lördag 17 september 2011

Fläskrulader med cidersås

Idag har jag lagat något jag aldrig lagat för ut - fläskrulader. Det låter ganska tråkigt men det var jättegott! Helt oplanerat blev Kristina och Wille våra gäster, väldigt trevligt!

Fläskrulad i äppelcidersås med ansjovis, bacon och geléäpplen
4 port

700 g fläskschnitzel
smör
6 dl mörk oxbuljong
salt och peppar.

Fyllning:
8 skivor bacon
1 liten gul lök
10 - 15 skivor ättiskgurka
2 anjovisfileér
2 msk Slotts senap

Äppelklyftor och sås:
2 mat äpplen
3 dl äppelcider
3 dl grädde
1 msk anjovisspad
1 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar.

Börja med att göra fyllningen: Finhacka löken, gurkan och anjovisen. Blanda detta med senapen. Banka ut köttskivorna så tunt du kan, salta och peppra. Fördela senapsblandningen på köttskivorna och bred ut den. Stek baconen (inte helt knapriga). Lägg på en baconskiva på varje köttskiva, rulla ihop och fäst med en tandpetare. Bryn köttruladerna, häll på buljongen och låt dem småkoka under lock i ca 45 min eller tills de är möra.
Under tiden köttet kokar gör du iordning äpplena. Skala och dela varje äpple i 6 klyftor. Koka dem mjuka i cidern ca 5 min.
Skala och koka potatis.
När köttet är klart tar du upp ruladerna och tar bort tandpetarna, täck dem med aluminiumfolie så att de inte kallnar.
Koka ner buljongen och äppelcidern tills hälften återstår. Tillsätt sedan grädde, ansjovisspad och gelén. Smaka av med salt och peppar, red ev såsen med lite majzena.

Lägg i ruladerna i såsen så att det blir riktigt varmt. När du severar delar du varje rulad diagonalt, lägg upp dem på ett uppläggningsfat. Lägg äppelklyftorna runt om och lägg en klick gelé på varje klyfta, häll på lite sås på köttet. Servera med pressad potatis och en sallad.

1 kommentar: