torsdag 18 augusti 2011

Havskräftor

Klockan 9:30 var jag på plats i Läjets hamn. Ingarö (VG 55) har tillbringat natten med att fiska kräftor (säger man fiska kräftor) och jag har beställt 7 kg.
Dessa ska vi avnjuta på lördag när större delen av vår lilla släkt kommer hit på kräftskiva.

Vi vill att våra kräftor ska ha dillsmak och sälta. Säkraste kortet är att koka dem själv. Här kommer ett recept som jag fått av en granne, kräftorna blir perfekt kokta (i vår smak).

3 kg havskräftor
5 - 6 liter vatten
en burk Bayerskt öl
2 dl grovt salt
ett rejält knippe dillkronor
2 sockerbitar.

Mät upp vattnet i en kastrull, tillsätt salt, socker, ölen och dillen. Låt detta koka upp och sedan koka i ca 10 min. Lägg därefter i kräftorna i kastrullen. De största kräftorna i botten. Lägg på locket på kastrullen och låt det hela koka upp. Så fort det börjar att skumma och då du ser att de kokar så tar du av kastrullen från spisen.
Låt sedan detta stå tills det svalnat så pass att du kan ställa in det i kylen.

Dagen efter kan du smaka om kräftorna verkar vara lagom salta, är dem bra så häller du av spadet. Annars kan du låta dem ligga kvar tills det är dax att äta dem.

2 kommentarer:

  1. Man TRÅLAR kräftor.... KRAM TESSAN

    SvaraRadera
  2. ...eller fiskar kräftor, eftersom en annan fångstmetod är burar. Burfiskade/Burfångade

    SvaraRadera