lördag 19 november 2011

Dadlar

Som ni märkt så skriver jag om sådans som jag är nyfiken på och det är bland annat ofta råvaror. Var saker kommer ifrån, hur de behandlas, näringsvärde etc.

När jag nu skrivit lite tilltugg om dadlar så tycker jag att det passar med lite fakta om dadlar.

Dadelpalmen trivs i ett torrt, subtropiskt klimat. Palmerna kan bli upp till 20 m höga. Blommor och frukter utvecklas högst upp i bladkronan, på långa ax som vid skörd kan väga 25 kg. Dadelpalmen kan bära frukt året runt. Frukterna är som regel ljusbruna eller svarta. Frukten är avlång och brukar vara cirka 4 cm lång, med blankt sprött skal. Fruktköttet är gulbrunt, det ”smälter” i munnen och smaken är aromatisk och söt även om färska dadlar inte alls är lika söta som de torkade. Varje dadel innehåller en hård kärna.
Dadeln är rik på vitamin A, flera B-vitaminer, kalcium och järn. Innehållet av kalium och niacin är också hög. Energi- och sockerhalt i torkat fruktkött är mycket hög. Kärnan innehåller protein och dadelfröolja. Dadeln är egentligen ett bär.
Dadeln är en mycket gammal kulturväxt som länge odlats i ökenbältet i Afrika och Asien. Pressad dadel i form av dadelkakor har tjänat som viktig färdkost för karavantåg genom öknarna.
Det är lite oklart var dadeln ursprungligen kommer ifrån, känt är att den odlats i Indien i 8 000 år. Idag odlas dadlar främst i Nordafrikas och Mellanösterns ökenområden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar