onsdag 17 augusti 2011

Födelsedagsmiddag

Så var man 53 år, inte för att det är något att fira men ett tillfälle att samlas över lite god mat. Idag ska jag bjuda på Laxfjärilar med vinsås. Denna såsen är fantastiskt god! Receptet är beräknat till 8 personer.

2 + 2 msk smör 2 msk finhackad gul lök 3 msk tomatpuré 2 fiskbuljongtärningar 3 dl torrt vitt vin 6 dl creme fraiche (eller 4 dl creme fraiche och 2 dl grädde) cayennepeppar ev salt.

Gör så här: Fräs löken lätt i ca 2 msk smör utan att den får färg. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en kort stund. Späd med vinet och smula i fiskbuljongtärningarna. Koka ihop det hela till hälften. Tillsätt creme fraichen och låt såsen koka några minuter, smaka av med salt och cayennepeppar. Vispa slutligen i ca 2 msk kallt smör

Fisken tillagas såhär: Sätt på ugnen på 225 grader. Krydda laxfjärilarna med salt och nymald vitpeppar. Pensla fisken lätt med olja och lägg den i en smord långpanna. Ställ pannan i ugnen 10-12 min beroende på laxskivornas storlek.

Servering: Lägg upp laxfjärilarna på ett stort fat, garnera laxen med skalade räkor, löjrom och dill. Häll lite sås runt fisken. Till detta brukar jag ha färskpotatis, pressad potatis eller pommes duchesse. Grönsaker som passar är grön sparris eller lite lättkokta sockerärtor.

Detta är en väldigt lättlagad och god festrätt. Vill du göra denna rätt magrare kan du byta ut den feta creme fraichen till 17% och grädden kan bytas ut till matlagningsgrädde.

Tveka inte att laga denna rätt!

Foto kommer senar

Till förrätt åt vi Blinier med löjrom, creme fraiche och rödlök, väldigt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar