måndag 19 september 2011

Fetaostbiffar med rostad potatis, lök och morötter

Lite grekisk inspirerad middag idag, vill du kan du med fördel använda lammfärs. Något riktigt recept har jag inte men jag ska försöka att ange ungefär hur jag gör.

Ingredienser: ca 500 g nötfärs (lammfärs) 1 liten gul lök 1 - 2 pressade vitlöksklyftor 4-5 soltorkade tomater i olja 10-15 fetaost tärningar 1 ägg 1 burk creme fraiche med tomat och basilika salt och peppar

Lägg färsen i en bunke, skala och riv i löken och vitlöken, knäck i ägget, strimla de soltorkade tomaterna och blanda i fetaosten. Krydda med salt och peppar. Blanda ihop färsen och forma till stora runda "bullar". Smält smör i en stekpanna och låt det brynas, platta till biffarna och bryn dem. Sänk sedan värmen och låt dem steka på svag temperatur i 10-15 minuter (tills de är genomstekta). Ta uppp biffarna, häll i någon dl vatten i stekpannan. Tillsätt sedan creme fraiche med tomat och basilika, blir såsen för tjock så tillsätt mer vatten eller lite mjölk. Smaka av med salt och peppar. Lägg sedan tillbaka biffarna i såsen och låt dem småputtra tills potisen är klara.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och morötter, skär potatisen i klyftor och morötterna delas också. Bryn smör i en långpanna, lägg i potatis, morötter och ev lök i klyftor, vänd runt och salta med flingsalt och svartpeppar. Låt potatisen steka i ugn ca 30 min, vänd runt någon gång. Severa med en god grönsallad.

1 kommentar: