söndag 20 november 2011

Glögg

En vecka kvar till 1:a advent och snart är det dax att smaka på årets glögg, det ska bli gott. Konstigt att det alltid är lika gott de första gångerna man dricker den. Efter ett tag tröttnar ivarjefall jag.

Vi brukar alltid testa Blossas årgångsglögg. 2011 års starkvinsglögg Arabica beskrivs så här på deras hemsida:

13N54’20.11”89W43’33” Mellanamerika. Högsommar. Temperatur: 32°C. Luftfuktighet: 87%. Vidsträckta plantager vilar i skuggan på kaffeodlingen Finca Las Delicias, El Salvador. Arabicaträd sträcker sig mot solen. Samtidigt i Sydeuropa: Eftermiddag. Lätt bris. Solmogna druvor slumrar i tunga klasar på vinodlingarnas sluttningar. Tre sorter väljs omsorgsfullt ut för att förädlas och färdas långt bort. Sverige. Temperatur: -10°C. Rimfrost. I den nordliga midvintern sker det omtumlande mötet; två vita viner bryter av mot den rundade Arabicasmaken, medan det tredje förstärker kaffets karaktär. En ny upptäckt. En förening av mörkrostad elegans och Blossa starkvinsglögg.

Vad jag har kommit fram till genom att googla är att första årsglöggen kom 2003 smaken var då Pomerans. Det är lika spännande varje år att se årets smak!

Så här har det sett ut genom åren:

2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron & armangac
2006 Lingon & enbär
2007 Havtorn & kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran
2011 Arabica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar