15 november 2011

Ris

Idag ska vi ha Basmati ris till vår kyckling wok. Mina tankar gav sig iväg, är jasminris och basmati olika sorters ris eller är de behandlade på olika vis????

På Wikepedia kan du läsa en hel del om ris, här har jag sammanfattat en del:

Ris (Oryza sativa) en ett sädesslag i rissläktet, vars frukter, riskornen är stapelföda för hälften av jordens befolkning. Risplantan är en ettårig, 1 meter hög stråväxt med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa.
Ris har under mycket lång tid använts av människan. Det äldsta odlade ris man hittills hittat är daterat till 13 000 år f.Kr. och kommer från Sydkorea. Tidigare har man hittat odlat ris i Sydkina från 10 000-9 000 f.Kr.
Man delar upp riset i olika sorter beroende på dess form. De olika namnen man sedan ger riset beror oftast på hur man har behandlat det. Vitt ris är polerat; det vill säga att man förutom att ha skalat riset också har polerat bort silverhinnan. Detta får till följd att mycket av risets näringsämnen, proteiner och vitaminer försvinner. En teknik för att få vitt ris och samtidigt behålla risets nyttiga egenskaper är att ångtrycksskala riskornet, detta kallas parboiled. Denna process innebär att en del av silverhinnans näringsämnen, proteiner och vitaminer ångas in i kärnan och blir kvar i riskornet även efter att riset skalats och polerats.
Ris delas upp i olika kvalitéer beroende på hur hela riskornen är. En låg andel trasiga korn innebär att riset har hög kvalitet.

Litet rislexikon:
Råris är skalat ris som har silverhinnan kvar. Fullkornsris är en form av råris, som behandlats för att göra koktiden kortare. Det som skiljer fullkorns- och råris från vitt ris är att endast det yttersta av skalet runt riskornet tagits bort, vilket gör det mer fiberrikt. Det används som vanligt ris och klibbar inte.
Jasminris kommer från Thailand. Den aromatiska jasminsmaken finns naturligt i riset. Basmatiris är en liten långkornig rissort, berömd för sin nötliknande doft och utsökta smak. Namnet Basmati betyder "väldoftande" på hindi. Basmatiris har odlats traditionellt i Indien och Pakistan i över 8 000 år. Det kan bara skördas en gång om året och lagras sedan för att få rätt smak. Basmati odlas nu också i sydvästra USA, med namn som texmati och kasmati, men deras kvalitet når inte riktigt upp till originalet. Basmati finns i en brun och en vit variant, där den bruna är mer näringsrik.

Detta var dagens fakta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar