måndag 17 oktober 2011

Mannerströms gräddsås

Denna sås kan du använda till det mesta, stek, köttbullar, pannbiff och vad du vill där du vill ha en brun gräddsås. Till morgondagens järpar passar den utmärkt.

Mannerström skriver att en saftig stek utan en god sås är som kärlek utan kyssar....det ligger nog en del i den metaforen. Här kommer hans recept på en grund gräddsås:

Ingredienser:
1 msk mjöl
1 msk smör
4 dl gräddmjölk (3 dl mjölk + 1 dl grädde)
2 dl köttsky
2 msk konc ox. eller kalvfond
1 msk Kikkoman soya
½ msk vinbärsgelé
Salt och peppar

Gör så här:
Hetta upp gräddmjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med gräddmjölken innan blandningen tar färg. Vispa till en slät sås och späd vidare med köttsky och fon. Smaksätt med soya, gelé, salt och peppar.
Låt sjuda på svag värme i ca 10 min under vispning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar