torsdag 29 september 2011

Boeuf Bourguignon med potatis och jordärtskocksstomp

Franska har aldrig varit mitt ämne men som tur är behöver jag inte uttala namnet på denna maträtt. Mitt recept är en enkel variant som jag brukar servera till en potatis och jordärtskocksstomp. Här kommer mina recept

Boeuf Bourguignon:
4 port

4 utskurna biffar eller ca 600 g i bit
1 tsk krossad svartpeppar
1 tsk timjan

Rödvinssås:
1 scharlottenlök
1 liten morot
1 msk smör
1 msk tomatpuré
3 dk vatten + 1 oxbuljongtärning
2 dl rött vin
3 persiljekvistar
1 tsk salt

Tillbehör:
1 dl marinerade vitlöksklyftor
12 färska champinjoner
8 skivor bacon

Gör så här:
Skör köttet i strimlor, strö över peppar och timjan, låt köttet ligga och temperera sig.
Rödvinsåsen:Skala och finhacka lök och morot, fräs detta mjukt i smör i en liten kastrull. Tillsätt tomatpuré, vatten, buljongtärning, vin och persilja. Koka sakta i ca 10 min, smaka av med salt och ta upp persiljestjälkarna
Låt vitlöken rinna av på hushållspapper. Skiva champinjonerna, bryn dem snabbt på hög värme. Ta upp dem innan de börjar att vätska sig. Stek baconet snabbt och låt det rinna av på hushållspapper. Så här långt kan du förbereda.
Inför serveringen: Hetta upp en stor stekgryta, bryn köttet så snabbt som möjligt, häll över rödvinssåsen och grytan är klar.
Lägg upp på ett fat med kant, strö över vitlöken, champinjoner och till sist baconen.

Servera med stompen.

Potatis och jordärtskocksstomp:
4 port

600 gram mjölig potatis
300 g jordärtskocka
25 g smör
1 - 2 dl creme fraiche
persilja
salt och peppar.

Skala potatisen och jordärskockan, dela dem i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem ånga av, lägg i smöret, creme fraichen (såpass du själv tycker är lagom) och persiljan. Stompa (eller grovkrossa) potatisen med en stomp eller träslev. Smaka av med salt och peppar Denna Bourguignon är en enkel variant och kan inte helt jämföras med den klassiska som görs på långkok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar