torsdag 25 augusti 2011

Matjessill på potatisbädd med krämig äggröra

Om ni är i Helsingborg så måste ni göra ett besök på restaurang Dahlbergs (ligger precis intill Kärnan). Detta är en liten restaurang med superb mat och trevlig personal. Där lärde jag mig att äta matjessill. Har testat mig fram för att efterlika den förrätt jag åt där. Förrätten serveras upplagd på assietter eller i små skålar.

Matjessill på potatissbädd, serverad med krämig äggröra, gräslök, kavringsströssel och brynt smör

Ingredienserna till 4 personer är:
6 - 8 färskpotatisar
2 - 3 matjessillfileér
ett knippe gräslök
2 skivor kavring
smör
2 ägg
2 msk creme fraiche
2 msk majonäs
1 - 2 msk pepparrotsvisp
kavring
brynt smör

Gör så här:
Skrubba och koka potatisarna, låt dem kallna. Skär sedan potatisen i halv cm tjocka skivor. Matjessillen skärs i cm stora bitar. Finhacka gräslöken. Skär kavringen i så små bitar som möjligt eller mixa brödet. Bryn smör i en stekpanna och stek bröd "hacket" tills det blir knaprigt. För att göra äggröran hårdkokar du 2 ägg, låt dem kallna. Rör ihop creme fraiche, majonäs och pepparrotsvisp. Hacka de kalla äggen och blanda ner i creme fraiche blandningen, salta och smaka av. Du ska kunna ana pepparrotssmaken. Så här långt kan du förbereda.
Uppläggning:
På varje assiett lägger du vågrätt ca 6 skivor potatis lite omlott. Ovanpå potatisen läggs sedan ca 5 bitar matjessill. Strö en sträng rödlök över sillen. Lägg en dryg matsked av äggröran bredvid. Precis innan servering strösslar du över brödsmulorna och till sist häller du över lite brynt smör. Krydda med lite nymald svartpeppar. Servera gärna öl och en nubbe till detta.

Klart godast är det med nypotatis men gör du denna förrätt på vintern så kan du med fördel använda frysta färskpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar